Znanost in tehnologija

Še en trgovski praznik, ki se je iz ZDA razširil tudi k nam: kibernetični ponedeljek - dan za spletne nakupe

Ljubljana, 30. 11. 2015 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za ljubitelje nakupovanja, ki so zamudili črni petek ali tiste, ki so se na dan brez nakupov v soboto vzdržali nakupovanja, je prišel še kibernetični ponedeljek. Ta prinaša precejšnje popuste, tokrat v spletnih trgovinah.

Spletno nakupovanje
Spletno nakupovanje FOTO: Thinkstock

Na današnji dan si roke manejo spletni trgovci. Ti so si v ZDA po zgledu črnega petka omislili kibernetični ponedeljek. Ta se je medtem spremenil v globalni fenomen, v Veliki Britaniji so tako lani na ta dan zabeležili rast prodaje na 1 milijardo evrov in 13-odstotno rast spletne prodaje. Spletni trgovci so sicer kibernetični ponedeljek medtem spremenili v "nakupovalno štiridnevje", tako da z ugodnimi ponudbami začnejo že v petek pred kibernetičnim ponedeljkom.

Številni se že pred temi dnevi poslužujejo tematskih oglasnih kampanj, s katerimi targetirajo predvsem uporabnike spleta, ki niso redni spletni kupci, ampak bi to želeli poskusiti. Z mamljivimi ponudbami, popusti tudi do 80 odstotkov, pa jih želijo prepričati, da ta korak tudi zares storijo.

Mnogi se odločijo za strategijo, po kateri kupcem omogočijo, da skozi ves tematski vikend polnijo svojo košarico želja, zadnji dan pa jih s sporočilom opomnijo na oddajo naročila.

Medtem ko se številni na koncu odločijo za nakup, je bil za trgovce koristen tudi obisk tistih, ki so na koncu izpraznili košaro – o njih imajo dovolj podatkov o njihovih željah in interesih, da jih bodo skušali nagovoriti v okviru kakšne nove akcije. V ZDA, kjer je spletno nakupovanje izjemno razširjeno, kibernetični ponedeljek po prodaji že prekaša "velikega brata".

Medtem ko so se napovedi nakupov za črni petek letos gibale pri 2,7 milijarde dolarjev, pričakujejo, da bo kibernetični ponedeljek prinesel okrogle 3 milijarde dolarjev prometa. Prav tako se črni petek vse bolj seli na splet. Informationweek je objavil podatek, da je na letošnji črni petek spletna prodaja beležila 16,1 odstotno rast v primerjavi z letom prej. Rast pripisujejo izboljšani oglaševalski strategiji trgovcev in vse pogostejšemu nakupovanju preko mobilnih telefonov.

Ugotovili so namreč, da je kar 36-odstotkov spletnih nakupovalcev na letošnji črni petek svoje naročilo oddala preko tablice ali mobilnega telefona. Reviewjournal piše, da so na kibernetični ponedeljek najboljše ponudbe za artikle, ki spadajo pod elektroniko, igrače, potovanja, oblačila, čevlje, lepotne izdelke in belo tehniko. Predvsem elektronski izdelki imajo po njihovi oceni na kibernetični ponedeljek še nižjo ceno kot na črni petek, priporočajo pa tudi, da kupci za želenim izdelkom pobrskajo po več spletnih trgovinah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
01. 12. 2015 17.40
Na spletu so nekateri artikli precej cenejši. Pa saj lahko neseš nazaj če ni v redu, posebno če je veleblagovnica v bližnji lokaciji, moja žena je ekspert za to. Factory Outlets se pa v glavnem hočejo znebiti stare robe na koncu sezone. Bomo videli kako bo z dostavo z dronom.
batom@pinkponk.com
01. 12. 2015 08.32
+1
to funkcionira le, če potrošniki padamo na take fore. Treba je vedet, da trgovci NIKOLI ne prodajo robe ne da bi imeli vsaj nekaj minimalnega dobička. NIKOLI. Tudi ko vidimo znižanja za 50% in več procentov, zanje to pomeni nekaj profita. Kaj šele, ko se cene "redne", brez popustov.
mislim-resno
30. 11. 2015 16.27
+31
Prišparal sem 100% v tej akciji. Nisem kupil nič.
tedo9GWTSmedo
30. 11. 2015 14.56
+2
Smo tukaj par dni nazaj že napisali, da spletne trgovine niso dosti vredne, saj nikoli ne veš, kaj dobiš, tudi račun je dosti krat drugačen. Pa tudi navadne trgovine nas na veliko nategujejo s spletnimi reklamami, boni in podobnim, ker ko s tem prideš v trgovino, vidiš, da v trgovini ni takih cen in ali popustov, kot se vidi v reklamah.
mastablasta
01. 12. 2015 11.59
pametno. kot da na spletu ne moreš rpeveriti ocene trgovine in cen izdelkov. recimo na ceneje pika si
mastablasta
30. 11. 2015 13.21
+20
preiranih popustov ni nikjer videti. slovenske trgovine imajo še vedno raje zalogo kot da se je pravočasno znebijo z nižjo ceno. nisme videl nobenih el. pripomočkov kot so PC, laptopi ali pametni tel. ki bi imeli 40, 50 ali 60% popusta
odprioci
30. 11. 2015 16.28
-2
Računalniška oprema in zabavna elektronika ne bo nikoli toliko znižana saj je tem segmentu velika konkurenca in se dela z par procenti marže
mastablasta
01. 12. 2015 12.00
+1
vem amapk ne v ZDA. ali pa v nemčiji. tam so že redne cene toliko nižje. primer za isti strežnik, ki je pri nas stal 350-400 EUR (odvisno od trgovine) sem ga dobil v nemčiji za 200 EUR. s prevozom vred. toliko o par procentih marž.