Znanost in tehnologija

'Premisli, preden se daš na net'

Ljubljana, 09. 02. 2010 05.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Otroke in mlade je treba naučiti, kako upravljati s svojo spletno identiteto na odgovoren način in kako ohraniti nadzor nad tem, kar je na spletu objavljeno o nas.

9. februar je letos dan varne rabe interneta. V 40 državah po vsem svetu se odvijajo številni dogodki in aktivnosti ozaveščanja o zaščiti zasebnosti na spletu. Slogan letošnjega dneva varne rabe interneta je "Premisli, preden se daš na net".

Otrok na internetu
Otrok na internetu FOTO:

Nove tehnologije so nam omogočile, da objavljamo informacije, fotografije, videe, nad čemer so najbolj navdušeni seveda mladi. S svojo spletno identiteto lahko upravljamo na način, da postanemo neke vrste zvezdniki: pišemo domiseln blog, objavljamo zabavne, poučne posnetke, lepe fotografije, ki navdušijo mnoge.

Poleg priložnosti za osebni izraz in kreativnost pa lahko prek novih tehnologij zaidemo tudi v nerodne ali celo travmatične izkušnje. Na primer fotografije, ki jih enkrat objavimo na splet, tam ostanejo za vedno in jih lahko vidi vsak. Tudi tiste, na katere pozneje nismo najbolj ponosni. Posledice objavljanja fotografij z zabave lahko čutimo čez leta, ko se potegujemo za prvo službo, so ob dnevu varne rabe interneta zapisali v nacionalni točki Safe.si.

Sodeč po statistiki Eurobarometra, se Slovenci sicer še kar dobro zavedamo (ne)varnosti interneta. 86 odstotkov slovenskih uporabnikov interneta meni, da prenos njihovih podatkov prek spleta ni dovolj varen. 10 odstotkov pa jih meni, da je prenos njihovih osebnih podatkov dovolj varen.

Safe.si je nacionalna točka ozaveščanja o varni rabi interneta za otroke in mladostnike v Sloveniji. Projekt, ki je del evropskega programa Varnejši internet plus.

Statistike pa seveda ne povedo vsega, še posebej so namreč nevarnostim na spletu izpostavljeni otroci in mladostniki, zato jih poskušajo z ozaveščanjem naučiti, kako upravljati s svojo spletno identiteto na odgovoren način, kako ohraniti nadzor nad tem, kar je na spletu objavljeno o nas, in hkrati kako spoštovati druge ljudi in njihove odločitve, ali določene informacije in fotografije želijo objaviti na spletu ali morda raje ne.

V okviru evropskega omrežja točk ozaveščanja INSAFE, v katerega je trenutno vključenih 27 držav, se bo na dan varne rabe interneta odvijala vrsta aktivnosti tako na mednarodni kakor tudi nacionalni in lokalni ravni.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

6-5
13. 02. 2010 09.58
Na net se sebe sploh ne daje, ker so telefoni in druge traparije za osebno rabo Že tako se praveč ve o posameznikih, kjer so priključeni na net
boom
11. 02. 2010 21.36
Bober_Irska in čez nekaj let se jim bo strgal film in jih ne bo po par dni domov, ker si bodo morali spucati vse ventile zaradi vaše posesivnosti
halojekdodoma
09. 02. 2010 15.58
jst ne vem kaj eni vidijo na tistem bedastem facebooku! Lp
netscaper
09. 02. 2010 12.46
Internet vzgaja! Sej bo zdej nominiran za nobelovega nagrajenca!
Bober_Irska
09. 02. 2010 12.45
Imam dva čudovita otroka. Njuno vzgojo jemljemo pri naši hiši zelo resno. Od ponedeljka do petka lahko internet uporabljata le za potrebe šole, ob koncu tedna pa imata časovno omejen dostop do vseh vsebin, primernih njunim letom. Glede na to, da so vrednote zaupanja in poštenja na prvem mestu, njuno početje za računalnikom kontroliram le enkrat ali dvakrat na mesec. Morebitne manjše zaplete rešujemo sproti. Preprosto.
black1cat2
09. 02. 2010 11.40
Kdo še sploh vzgaja otroke? Starši so prevečkrat srečni, da imajo mir, ko pridejo utrujeni po celem dnevu iz službe, otrok vesel, da nihče ne gnjavi, visi za svojim računalnikom, gleda "super" filme, klepeta po internetu, daje oglase, ker se mu zdi cool in ker je baje to naredil tudi kolega... Če pa pride iz te zbrke kaj čudnega, potem pa se ponavadi starši zbudijo in nastane histerija, panika...
netscaper
09. 02. 2010 10.48
HA ha za vašo vsakdanjo nevzgojo hlapenje po denarju je spet itak kriv drug faktor! Dej dej zamislite se pa dajte povdarek na vrednotah družini in druženju zaupanju! Ne pa da otroku vržete 100eur pa rečte greva smučat bodi priden!
Libra77
09. 02. 2010 09.57
On pprezaposlen, ona v depresiji, ni časa za analogno vzgojo, zatro je rešitev digitalna...Narobe svet, ki več ne prihaja na površje... Otrok bi moral imeti časovno opredeljen dostop do interneta, večina časa bi naj preživel v naravi in ne obratno.
vlab
09. 02. 2010 09.22
kernc je car v svojem mikro svetu.
OPOI
09. 02. 2010 09.14
Če se sam ne daš na internet te pa drugi dajo. V čem je razlika ??
kernc
09. 02. 2010 08.21
evo, lulčke, zdaj vam jaz povem, ki sem eden od carjev interneta... vse informacije lahko dajete, vse profile lahko odpirate. kdor vas "moti" je itak tisti, s katerim bi se morali soočiti. za najpomembnejše spletne strani imejte ločena gesla in različne "password reminderje". to je to. ostalo naj ne povzroča skrbi. :)
SloNejc88
09. 02. 2010 07.34
ja 24ur tale člank je lih za vs