Znanost in tehnologija

Prihaja Kindle, knjižni iPod!

New York, 21. 11. 2007 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Težek je 283 gramov, velikosti manjše žepne knjige, v njegov 256 MB spomin je mogoče spraviti 200 elektronskih knjig in v ZDA stane 399 dolarjev .

Kindle, knjižni iPod.
Kindle, knjižni iPod. FOTO:

Kindle, novo brezžično napravo za shranjevanje in branje knjig, je razvil in na ameriški trg lansiral Amazon. Elektronsko napravo je Amazon razvijal tri leta in predstavlja, podobno kot Applov iPod, na področju poslušanja glasbe vrhunec tehnologije na področju branja knjig.

Kindlov ekran uporablja elektronsko tinto, kar omogoča primerljivost črk na ekranu s tistimi v knjigah. Omogoča spreminjanje velikosti črk, dobro ločljivost in možnost branja na dnevni svetlobi. Ob tem ima varčno baterijo, ki naj bi pri zmerni uporabi zdržala teden dni.

Za online priključitev Kindle ne zahteva računalnika, saj deluje preko 3G omrežja, medtem ko se za nalaganje knjig uporablja Amazonovo Whispernet mobilno omrežje. Uporaba Kindla je nezahtevna, ne predvideva letnih naročnin niti plačila za prenose knjig. Za prenos ene knjige pa je potrebno počakati le 30 sekund.

Ustanovitelj Amazona Jeffrey Bezos meni, da s Kindlom klasična knjiga počasi potuje v pozabo, saj Amazonova e-knjigarna že zdaj uporabnikom Kindla ponuja 90 tisoč naslov. Da knjiga potuje v pozabo, ne pomeni konec branja, temveč njegovo pospeševanje in ustvarjanje novih potreb po branju.

Amazon s to tržno potezo kupcem Kindla obljublja, da bodo plačali ceno knjige, ki bo v povprečju cenejša kot papirnata knjiga v knjigarni, pri tem pa obljublja, da ne bo spreminjal cene naprave v naslednjih letih.

Kdaj bo Kindle prišel v Evropo in Slovenijo, še ni znano. Za zdaj Kindle deluje le v ZDA. Jasno je le, da bo za njegovo uporabo potrebno prilagoditi komunikacijsko omrežje, kar pomeni, da bo moral Amazon skleniti pogodbe z različnimi evropskimi telekomunikacijskimi operaterji, podobno kot je bilo v primeru iPhona.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neznan13@gmail.com
28. 12. 2007 14.06
čimprej tole začet uporablat, da bo gozd lohka spet zadihu (in posledično z njim tudi VI) :) drgač se mi zdi pa tale stvarca predraga, se mi ne zdi tok zakomplicirana...
grizzly
27. 11. 2007 10.32
....Tale rubrika IT je totalno brezvezna. Enkrat na teden dodajo po eno novico, pa še ta je popolnoma nezanimiva!
hecate
27. 11. 2007 04.28
knjige na računalniku nikol ne morem prebrat in ekran se nikol ne bo mogu mert z listanjem knjige. ni mi to ušeč
Apocalypse
23. 11. 2007 10.16
ja no sj je dobr...sam potem je isto ke če gledaš en pdf file na računalniku. To pa seveda ni in nikol ne bo isto kot pa vzet eno knjigo in jo brat zunj nekje daleč od tehnologije. Čist drgač za oči je brat navadno knjigo k pa tole. Čeprav ne berem velik knjig, pa vseeno podpiram navadne papirnate knjige. Sj ni nujno da je vse elektronsko. Kmal bodo še ženske sam še elektronske :P
si.erkac@gmail.com
21. 11. 2007 22.13
Star Trek pad ...