Znanost in tehnologija

Pozor, nov virus na Facebooku!

Ljubljana, 24. 08. 2011 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Š.Z./Ni.J.
Komentarji
53

Na najbolj priljubljenem spletnem omrežju kroži virus, ki vas sprašuje, ali se želite nasmejati. Če mu nasedete, boste ugotovili, da ni posnetka z vašim imenom in da je vaš računalnik okužen.

Na Facebooku se širi nov virus.
Na Facebooku se širi nov virus. FOTO: Reuters

Uporabnike Facebooka, najbolj priljubljene družabne mreže na spletu, pozivajo k previdnosti ob pojavu novega virusa, skritega za povezavo, ki obljublja zabavo. Če v prostor za klepet od prijatelja prejmete sporočilo z vprašanjem: "Wanna laugh?" (Se želite smejati?), gre za računalniški virus.

Ob vašem morebitnem odgovoru boste prejeli povezavo na spletno stran, ki na prvi pogled spominja na YouTube. Na njej bo zatem posnetek z vašim imenom, naslovom in komentarji vaših prijateljev, praviloma v angleškem jeziku. Namesto videa bo na strani obvestilo, da morate pred ogledom naložiti novo verzijo programa. Ob kliku na obvestilo pa se bo vaš računalnik okužil z virusom in šele takrat boste ugotovili, da posnetka sploh ni.

Če se je vaš računalnik okužil, se lahko pojavijo težave ob dostopu na Facebook. Lahko vam javi, da imajo tehnične težave. Nov virus zatem ukrade podatke o vaših prijateljih in jim pošlje okuženo sporočilo po Facebooku in po spletni pošti. Se hitro širi in ni še znano, ali je samo na vašem Facebooku ali se lahko polasti tudi drugih podatkov z vašega računalnika.

Če je vaš računalnik že okužen z novim virusom in sami že nehote pošiljate sporočila "Wanna laugh?" svojim prijateljem, najprej spremenite geslo za Facebook, če vas spusti na stran. "Že sicer velja pravilo, naj se ne uporablja enako geslo za Facebook in za ostale storitve (na primer Gmail), saj se s tem poveča tveganje vdora v račun," je razložil Dalibor Cerar iz F-Secure.

V vsakem primeru pa je treba imeti ob poplavi virusov naložen kakovosten protivirusni program, ki ga takoj zaženite, da očistite svoj računalnik.

