Znanost in tehnologija

Šef Amazona je kupil Washington Post

Washington, 06. 08. 2013 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ugledni ameriški časopis Washington Post bo kupil prvi mož spletne prodajalne Amazon. Za prevzem bo odštel 250 milijonov dolarjev, hkrati pa že napoveduje spremembe v časopisu.

Šef Amazona Jeff Bezos.
Šef Amazona Jeff Bezos. FOTO: Reuters

Šef spletne prodajalne Amazon Jeff Bezos bo prevzel časopis Washington Post, za katerega bo odštel 250 milijonov dolarjev (dobrih 188,5 milijona evrov). Časopis je bil 80 let v lasti družine Graham, Donald Graham pa je ob sklenitvi dogovora dejal, da je Bezos zelo primeren kupec, saj gre za dokazano tehnološkega in poslovnega genija.

Prodaja naj bi bila končana v 60 dneh, najverjetneje pa je posledica upadanja prodaje, še posebej pa po časopisu ne posegajo mladi. Washington Post je zaslovel z afero Watergate, v zadnjem času pa ima težave s prilagoditvijo svoje tiskane izdaje na spletu, hkrati pa šepa tudi spletno oglaševanje.

Medijski analitik Brad Adgate je za britansko hišo BBC izrazil prepričanje, da bo lahko tako ugleden časopis vedno prestal prihod digitalnega vala, saj gre poleg New York Timesa za enega od dveh najbolj prestižnih časopisov v ZDA.

Washington Post
Washington Post FOTO: Reuters

Bezos je zatrdil, da sam ne bo vodil časopisa vsak dan in da vrednot časopisa ne bo spreminjal. "Bo pa Post v prihodnjih letih doživel nekatere spremembe. Internet spreminja praktično vse elemente novičarskega poslovnega sveta: skrajšuje čas novic, spodjeda dolgoročne ter zanesljive vire in omogoča nove oblike konkurence, nekatere izmed njih pa zahtevajo le majhne ali nikakršne stroške," je povedal. A za zdaj še ne ve, kakšne spremembe bo uvedel.

Prodaja časopisa je že druga prodaja enega večjih ameriških časopisov v zadnjih dneh. Zadnji konec tedna je New York Times prodal Boston Globe, kupil pa ga je lastnik bejzbolskega kluba Boston Red Sox John Henry. Kupil ga je za 70 milijonov dolarjev, kar je le pljunek v morje v primerjavi z 1,1 milijarde dolarjev, kolikor je New York Times odštel zanj leta 1993.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mb128
08. 08. 2013 09.16
Ja, še kakšno desetletje ali dve in tiskanih medijev ne bo več. A ste videli kako je šef Amazona propagiral Kindle?!
gobo
06. 08. 2013 22.22
DeBill
06. 08. 2013 15.15
+0
a ne bi tole raje pod kulinariko, pod IT sigurno nima kaj počet.
hoalo
06. 08. 2013 12.05
+3
pri nas je pa problem, ko se prodaja večer hi hi hi hi