Znanost in tehnologija

Ruski hekerji nad Pentagon

Los Angeles, 01. 12. 2008 05.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ruski hekerji so napadli računalnike v nadzornem sistemu Pentagona, preko katerih koordinirajo tudi vojaške operacije v Iraku in Afganistanu.

Ruski hekerji
Ruski hekerji FOTO:

Hekerji so računalnike, s katerimi v Pentagonu nadzorujejo tudi vojaške operacije v Afganistanu in Iraku, okužili z zlonamerno kodo. Podrobnosti o hekerskem napadu in nastali škodi niso znane, vendar je bil o dogodku po poročanju časnika Los Angeles Times obveščen tudi ameriški predsednik George Bush.

Pentagon in druge ameriške vladne službe so pogosto tarče hekerjev, tokratni napad pa naj bi bil po besedah neimenovanega vira “nekaj posebnega.“ Neuradno naj bi bil napad izveden iz Rusije, ki je poleg Kitajske največkrat “osumljena“ država ob kibernetskih napadih v ZDA.

Ruski hekerji so še posebej “zasloveli“ po letu 2007, ko so onesposobili vladne spletne strani v sosednji Estoniji. Letos se je nekaj podobnega zgodilo v času vojne v Južni Osetiji, ko so bile napadene spletne strani gruzijske vlade.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez_hlod
05. 12. 2008 22.16
cosmos, predsednik je žal še zmeraj bush;) obama pride januarja na vrsto, tako da si zgleda dobu napačne podatke. mogoče so ruski hekerji vlomil v tvoj komp...
islampizde
05. 12. 2008 16.56
Geronemo: Mogoce 20-30 let nazaj so se sli krast signale, zdej so prevec pametni, da bi jih navadni hekerji skrekal.. Itak so trenutno nedostopni (ameriska vojska), preberi si malo vec na netu o posiljanju podatkov z satelitov preko laserja (laser beams; satellite to satellite, satellite to earth), tukaj fizicno ni mogoce poseci vmes. Verjamem pa da bodo al eni al pa drugi pogruntal neki prej al slej, bo pa tezka..
Geronemo
05. 12. 2008 08.15
Leteca: To pa ne vem če bo držalo, če se lahko obesiš recimo na vremenarski satelit katerega uporablja vojska za svojo operativno logistiko, že imaš potencialne možnosti da lahko reroutaš signal na stacionarne vojaške baze oz. infrastrukturo preko katere pa imaš dostop do njihovega omrežja... Verjami, če si strup tudi toasterju lahko pošlješ SMS.... Ne pozabi dejstva da so rusi in kitajci največji pisci virusev.. tak da nebi glih bil tako pokroviteljski in rekel da nimajo šans...
Ja nazadnje pa je bil obveščen ameriški predsednik GEORGE BUSH. Sem pa bil do sedaj siguren da je predsednik OBAMA pa zgleda da sem se zmotil.
islampizde
03. 12. 2008 06.33
prvo je to en bull shit prispevek.. kdor res verjame da je ameriska vojska prkloplena na net, je mal blesav, oni imajo cisto svoje mrezo, hekerji lahko dostopajo samo strani, ki jih ima ameriska vojska na netu za publiko, ne morajo dostopat do strani ki je ni na netu, in je nemogoce hekat nekaj kar sploh ni na isti mrezi, to je isto kot da bi posilju SMS-je z mobitela v toaster, ne gre. V gruziji so pa hekerji umetno preobremenili vladno stran na kateri itak ponujajo samo osnovne/lokalne usluge.. delajo iz muhe slona Za tiste, ki pa pisejo da majo raj Rusijo kot ZDA, se jim pa vidi, da niso bili kej dalec cez slovensko mejo. Rabijo Rusi se kaksnih 200 let da dohitijo americane.., Rusi zadnjecase napihujejo vsak prodan plin pa zasluzen miljoncek, medtem ko americani delajo to podzavestno..
tovarišinajuriš
02. 12. 2008 09.23
...so sami amarkanci krivi:so klikali na murko,pa se jim je zrušu sistem,ko so pa probali popravit,so klikali na rupel,i evo ti vraga,zrušu se je naš sistem-vrednot...
Aaron-Heydar
01. 12. 2008 16.02
@fiction: tudi pri nas je že skoraj tako.
fiction@fiction.si
01. 12. 2008 14.35
Ja Rusija ima veliko bogatih in revnih ljudi. Samo skoraj nobenega pa ni vmes. Ali si bogat in te naokrog vozi sofer v limuzini ali pa fehtas na cesti. V Ameriki je se nekaj srednjega sloja. Ce nimas dovolj denarja je pa v obeh drzavah precej bedno, recimo glede zdravstvene oskrbe in podobno. To, da ni afer, ni nujno samo dobro - cisto mozno je, da tiste ki povzrocajo probleme enostavno pospravijo v zapore ali ubijejo. Tako so naredili s kar nekaj predstavniki opozicije. USA ma pa Guantanamo tako da tudi v tem pogledu ni razlike. No kar se tice hekerskih napadov. Najbrz niso zakljucili od kod so napadalci samo po izvornem IP naslovu. Cisto mogoce je, da so v namesceni zlonamerni kodi nasli kaksne sledi ruskega jezika. Komentar v ruscini v izvorni kodi, bi bil najbrz kar dober pokazatelj tega ce so napadalci rusi ali ne (najbrz ne bi sli avtorji pisati zadev za nalasc v drugem jeziku). Tudi v prevednem programu se da najti precej nizov znakov po katerih so mozni kaksni taki sklepi.
rewritable@email.si
01. 12. 2008 14.25
badabing: tudi v Saudovi arabiji praktično ni posilstev. Očitno so tako zelo kulturni. Hočem rečt, da v rusiji ni tega kriminala, ker se ga ne prijavlja oz. se ga ne upa prijavit oz. se prijavitelje zaduši tako ali drugače. Če moraš izbirati med ZDA in Rusijo, moraš biti precej trčen, da izbereš drugo.
BananaPoslanec
01. 12. 2008 13.08
Mah rusija je velika država ima veliko bogatih kot tudi revnih...Pomoje so bolj razviti od amerikanarov in veliko bolj vzdržljivi...Kot pa pravi \"nivazn\" da reveži niso nic vredni v rusiji tudi pri nas niso in nikjer...Zanimivio mi je to da ni nikoli nic slisat z strani rusije da bi bile kake afere pri njih pa da bi kaj mutli v parlamentu tega ni...Oni rešujejo take zadeve sami.Pa amerikanci se vtikujejo v vse v evropsko unijo,balkan,azijo vsepovsod vtikajo nos.Rusi se morajo nekako zaščitit pred amerikanari ki prodirajo prek azije počasi k njim po nafto....Idioti bi bili rusi ce bi mirno gledali to pocetje....
SaL3-85
01. 12. 2008 12.43
Najlazje je krivit ruse! kaj pa ce je bil slovenc z ownanim boxom v rusiji ?! Gdorkoli je sposoben vdret v Pentagon je tudi zasciten tako da ga je nemogoce izsledit. Niso hekerji budale da se bo priklopu na internet in lepo googlav do pentagona. vmes je se najmanj 30 zombie racunalnikov iz celega sveta.
nivazn@gmail.com
01. 12. 2008 12.22
Bedaki nerazgledani.Podpirate Rusijo,kjer človeško življenje ni vredno počenega groša.Res tudi ZDA niso bogve kako demokratične,vendarle pa 100 svetlobnih let pred Rusijo.Žalostno kaj ljudje pišejo po forumih.Ni trebo biti prav dober bralec pa na vsakem koraku lahko preberš o kršenju človekopvih pravc v Rusiji.Čečeni v Rusiji so vredni manj od garjavega psa,ZDA pa imajo črnskega predsednika.Kaj bi razlagal.Kdor noče razumet nikoli ne bo.
arion1234
01. 12. 2008 12.21
shark 16 letnim mulcem je uspelo, se mi zdi da tudi rusom. Pa so jim želeli samo dokazat, da niso tako varni, kot si mislijo :)
Sadjar
01. 12. 2008 12.16
tako da izzivajo rusijo
shark911
01. 12. 2008 12.14
Men se tud zdi da je to neka ameriška fora! Kako lahko hekerji vdrejo v najbolj zaščiten računalniški sistem na svetu?
lucky.bastard
01. 12. 2008 11.51
what the fuck ??? :) spet ena ameriška fora.. kako zaostriti odnose med rusi in američani
alc19@email.si
01. 12. 2008 11.18
joza.pespot točno to
MATJAZ4
01. 12. 2008 11.09
joza.pespot@gmail.com
01. 12. 2008 11.04
kwa mislte? ...bi tale nas mini amerisk medij (poptv) napisov novico ce bi amerikanci vdrl v nek ruski oz. arabski leptop, mobitel, mejnfrejm? think again
Debely
01. 12. 2008 10.54