Znanost in tehnologija

Prvi bralnik e-knjig z barvnim zaslonom

New York, 28. 10. 2010 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V zadnjem času so se bralniki e-knjig razdelili na specializirane bralnike in tablične računalnike, če nekoliko posplošimo. Sedaj pa bo na tržišče prišel nekakšen vmesni hibrid.

Nook je bil prvi bralnik virtualnih knjig na osnovi Googlovega Android operacijskega sistema.
Nook je bil prvi bralnik virtualnih knjig na osnovi Googlovega Android operacijskega sistema. FOTO: arhiv proizvajalca

Podjetje Barnes & Noble že nekaj let tekmuje z Amazonom na področju digitalnih knjig in do sedaj je bitko izgubljal. Njegov paradni konj na tem področju je nook, ki po popularnosti nekako ni mogel premagati kindla. Po drugi strani je moral tekmovati tudi s popularnim iPadom. Apple in Amazon sta si trg nekako razdelila – tisti, ki potrebujejo samo bralnik, so kupili kindla, tisti, ki želijo večnamensko napravo, pa so ciljali na iPad.

Sedaj so pri B&N prišli na plan z nook color, prvim barvnim e-bralnikom, ki poleg branja e-knjig, časopisov in revij ponuja tudi dodatne aplikacije. Že nekaj časa smo se spraševali, kateri od specializiranih proizvajalcev e-bralnikov bo prišel na plan z barvnim ekranom, kljub temu je B&N precej presenetil tehnološko javnost.

Oglejte si galerijo prvega barvnega e-bralnika in preberite podrobnejše specifikacije te hibridne naprave.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SecretMind
30. 10. 2010 20.38
Fail. Niso vedeli, kako bi konkurirali Kindlu, pa so se odločili naredit nekaj, kar Amazon nima. Barvnega e-bralnika. Problem je pa, da so šli ustvarjat nekaj brez ustrezne tehnologije (barvnega e-inka). Ustvarili so LCD pad. To pa ni e-bralnik.
Wisen
30. 10. 2010 03.24
U glavnem, za branje so še zmer najbolj navadne knjige. Že zarad občutka.
Super1337
30. 10. 2010 00.46
Elektronsko branje knjig, razvijajo samo upravljivi avto, .... kam gre ta tehnologija ... kmalu bomo že elektronsko na WC hodli, pa digitalno srali.... :D
nosferatu
28. 10. 2010 09.00
Gostgozd: "super za barnes&noble in za nas -> ker bo to spet malo znižalo cene padov in upam da končno tudi elektronskih knjig." Evo, točno to je bila moja prva misel, ko se prebral ta članek. Jaz za branje knjig v PDF izvedbi tudi ne potrebujem osvetljenega zaslona in barv, sem si pa že dolgo želel nabavit en e-reader, samo so bli do sedaj predragi; zdaj upam, da se bo situacija malo spremenila.
gostgozd
28. 10. 2010 08.42
men tudi ni jasno zakaj tale pad (še en izmed mnogih, ki vsakotedensko ugledajo luč sveta (no - interneta) oglašujejo kot e-bralnik. jest imam zelo podoben e-bralnik doma že skoraj 20 let. z veliko večjmi zaslonom, ki stoji na mizi in ga ni treba držat v roki. in ker je priklopljen direktno v elektriko tudi "baterija" zdrži več. ima več spomina in je hitrejši. ali pa - katerikoli prenosnik, tablet, netbook... skratka - škoda za zgrešeno oglaševanje (super za barnes&noble in za nas -> ker bo to spet malo znižalo cene padov in upam da končno tudi elektronskih knjig. kot bralnik knjig pa - ne hvala. e-črnilo še vedno zmaga! ne rabim barvnih črk za branje. dva tedna baterije je veliko boljše kot 8 ur. prijaznosti očem pa sploh ne bi omenjal... in zato tole nikakor ni konkurent kindlu. (no, v taki meri, kakor je avto konkurenca kolesu)
Neikius
28. 10. 2010 08.23
Pozabili ste povedat eno malenkost, ponavadi imajo bralniki e-knjig e-ink zaslon KI NI OSVETLJEN. No, Nook Color pa ima osvetljen zaslon (ala LCD), torej ni najbolj primeren za branje knjig :) Je pa dober marketing. Ubistvu gre pa za cenen iPad klon.
hansola
28. 10. 2010 08.22
Ne vem kak je lahko prvi, če je iPad že dolgo zunaj.