Znanost in tehnologija

Sirske oblasti prepovedale iPhone

Damask, 03. 12. 2011 18.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sirske oblasti so zaradi na spletu objavljenih posnetkov protestov prepovedale uporabo telefonov iPhone. Vlada poskuša tako preprečiti uhajanje informacij o dogajanju na sirskih ulicah.

Uradne oblasti v dokumentu, ki so ga objavili na spletni strani libanonske agencije el Našra, grozijo z aretacijami in sodnim pregonom vseh, pri katerih bodo odkrili, da imajo iPhone. Prepoved so za nemško tiskovno agencijo DPA potrdili tudi predstavniki sirske opozicije. Po dokumentu sodeč, pa oblasti niso bile temeljite, saj niso prepovedale uporabe drugih "pametnih telefonov“.
Uradne oblasti v dokumentu, ki so ga objavili na spletni strani libanonske agencije el Našra, grozijo z aretacijami in sodnim pregonom vseh, pri katerih bodo odkrili, da imajo iPhone. Prepoved so za nemško tiskovno agencijo DPA potrdili tudi predstavniki sirske opozicije. Po dokumentu sodeč, pa oblasti niso bile temeljite, saj niso prepovedale uporabe drugih "pametnih telefonov“. FOTO: Reuters

V izjavi za javnost, ki jo je v libijskih in nemških medijih objavilo sirsko finančno ministrstvo, oblasti "opozarjajo vse uporabnike iPhonov storitev v Siriji, da je uporaba le-teh prepovedana“. Ukrep prepoveduje tudi uvoz iPhonov v Sirijo.

Kot sporno navajajo dejstvo, da so se na svetovnem spletu pojavili številni posnetki pouličnih protestov in posnetki vojaškega nasilja, ki po besedah uradnega Damaska izkrivlja podobo resnice o sirskem življenju.

Kot poročajo Združeni narodi, je v Siriji število žrtev režimskega nasilja preseglo mejo 4000, na listo nezaželenih medijev, ki ne smejo poročati o dogajanju v državi, pa je uradni Damask vpisal domala vse mednarodne medije. Posnetke nasilnega vojaškega zatiranja protestov so na spletu objavili aktivisti in uporniki, filmske posnetke pa so posneli kar s svojimi telefoni.

Uradne oblasti v dokumentu, ki so ga objavili na spletni strani libanonske agencije el Našra, grozijo z aretacijami in sodnim pregonom vseh, pri katerih bodo odkrili, da imajo v lasti iPhone. Prepoved so za nemško tiskovno agencijo DPA potrdili tudi predstavniki sirske opozicije. Po dokumentu sodeč, pa oblasti niso bile temeljite, saj niso prepovedale uporabe drugih "pametnih telefonov“.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smajser
09. 12. 2011 16.58
Totalna nebuloza. Kdor verjame tem lažem je absolutno nor.
tvoja babica
08. 12. 2011 19.10
to sama bedarija zakaj nesmejo telefonov prodajat drogje kaj je not bomba al ka
BigLebowski
04. 12. 2011 10.55
+2
To je samsung nekaj podkupo :)
AA11
04. 12. 2011 00.29
+3
Bodo pač snemali z Galaxyjem, ne? Zakonu zadoščeno...
tali?ni tom
03. 12. 2011 19.58
z izkrivljeno resnico je padel irask,libija egipt,tunizija ! zdele bo sirija in potem????
Andrej Marc
16. 12. 2011 19.07