Znanost in tehnologija

Razbili mrežo hekerjev, ki so ukradli več kot pol milijarde dolarjev

San Francisco, 06. 06. 2013 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški preiskovalni urad FBI je v sodelovanju z Microsoftom razkrinkal zločinsko združbo hekerjev, ki so ukradli več kot pol milijarde dolarjev. Okužene računalnike, preko katerih so se dokopali do podatkov o bančnih računih, so našli v več kot 90 državah.

Heker
Heker FOTO: Thinkstock

V skupni operaciji FBI, Microsofta in finančnih institucij so onemogočili delovanje več kot 1000 t. i. botnetov, skupin računalnikov, ki delujejo skupaj za dokončanje nekega opravila. Preko teh omrežij, sestavljenih iz okuženih računalnikov, so hekerji ukradli bančne podatke in identiteto imetnikov bančnih kartic.

Preiskava, ki so jo začeli na začetku leta, je preiskovalce privedla do programske opreme, poimenovane Citadel. Z njo so hekerji nadzirali dogajanje na okuženih računalnikih in zbirali informacije, kot so imena bančnih računov in gesla. Kibernetski zločinci so s spletnih bančnih računov ukradli več kot pol milijarde dolarjev.

Omenjeno programsko opremo so našli na milijonih okuženih računalnikov v več kot 90 državah, od tega največ v Evropi, Hongkongu, Indiji, Singapurju, Avstraliji in v ZDA, so sporočili iz Microsofta.

"Škoda, ki jo je povzročil Citadel, je pokazala, kakšno nevarnost za posameznike in gospodarstvo predstavljata zloraba programske opreme in piratstvo," je v odzivu dejal Microsoftov svetovalec Brad Smith.

Microsoft in FBI sta se v preiskavi povezala tudi z mednarodnimi institucijami, da bi ukrepali proti kibernetskim zločincem, ki nadzorujejo okužene računalnike zunaj ZDA.

Microsoft je vse uporabnike računalnikov še pozval, naj z brezplačnimi spletnimi orodji odstranijo programsko opremo Citadel.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

novaroza
10. 06. 2013 16.30
+2
fantje jaz bi rabila samo 20.000eu, če vam ostaja kaj drobiža, se toplo priporočam. Bom skuhala kofetek, pa večerjo tudi lahko.
windmaster
09. 06. 2013 19.13
+7
V Sloveniji smo razkrili mrežo nepridipravov, ki so ukradli 10 milijard eur, pa so še vsi na prostosti!
AlternativeFacts
07. 06. 2013 16.13
+5
Saj jim nič ne morejo. Nimajo natančnih podatkov KDAJ, KJE in NA KAKŠEN NAČIN so to storili.
Nina Nubia 1
07. 06. 2013 06.58
+5
baje,da gre Kitajskim hekerjem bolje od rok....
Götterdämmerung
06. 06. 2013 20.28
-7
Zato pa vedno izklopim kljukico pri "poročanje o napakah", kadar nalagam Windowse, saj utemeljeno dvomim, da bo Microsoft pomagal prav meni, med vsemi milijoni žrtev varnostnih lukenj v njihovem sistemu.
McMxL
06. 06. 2013 23.32
+8
Od kdaj pa Windows-i lahko sami odkrivajo luknje ? Tista pročila ki jih ti ne pošlješ bazirajo na Windowsu kot softwarju in ne na luknjah v sistemu..
AlternativeFacts
07. 06. 2013 16.16
+1
No v bistvu so luknje,ali kot bi rekli programerji hrošči. zaradi njih tudi pride do napake, in s tem ko jim pošlješ, microsoft lahko popravi to napako, beri luknjo, z naslednjimi update-i.
HooplaToopla
06. 06. 2013 18.03
+17
Pri tem gre še najbolj zato, da Microsoft javno opozori uporabnike svojih programov, ki jih niso kupili. Da naj se ne zajebavajo, ker lahko že jutri pri njih potrka FBI. In jih obtoži sodelovanja pri prevarah. Ter odpelje v Guantanamo. Kjer bodo lahko v miru razmislili, kdaj in zakaj so uporabljali piratske Microsoftove mojstrovine.
ice4ever
09. 06. 2013 21.17
+2
Veš da se Microsoftu ne gre več za premoženje??? Oni letno zgubijo milijarde, ker dajejo študentom po svetu zastonj programe (Več ali manj vsi Microsoftovi programi, nekaterim cena v trgovinah sega tudi do 15 000$). Pa jim nebi bilo treba - lahko bi lepo zaslužili. Ponujajo podporo novim programerjem oz. tistim ki bi to želeli postati. Svoj sistem so prilagodili vsem navadnim ljudem, ki nimajo denarja da bi svoj produkt (program) oglaševali, prodajali. Sedaj oni to delajo zastonj. Prirejajo številna tekmovanja in spodbujajo ljudi, da so kreativni. Prav tako če še nisi slišal bo šel denar Bill Gatesa po njegovi smrti v humanitarne namene. 5 milijard bo pustil svoji družini, preostanek približno 50 milijard pa bo šlo v dobrodelne namene.