Znanost in tehnologija

Preprosteje do domen.si

Ljubljana, 20. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sistem za registracijo internetnih domen s končnico .si bo od 4. aprila od 10. ure deloval po novih, liberalnejših pravilih.

prenosni računalnik in internet
prenosni računalnik in internet FOTO: Reuters

Po novem registracija domene ne bo več brezplačna, glede same domene ne bo več omejitev, imena bodo morala ustrezati le sintaktičnim pravilom, upravičenci, do septembra letos bodo to kot doslej le slovenski poslovni subjekti in mednarodne organizacije, pa bodo domene lahko registrirali in podaljševali prek registrarjev. Posamezen upravičenec bo po načelu "kdor prej pride, prej melje" lahko registriral največ 20 poljubnih domen.

Spremembe o registraciji domen s končnico .si je Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (Arnes), ki je med drugim pooblaščena organizacija za registracijo domen pod vrhnjo domeno .si, objavila 24. decembra lani. Doslej so nosilci domen te registrirali neposredno pri Arnesu.

Od 4. aprila bodo stranke plačevale registrarjem, cene storitev pa bodo registrarji oblikovali prosto. Arnes bo transakcije registrarjem zaračunaval po enotni tarifi, ki bo določena po stroškovnem principu. Kot je povedala Barbara Pavše Golob z Arnesa, bo najprej cena 4000 tolarjev brez DDV, bodo pa ob koncu leta glede na stroške in število registriranih domen ta znesek po potrebi znižali.

6. junija prenehajo veljati obstoječe domene

Obstoječe domene, registrirane pred 4. aprilom, prenehajo veljati šestega junija. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor podjetja RS Klan Uroš Čimžar, to podjetje je eden od potencialnih registrarjev, bodo te domene nato še 30 dni v t.i. karanteni. V tem času jih bodo nosilci lahko podaljšali, po izteku tega roka pa bodo popolnoma izbrisani iz registra.

Pogodb z registrarji na Arnesu še niso podpisovali; po besedah Povše Golobove pričakujejo, da jih bodo v sredini ali konec februarja. Nov sistem so v sredini decembra lani predstavili tistim, ki so že doslej pomagali upravičencem v postopku registracij in upravljali z njihovimi imenskimi strežniki. Odziv je bil po njenih besedah velik. "Ocenjujem, da bo na začetku med 30 in 50 registrarjev."

Pravila se bodo še bolj sprostila septembra letos, ko bodo lahko domene kupovale tudi fizične osebe in ne bo več omejitve glede na število domen, je dejal Čimžar, v začetku prihodnjega leta pa se bo trg sprostil v celoti, saj bodo lahko domene s končnico .si lahko kupovali tudi tujci.

Sistem za rezervacijo domen že priravljen

Podjetje RS Klan je že pripravilo sistem za rezervacijo domen. Rezervacija posamezne domene pri njih upravičenca stane 6900 tolarjev, v primeru, da določene domene ne bo mogoče registrirati, pa bodo ta denar, razen administrativnih stroškov, vrnili.

"Na domeno lahko gledamo kot na neko vrsto virtualne nepremičnine na internetu; to je lahko zelo donosna investicija; iz preprostega razloga - njihovo število je omejeno," meni Matjaž Jazbec.

Kot je povedal vodja projekta za rezerviranje domen pri podjetju RS Klan Matjaž Jazbec, je zaradi strogih pravil registracije veliko zelo dobrih domen še na voljo.

Po njegovih besedah je v Sloveniji trenutno registriranih 22.700 domen s .si končnico in nekaj več kot 18.300 mednarodnih domen. Slovenija je v svetu na 54. mestu; prve so ZDA s 23 milijoni domen, na drugem mestu pa je Nemčija z 2,86 milijona domen. "Zaradi strogih pravil je prišlo do tega, da so se številni ob registraciji mednarodne domene odločili še za registracijo domače brezplačne domene, čeprav je aktivno ne uporabljajo. Zato lahko pričakujemo upad števila obstoječih registriranih domen po 6. juniju."

Za reševanje morebitnih sporov je Arnes v sodelovanju z ljubljansko pravno fakulteto pripravil postopek alternativnega reševanja domenskih sporov, h kateremu bodo zavezani vsi nosilci, registrarji in Arnes kot register. Podjetje se bo lahko pritožilo ob izpolnjenih treh pogojih: moralo bo pokazati, da je upravičeno do določene domene; da tisti, ki je to domeno registriral, teh pravic nima, in moralo bo dokazati, da je bila domena registrirana ali se uporablja v slabi veri.

"Slaba vera bo na primer takoj dokazana, če bo domeno tisti, ki jo je registriral, skušal prodati temu podjetju, ali pa je lahko slaba vera tudi to, da nosilec samo zasede to domeno in je ne uporablja," je pojasnila Pavše Golobova.

Odločal bo neodvisni razsodnik, ki "ne bo neka pravna oseba", ker so jim svetovali, da bi bilo to predrago, je dejala Povše Golobova in dodala, da bodo izbrali razsodnike z izkušnjami tako na področju prava kot interneta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja