Znanost in tehnologija

Sirija blokira Youtube in Amazon

Damask, 12. 12. 2007 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Organizacija Novinarji brez meja opozarja, da je v Siriji blokiranih več kot 100 spletnih strani.

Sirija
Sirija FOTO:

Novinarji brez meja v svojem poročilu navajajo, da so zaznali blokado 110 spletnih strani, med njimi tudi Blogspota, Youtubea in servisa spletne pošte Hotmail. Nazadnje se je pod prepovedjo Sirije znašel portal Amazon.com, ki so ga blokirali 30. novembra.

Vendar to še ni vse. Preko sirijskih strežnikov že mesec dni ni več mogoče izmenjevati informacij niti preko strani za spletno druženje Facebook. Prav tako so blokirali nekaj očitno preveč kritičnih lokalnih strani. Tako se je med “izbrisanimi“ znašlo spletno mesto sirijske komisije za človekove pravice, prav tako ni v Siriji na spletu več mogoče videti v arabskem svetu izjemno priljubljene novičarske strani Elaph.com.

Organizacija Novinarji brez meja se je za pojasnila obrnila tudi na uradne sirijske organe, ki pa so se bolj ali manj delali nevedne. Iz enega največjih ponudnikov internetnih storitev v 18-milijonski arabski državi so tako odgovorili, da nikakor ne gre za cenzuro, temveč da gre za težave, vezane na individualne uporabnike interneta.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neznosje@email.si
31. 12. 2007 14.04
Booo f. hooo..kakšno teptanje clovekovih pravic. A ni nekoc tudi AOL blokiral marsikaj pa ni noben javkal. Aja, takrat so bile strani zgolj nekompatibilne z njihovim brskalnikom al whatever.
vipeer@email.si
29. 12. 2007 22.20
Popolnoma nepomembna novička. Raje napišite kaj o Micro$oftovem, Googlovem itd. licemerstvu na Kitajskem kjer za allmighty $ veselo sodelujejo pri teptanju pravic. Ne pa, da se vsepovsod objavljajo pamfletki, ki razglašajo kako so Ameriške firme prikrajšane za dobiček ki jim ga je namenil sam Bog in so to pripravljeni dokazati na sodišču s tolpo odvetnikov.
mc_burek@email.si
15. 12. 2007 14.01
ti res nimaš dos tpojma :) internet je povsod isti in povsod dostopn v enaki obliki, sj konc koncv če te mika greš tud ti lahko gledat www strani v kitajskm al pa arabskm jeziku, tk da folk v siriji ni zamašen, zamašena je vlada in operaterji
damirg@email.si
12. 12. 2007 23.36
arabci majo itak svoj interentni svet, tko kot kitajci. sigurn majo svojo arabsko verzijo teh strani, za katere se nam še sanja ne, tako kot se arabcem ne sanja o youtube ipd.
marko.peser@gmail.com
12. 12. 2007 19.58
haha 18mil sirijcev ima težave z amazonom lol