Znanost in tehnologija

Znova bodo ustvarili prvo spletno stran

Ženeva, 30. 04. 2013 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Cernu bodo ustvarili identično spletno stran, kot jo je leta 1991 izdelal fizik Tim Berners - Lee. Strokovnjaki pravijo, da je bil prvi brskalnik WorldWideWeb dokaj napreden, saj je uporabnikom omogočal, da vsebino urejajo neposredno na strani.

Tim Berners - Lee, "oče" sodobnega interneta
Tim Berners - Lee, "oče" sodobnega interneta FOTO:

Prva spletna stran v zgodovini je bila spletna stran Evropskega centra za jedrske raziskave (Cern). Na svojem računalniku jo je izdelal britanski fizik Tim Berners - Lee, objavljena pa je bila 6. avgusta 1991.

Ker originalna stran ni več dosegljiva, so se v Cernu odločili, da jo ustvarijo še enkrat. Spletni administrator pri Cernu Dan Noyes pravi, da želijo s popolno kopijo originala poskrbeti za primerjavo med prvimi spletnimi stranmi in današnjimi ter s tem omogočiti uvid v razvoj spletnih strani, ne nazadnje pa želijo zagotoviti original kot "muzejski" eksponat.

Prve ustvarjalce spletnih strani je vodila želja po tem, da bi bile informacije dostopne vsem in to zastonj, pa tudi, da bi tehnologija omogočila decentralizacijo nadzora.

Strokovnjaki v Cernu pravijo, da je bil prvi brskalnik WorldWideWeb dokaj napreden, saj je uporabnikom omogočal, da vsebino urejajo neposredno na strani, kar današnji brskalniki ne omogočajo.

Berners - Lee je sicer že konec osemdesetih let naredil načrt za računalniško omrežje, s katerim bi lahko znanstveniki delili svoje informacije, potem ko se vrnejo v svoj laboratorij. Pozneje je načrt, ki je temeljil na hipertekstu, postal načrt za svetovni splet, ki pa ni doživel uspeha čez noč. Trajalo je približno dve leti, da so Berners - Lee in ekipa leta 1990 vzpostavili prvo uspešno povezavo med internetnim iskalnikom in strežnikom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Flux55
30. 04. 2013 16.32
+10