Znanost in tehnologija

Rusija in ZDA združeni proti hekerjem

Moskva, 21. 12. 2009 06.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zadnjih letih so se napadi na internetne strani in računalniške sisteme močno povečali tako v Rusiji kot v ZDA, zato državi načrtujeta sodelovanje v boju proti kibernetskim napadalcem.

Ameriški predsednik Jimmy Carter in sovjetski vodja Leonid Brežnjev sta leta 1979 na Dunaju podpisala pogodbo o omejevanju strateškega jedrskega orožja (SALT II), ki ni bila sicer nikoli uradno ratificirana, vendarle pa je predstavljala pomembno prelomnico v končevanju hladne vojne med obema velesilama.

Hekerji
Hekerji FOTO:

30 let kasneje bosta državi očitno spet podpisali nekoliko drugačen sporazum, s katerim bosta skušali omejiti kibernetsko "vojno" oziroma hekerske napade na svoje računalniške sisteme in spletne strani. Rusija in ZDA sta namreč začeli pogajanja o tem, kako združeno omejiti napade kibernetskih kriminalcev.

V zadnjih dveh letih se je namreč število hekerskih napadov povečalo v obeh državah. Dnevno beležijo več tisoč vdorov v računalniške sisteme in na različne spletne strani. V večini primerov niti ne gre za posamezne hekerje, temveč so v ozadju organizirane kriminalne skupine, ki velikokrat skušajo priti do tajnih podatkov, zlorabljati bančne račune, povzročiti gospodarsko škodo …

Da gre za resno sodelovanje, priča podatek, da rusko pogajalsko skupino vodi general Vladislav Sherstyuk, nekdanji šef tamkajšnje varnostno-obveščevalne agencije, na ameriški strani pa so predstavniki zunanjega in notranjega ministrstva. Delovni skupini se je priključil tudi predstavnik Združenih narodov.

"Hekerski napadi so dosegli tako veliko intenzivnost, da jih nihče več ne more ignorirati," je dejal Viktor Sokolov, namestnik direktorja moskovskega inštituta za varnost informacij.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wizard6
29. 01. 2010 10.29
nas je vec in boljsi smo od teh bistrih glav ki se dogovarjajo...will see ;)
ninja.subversion
25. 12. 2009 12.39
zamajali bomo državne strukture,zbrisali SQL database z vasimi dragocenimi podatki, porušili vaše požarne zidove v imemu prostega pretoka informacij ter svobodnega kreacionizma, produkcija skozi destrukcijo, za vsakega zaprtega hackerja bomo mobilizirali sto novih.... H@CK BLOC / ne bog ne webmaster 0x11 packet resistance 00110100111011
Audy
21. 12. 2009 11.29
Cilj je blokirati strani z neželjeno vsebino. To gre potem lahko od pornografije do globalresearch ali infowars, recimo. Da ne govorim o torrent straneh. Vse za našo varnost.
gespatij
21. 12. 2009 10.05
hekerji=teroristi=fikcija ...ki je ustvarjena v namene uveljavljanja totalitarizma in zatiranja svobode
Svobodni
21. 12. 2009 09.44
Mislim, da ne bodo iskali hekerjev, ampak blogerje in zapirali strani, ki škoduje ameriški in ruski vladi. Obveščenost proti svinjski gripi je bilo za nas uspešno, za vlade pa polom.