Zanimivosti

Pisanje elektronskih sporočil nas poneumlja

Ljubljana, 03. 03. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Delavec naj bi v pisarni dnevno izgubil 121 minut produktivnega dela, za to pa so krivi različni elektronski motilci pozornosti, od elektronske pošte do sms sporočil in brnečih mobilnih telefonov.

prisluškovanje
prisluškovanje FOTO: iStockphoto

Simptomi e-motnje so tako pogosti, da so Google, Microsoft, IBM in Intel postali člani raziskovalne skupine o prekomernih elektronskih motnjah na delovnem mestu (Information Overload Research Group), ki je bila ustanovljena leta 2008.

Skupina raziskuje in razvija nove prakse, kako zmanjšati vpliv e-motenj. Prav računalniški inženirji so bili med prvimi, ki so zaznali simptom prevelike izpostavljenosti e-motnjam. V zadnjih letih se je zaradi prenasičenosti elektronskih in drugih motenj pojavil nov način dela, imenovan "Quiet Time". Izkazal se je za tako dobrega, da so ga vpeljali tudi v dveh razvojnih centrih podjetja Intel. V U.S. Cellular in Deloitte & Touche so uvedli sistem "manj e-pošte", spodbujajo več osebne komunikacije, poskusno pa uvajajo tudi program “No e-mail Friday” – ob petkih brez e-pošte.

Preverite, kaj vse povzroča raztresenost na delovnem mestu in kako bi lahko z uvedbo "interruption managementa" izboljšali storilnost ter vzdušje v podjetju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aryan
07. 03. 2010 16.09
....tudi 24ur
klavdijl
04. 03. 2010 09.08
hja samo zato se izboljšuje komunikacija in splošna informiranost... prav tako so že kakšno leto nazaj dokazali, da branje novic, facebook ipd. (seveda v neki normalni meri) poveča produktivnost delavca no e-mail friday je pa mogoč samo v firmah, ki ne komunicirajo s strankoami preko e-pošte... tega je pa dandanes zelo malo ...
kikislo
03. 03. 2010 21.34
Bravo! To bomo še v naši firmi uvedli...sam pol morjo še dobavitelji, pa povpraševalci...pa vsi dojeti, da v petek ni odzivnega roka...komot komot!
6-5
03. 03. 2010 19.48
stofotrov, se ne strinjam! :(
vp65
03. 03. 2010 16.52
Stomater, se strinjam ! :)
stomater
03. 03. 2010 13.14
sej nas branje takih člankov tut...
sarpis
03. 03. 2010 10.14
kaj boste rekli naj se teleportiramo nazaj za 50 let?, smo pač v dobi informacijskih tehnologij in ne moremo iti mimo tega. če komu ne paše pač nej ne upoablja rač, sam pol ne govorit, da vas je čas povozu.
vp65
03. 03. 2010 09.29
To bi lahko bila ena stran resnice. Včasih dobim po 50 sporočil dnevno, potem sem še na MSN-ju ali na Sky-pu... pa popoldne pogledam še enkrat službeno in potem privatno pošto (saj sta že tako ali tako eno ali drugo). Potem dnevno pregledam več dokumentov, se informiram na različnih portalih... No kljub temu pa nisem čisto nič utrujen od tega. Kaj hitro sem se naučil hitrega pregleda pošte, odgovarjanja samo na tisto pošto, ki explicitno kaj zahteva od mene in zanemarjanja razno raznih spamov. Po drugi strani pa se mi zdi, da obvladujem veliko več stvari, da veliko več vem in da veliko hitreje lahko kaj presodim. Ravno tako je tim. elektronske motnje potrebno gledati v kontekstu globalnih sprememb in pojave modernih komunikacijskih sredstev, ki so nas iz lokalnih ali regionalnih gospodarstev spremenile v globalno. Ravno tako, so te "elektronske motnje" vplivale na poslovne procese vsakega podjetja in posredno tako tudi na produktivnost, zmanjšane stroške, manše število zaposlenih... Tista podjetja, ki bodo prepovedovala uporabo e-maila in modernih komunikacij, bodo kaj hitro soočena, da recimo v petkih (povzeto iz članka) posel ne funkcionira kakor bi mogel.... Seveda več osebne komunikacije - ali je ta v službi mogoča - mislim na osebnem nivoju? Ali lahko na nivoju osebne komunikacije pošlješ nekomu bilanco, Cache flow, kalkulacijo, cenik....