Znanost in tehnologija

Prihaja najtanjši prenosnik

San Francisco, 16. 01. 2008 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Novi Applov prenosni računalnik bo tanjši od 2 cm, tehtal bo samo 1,3 kg in bo stal približno 1.600 evrov.

Applov šef Steve Jobs je napovedal prihod najtanjšega prenosnika na svetu, ki se bo imenoval MacBook Air. Računalnik bo na najdebelejšem mestu v debelino meril le 1,93 cm. Kot je pojasnil Jobs, novi prenosnik nima pogona za CD ali DVD, kamor bi shranjeval podatke, saj so ga naredili za brezžično uporabo.

Nova Applova igračka se bo začela prodajati čez dva tedna in bo v ZDA stala 1.799 dolarjev (1.215 evrov), v Veliki Britaniji pa 1.199 funtov (1.586 evrov). Prenosnik bo imel 80 GB spomina, z doplačilom za 999 dolarjev (674 evrov) pa bodo uporabniki dobili različico s 64 GB spomina na disku v trdnem stanju (SSD oz. solid state drive). Kdaj ga bomo lahko kupili pri nas, še ni znano.

Prenosnik se bo spopadel z množico prenosnih naprav proizvajalcev podjetij Sony, Dell in Asus, ki že pripravljajo tako imenovane sub-prenosnike, ki bodo lažji in še bolj prenosni.
Prenosnik se bo spopadel z množico prenosnih naprav proizvajalcev podjetij Sony, Dell in Asus, ki že pripravljajo tako imenovane sub-prenosnike, ki bodo lažji in še bolj prenosni. FOTO: Reuters

Vojna za digitalni video

Hkrati je Jobs napovedal novo storitev za vse ameriške uporabnike programa iTunes, ki bodo imeli po novem možnost spletnega najema filmov iz vseh večjih filmskih studiev v Ameriki. V podjetju se trudijo, da bi storitev še v tem letu postala dostopna tudi uporabnikom drugje po svetu. Po mnenju poznavalcev nova storitev napoveduje bitko Appla za prevlado tako na področju glasbe kot tudi digitalnega videa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tadejstein@email.si
15. 04. 2008 11.16
toshiba je dala ven prenosnik, debel le 19.5 mm, tehta le 1.099 kg, ima ssd disk z 128 GB in optično enoto... kje so kake novice o tem, debate, članki, itd?? še en lep dokaz, da apple zelo dobro oglašuje svoje izdelke, čeprav so po tehničnih lastnostih čisto povprečni...
DamijanH
26. 01. 2008 13.39
stebo, ni lepo, da nekomu očitaš laži... Če ne verjameš, ti lahko pokažem račun - garancijsko popravilo in servisni nalog pooblaščenega servisa Alterna iz decembra 2007, ThinkPad je bil kupljen konec marca 2007. Sploh ni problem v Lenovu, problem je trdih diskih, ki se pač vrtijo. Kvarijo se trdi diski vseh proizvajalcev (Toshiba, Seagate, Fujitsu, WD, etc.)! Prihodnost je zagotovo SSD, kjer se nič ne premika. Drugače pa debata sploh ne teče več o AirBooku, če nisi opazil ;)
stebo@siol.net
24. 01. 2008 19.26
Drugace pa je Macbook Air narejen vse iz enega kosa, kar je slabo ker ce hoces baterijo menjat moras placat 128 dollarjev, ram je integriran in dodajat ne mores, opticne enote tudi nima. Edina dobra stvar je disk, kar bodo imeli tudi drugi laptopi. MacBook Air je narejen za americane, ki jim najbolj pomeni DESIGN! Pol leta promovirajo in medijsko podpihujejo, nato pa lansirajo na trzisce in 90% USAjevcev navali, ko muhe na d... ThinkPadi so zakon in bojo tudi ostali zakon. :) lep vikend vam zelim...
stebo@siol.net
23. 01. 2008 22.20
Sam tolko glede diska v Think padu, ker vidim da ne veste kako deluje. slabo lazeta. od vseh laptopov ima ThinkPad najbolje zasciten disk!!! Think Vantage Active Protection System feature that helps protect your hard drive from damage caused by strong physical shock and vibration. it continuously monitors the movement of your ThinkPad computer and temporarily stops the hard when a fall or similar damaging event is predicted. tako da sem preprican, da si izmisljujeta glede diska. Kar se tice robustnosti, pa vidim da se strinjata z mano. to mi je vsec. Hvala vama za pozornost in se naprej lep teden in priznajta si ze enkrat, da je apple bolj za sminko kot za koristno uporabo!
capra_a@hotmail.com
23. 01. 2008 19.39
stebo, jest sm v pol leta tut svojega lenovo pustila na servisu po dveh okvarah (disk in ventilator). Zdej sem na toshibi, zelo zadovoljna, ampak želja mi je še vedno apple ;) danjiel, toshiba protege r500 tehta 800g in ima SSD, v ameriki je prodajna cena 2000$ (osnovni model, brez optične enote), kar se meni, po pravici povedano ne zdi tolk zlo ogromno. (sploh ker so bli pol leta nazaj še po 3500$ in več). Poleg tega močno dvomim, da je to najcenejši laptop s SSD, tko da bi na tvojem mestu še mal pobrskala
DamijanH
22. 01. 2008 19.41
stebo, ko tako hvališ Lenovo (in ne več IBM!) samo za info, decembra sem imel v garancijskem popravilu Lenovo ThinkPad T60, kupljen konec marca 2008. Zakaj? Odpoved trdega diska, ki so ga seveda brezplačno zamenjali in na novo namestili OS. Tako da ne govori, da so Lenovo prenosniki nepokvarljivi. Zagotovo je SSD (solid-state drive) zanesljivejša rešitev, čeprav zaenkrat še nekoliko predraga...
stebo@siol.net
22. 01. 2008 12.49
capra_a damijan.hrovat ne delam na Lenovu, ampak imam prijatelja, ki dela na IBMu in mi ji on prvi priporocal thinka. sem probal tipkat na macu in je totalno razlicno in ni komot kot npr. na t61 in na toshibinem satellite. mam oba in sem bolj zadovoljen s thinkpadom. Mam toshibo ze nekaj let in dela kot urca, ampak ko sem dobil T61 sem takoj opazil razliko in mislim, da ne bom preskocil iz thinkpada na kateregakoli drugega. Hardverska struktura je definitivno najboljsa na thinkpadu. Na youtube lahko pogledas teste http://www.... smo vsi ljudje razlicni in nase preference so tudi razlicne. jaz ne morem ljudi prepricevat, da je boljse nekaj, ker je meni bolj vsec. Lahko pa trdim da so thinkpadi trenutno najbolj robustni laptopi na trziscu. Disk imajo tudi zasciten, tako da je odporen na tresljaje. npr. pri prometni nesreci, al pa ce ti na tla pade si lahko 99%, da podatkov ki jih imas na disku ne bos izgubil. MacAir npr. nima opticne komponente, nima dodatne baterije kot jo ima thinkpad, pa se se najde slabosti. V glavnem kar se tice designa sem preprican da je macair nekje pri vrhu, a glede uporabnosti pa je thinkpad visje. Lep preostanek tedena vam zelim…
DamijanH
21. 01. 2008 23.35
stebo, si ti že kdaj poskusil tipkati na MacBook Pro? Veš, iz katerih materialov ima ohišje in, med drugim, osvetljenoi(!) tipkovnico? MacBook je vstopni model, ki je relativno poceni, na račun cenejših materialov. Ne moreš primerjati jabolk in hrušk ;)
capra_a@hotmail.com
21. 01. 2008 15.10
stebo, zdej mi pa prosim pojasni (realen) primer uporabe, kjer bi bila obremenitev laptopa enaka teži nekoga, ki stoji gor?! Sori, ampak to je totalno nerealno. Za povprečnega uporabnika, ki laptop uporablja v pisarni/doma/predavalnici in ga tudi nosi naokrog (recimo v običajnem nahrbtniku), je dovolj robusten prov vsak laptop. Če ga pa misliš ob tla metat je pa potem vseen tudi če kupiš en no-name laptop za 600€ in ga uničiš v 3eh tednih, tako kot bi jih večino ostalih. Samo v tem primerju denarja ne vržeš stran (vsaj tolk ne kot bi ga sicer). 'poskusu sm tipkat in sm mel čuden občutek'. A RES?! seveda, če so tipke POPOLNOMA drugačne kot pri vseh ostalih laptopih (vsaj sama še nisem vidla nikjer česa podobnega); ampak nikjer ne piše da je to slabo. samo NOVO ti je. Si kot fjakarski konj - vidiš svoj lenovo, ki je bog in batina in nisi odprt prav za nobeno novost in niti ne poskusiš videt ostalih računalnikov (v tem primeru appla... verjetno bi blo isto s katerokoli drugo firmo) objektivno. In mimogrede, macbook je od tvojega opevanega T61W lažji za približno 100 g :) p.s.: še vedno nisi odgovoril, če slučajno delaš za lenovo?
stebo@siol.net
21. 01. 2008 12.51
pboris1 capra_a bear987654321 Sej je mozno da so nekateri zadovoljni z macbookom, ampak sem bil vceraj v eni applovi trgovini in ko sem ga prijel v roke sem mel obcutek kot da je laptop za 5 letne otroke. ok. Sej design je lep (ves je bele barve), ampak je bil precej tezek in tipke so totalno neergonomicne. sem poskusu tipkat in sem mel cuden obcutek. pa se ni tako robusten kot lenovov T61W. na youtube.com si lahk pogledas linke in vidis kaj pomeni robustnost. narejeni so iz titaniuma in magnezija. na njem lahko stojis in za tem brez problemov nadaljujes z delom.
The Pope
21. 01. 2008 01.10
Jst mam MacBooka in kapo dol. Dve leti ze laufa k marija, nobenih problemov, nobenih virusov.... Prej sm meu pa celo srednjo pa fax PC-ja. Nikol vec! One Apple a day keeps Windows away!
pboris1@siol.net
18. 01. 2008 01.21
Jaz bi pripomnil samo eno, tisti, ki mislijo, da so bili prvi prenosni računalniki PCji, in tisti ki mislijo da je okna izumil MS, se hudo motij saj je apple bil prvo podjetje, ki je predstavilo prenosnike v pravem imenu in njihovo prednost lahko vidimo še danes, kar se tiče gafičnega umesnika je bil pa na področju privi apple v kooperaciji z podjetjem Xerox. http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Computer... za pozornost!
DamijanH
17. 01. 2008 19.59
Že včeraj zvečer sem želel napisati, da je MacBook Air-ovo ohišje aluminijasto (in se ga da reciklirati!). Prav tako je okolju prijazen zaslon in vgrajena vezja... Do zdaj se Apple ni ravno pohvalil z "okolju prijaznimi" izdelki. Glede operacijskega sistema je MacOS X (Leopard in Tiger) nadgradnja BSD, ki slovi po varnosti, zanesljivosti... Npr. Leopard je voljo samo v eni različici, kar je pošteno do uporabnikov, ki jih ne silijo v nadgradnje (primer: Vista Home Basic, Home Premium, Business, Ultimate in Enterprise)
capra_a@hotmail.com
17. 01. 2008 19.17
Stebo še to, MacBook Air ni plastičen, temveč aluminijast, tko da težko govorimo o ne-robustnosti oz. občutljivosti, se ti ne zdi? Sicer se pa strinjam o zanesljivosti Mac-ov in OS X. Edini minus, ki ga ma apple zaenkrat v mojih očeh je, da v Sloveniji (še) ni Apple Store-a (so samo premium resellerji), kar se precej pozna na cenah. p.s. stebo, ko že obtožuješ pborisa1, da dela z apple; meni se bolj zdi da ti delaš za Lenovo ko mu take slavospeve poješ.
pravicen
17. 01. 2008 17.26
stebo Tukaj je članek o novem applu ki je estetsko pa tudi drugače (za ta razred)vrhunec.... kapiš ?? ne pa o nekem Lenovu ki je nastal ko se je IBM naveličal prenosnikov in prodal svojo divizijo za prenosnike Tajvancem (kitajcem)
Sebastjan Medved
17. 01. 2008 16.47
stebo, ja od 2006 je pod imenom lenovo, prej pa je bil pod IBM ;) malo si preberi o firmi če jo že tako v nebesa povzdiguješ
stebo@siol.net
17. 01. 2008 16.35
bear987654321 prijatu moj, Lenovo je v Sloveniji od leta 2006.
stebo@siol.net
17. 01. 2008 16.31
pboris1 a mogoce delas za apple? streljas kozle. mal razlicno ime BIOS in EFI. funkcija obeh je ista. za BIOS vem da ni tezav. Vem da ima kolega Maca in je reku da je bshit in da je dobro delal samo ko je bil nov. da zdaj steka in kr sam crkuje. samo tolko...
Matic Specto
17. 01. 2008 15.15
pboris1 se podpišem ;)
pboris1@siol.net
17. 01. 2008 13.49
IBM/Lenevo prenosniki so PCji, Apple MacBook Air pa je macintosh based computer. Kar je zanimivo da PCji uporabljajo BIOS maci pa EFI, tu pa ima apple veliko prednost saj je celotna ahitektura hardweara veliko bolj zanesljiva. Najbolj očitna prednost Appla pa je Mac OS X, kateri je za približno 10 let bolj razvit od Windows Vista, kar se tiče Windows XP pa je kakor bi uporabljal Mac OS 9, ki je za apple že absolute OS. Ni pomembno kakšen je prenosnik, pomembno je kaj lahko z njim počnemo in kaj nam omogoča njegova programska oprema. V primeru Windows vam nažalost povem, da nimam dovolj časa da bi se ukvarjal z antivirusnimi programi, vedno novimi plugini in seveda reinštalacijami Windowsov, ki so prava nočna mora. Hvala za pozornost!