Cerar je še povedal, da se je ta teden širila tudi Facebook prevara z lažnim videom nesreče letala letalske skupine Red Arrows. "Če se uporabnikom vsebina videa ne prikaže in zahteva namestitev dodatnih programov, naj tega ne
počnejo in video raje poiščejo drugje,"
je opozoril.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bobi1992
30. 08. 2011 13.54
+1
FB je skoz bol nevaren in pravijo da bo do konca septebra bo pokocan da nebo vec obstajal! to nwm ce je res al pa sam basejo kot zmeri !!!
IsaBYalex
30. 08. 2011 11.18
+1
Ljudje niso neumni samo vedo ne da je virus kdo bi ti vedo to da je to virus no jaz že nebi
veselo-na-delo
25. 08. 2011 01.09
Jas ne uporabljam nobenega facaša in niti ga nebom pa čeprau so me kolegi prepričevali da je vredu toti FB in si ga naj naštimam NE,pa zaradi mene naj,-pač pa za mojo voljo naj nasede in se udomači na to stran...., na moj klepetalnik mi nebo vplival.XD.
vragecbilly
24. 08. 2011 23.53
+2
FB.Poneumlja vse,ki ga uporabljajo,vsi vaši podatki so vidni njim in še kako dostopni spletnim hekerjem,da si še najmanj lahko predstavljate kaj šele mislite...Jaz ga nimam,in niti prej niti zdaj ne razmišljam da bi ga odprl ali imel.Se pa ne čudim da je toliko zlorab na FB.Za to ste si pa žal sami krivi,vsaka spolna zloraba,vsakoa grožnja,pedofilija itd...To se meni noben ne smili kateri naseda in se prepusti da jih nekdo zavede!Vem da boste nekateri rekli da se to večina otrokom dogaja,mladoletnim in zakaj se???Ker jim starši preveč dovolijo,si mislite otrok pa 10 let star in ma že nevem kolko strani odprtih???To je grozno...Povdarjam da je FB...za malo manj inteligentne ljudi....
HateMe
24. 08. 2011 23.53
+2
naj samo ukinejo facebook pa bo mir :)
Stres Melodie
24. 08. 2011 23.25
Moraš bit butast, da na fb uporabljaš pravih podatkov.
lovenotwar
24. 08. 2011 23.10
+1
fora je da tut če zbrišeš profil ga ne moreš dejansko zbrisati ampak ga le deaktiviraš.. ko se čez nekaj mesecev odločiš da bi spet šel na fb samo vpišeš email in geslo in puf, vse objave, slike, prijatelji so tam... ONCE YOU HAVE FB YOU CAN'T GO BACK.
djdj
24. 08. 2011 23.05
Google je vsaj bolj resna in zaenkrat varnejša zadeva.
spellicaa
24. 08. 2011 23.03
Izy se popolnoma strinjam s tabo!!
Lemon_
24. 08. 2011 21.16
+2
#1 Facebook je dober, dokler se na njem ne pojavijo 12 letni OTROCI, ki sploh ne vejo kje so. #2 Definitivno FB ni izgovor za to da se nebi družili s prijatelji, češ ''ja saj pa se vsak dan pogovarjam z njimi, preko fb'' ... #3 Če ga znaš pravilno uporabljati je lahko še kako koristen, tudi pri šoli, študiju, službi, hobijih ipd.
kozarc1234
24. 08. 2011 20.46
+1
ok, če prav razumem: ''Prijatelj ti pošlje avtomastsko sporočilo, chat, Wanna laught brez dodatnega opisa je v angleščini, pošljete na neko stran, podobna youutbu ki te nato praša za ''update'' neke vrste. SEEMS LEGIT. Na star email dobivam skoz ene spama kako zbolšati moje sex tehnike ipd. Sprva sem mislu da je zajebacija ker si skoz take pošilamo, klikenm vse v angleščin in kar pet link. Folk dejansko naseda na vse.
Izy
24. 08. 2011 20.33
+2
No da dam še jaz odgovor vsem ki so noro ponosni da ne uporabljajo FB. Facebook je neumen ravno toliko kot njegovi uporabniki. Sam ga uporabljam že več let, in če nebi bilo facebooka, bi marsikatera vez iz tujine že zdavnaj propadla. Je pa žal res , da je večina uporabnikov očitno računalniško ''nepismena'' in pač ''lajkajo'' vsako povezavo, reklamo itd... in pol se čudijo da staknejo viruse, spame itd...
SilverWarior
24. 08. 2011 19.44
+1
Največja napaka ljudi je ta, da ne preverijo na katero stran kaže povezava, preden jo kliknejo. Pri tem pa gre omenit, da URL naslov prikazan na strani ni nujno dejanski naslov strani katero bo povezava odprla. Za ogled pravega linka, je potrebno imeti prikazano statusno vrstico brskalnika (večina uporabnikov jo ima skrito), saj le ta prikaže dejanski URL nslov do strani katero bo povezava odprla. Druga največja napaka pa je ta, da ljudje sprejemajo namestitev raznih dodatkov, kadar stran zahteva namestitev le teh, brez da bi preverili ali se bodo ti dodatki dejansko prenesli iz proizvajalčeve strani (Adobe, Microsoft, itd): Moj nasvet je, da kadar neka stran od vas zahteva namestitev določenega dodatka raje le tega prenesite iz uradne strani proizvajalca tega dodatka. In če stran po namestitvi tega dodatka iz uradne strani še vedno zahteva njegovo namestitev, to pomeni, da je le ta najverjetneje virus.
fakin77
24. 08. 2011 19.00
+1
par dni nazaj izbrisal profil :) in ga nič ne pogrešam :)
alesfurlan1997
24. 08. 2011 18.22
mam že 2 leti svoj profil pa nisem še tega zaznal. zakaj?? sej ne grem nikol gor
Odpri.oci
24. 08. 2011 18.14
Nič hudega..... itak ne uporabljam te "inovacije" za poneumljanje množic in za NEOSEBNO "druženje".... . In tudi otrokom tega ne dovolim.... raje vidim, da ima REALNE PRIJATELJE, ne pa nekakšne "virtualne" PEDOFILE, ki se bohotijo po takih omrežjih !!!!
ncnau
24. 08. 2011 17.57
Ja in vi ko ga nimate ste nekaj več...
DirectionerForLife
24. 08. 2011 17.42
Nimam fb tk da..* super
4151
24. 08. 2011 17.32
Ta bedast Facebook je res ena sama "nesnaga". Upam, da ga ukinejo... for ever!
isys_sm
24. 08. 2011 17.30
Kaj ljudje so res tako neumni da take stvari odpirajo??!?!