Znanost in tehnologija

Podjetje ga toži, ker je 'odpeljal' sledilce na Twitterju

New York, 27. 12. 2011 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški mobilni operater PhoneDog zahteva od nekdanjega uslužbenca 370 tisoč dolarjev, ker jim je pri zamenjavi službe "speljal" 17.000 sledilcev na družbenem omrežju Twitter.

Noah Kravitz si je v štirih letih, ko je delal za novičarski servis ameriškega mobilnega operaterja PhoneDog, pridobil veliko sledilcev na Twitterju. Ko je zapustil podjetje, je sicer spremenil uporabniško ime, a je s seboj odpeljal tudi 17 tisoč sledilcev. Kravitz trdi, da se je z vodstvom podjetja dogovoril, da lahko uporabniško ime uporablja tudi v osebne namene tudi po tem, ko bo že zapustil Phonedog, "če bo občasno twital v njihovem imenu".

Čigavi so sledilci na Twitterju?

Twitter
Twitter FOTO: Reuters

V podjetju PhoneDog so drugačnega mnenja. Trdijo, da seznam sledilcev dejansko predstavlja seznam strank, zato so se odločili za tožbo. Pravijo tudi, da so v ta seznam "vložili znatna sredstva", zato bi moral biti tudi ta seznam sledilcev last podjetja. Od Kravitza zahtevajo odškodnino v višini 2,50 dolarja na sledilca na mesec oziroma kar 370 tisoč dolarjev mesečno. V podjetju še niso pojasnili, kako so prišli do zneska 2,5 dolarja na sledilca.

Nadzor računov na Twitterju s strani podjetij je sicer zelo vroča tema. Po mnenju pravnikov bo ta primer lahko predstavljal precedenčni primer za vse prihodnje tovrstne spore glede lastništva intelektualne lastnine na Twiterju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jakaema
27. 12. 2011 19.04
+2
17000 sledilcev x 2,5 $ na mesec = 42500 $/mesec. Kje ste našli 370000$/mesec?
SecretMind
27. 12. 2011 18.23
+9
Po kakšni logiki si ti lastiš ljudi, ki berejo prispevke? Mislim, da ljudje cisto prostovoljno izbirajo, komu bojo sledili. Glede na to, da so šli z njim pomeni, da so objave brali zgolj zaradi njega in ne zaradi podjetja. Očitno podjetje nima za ponudit nobene kvalitetne vsebine.