Znanost in tehnologija

Pinterest s 70 milijoni uporabnikov kupil podjetje, ki ga je soustanovil uspešen slovenski znanstvenik

Ljubljana, 23. 01. 2015 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Miha Raičevič/STA
Komentarji
89

Spletno družbeno omrežje Pinterest je kupilo družbo Kosei, katere soustanovitelj je slovenski znanstvenik Jure Leskovec. Pojasnil je, da so s poslom zadovoljni, predvsem pa pričakujejo, da bodo lahko s pomočjo Pinteresta uresničili svojo vizijo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Spletno družbeno omrežje Pinterest kupilo družbo Kosei
    02:07
    Iz SVETA: Spletno družbeno omrežje Pinterest kupilo družbo Kosei
  • Iz 24UR: Velik uspeh slovenskega znanstvenika
    02:23
    Iz 24UR: Velik uspeh slovenskega znanstvenika
O deležu, ki ga ima v družbi Kosei ne želi govoriti, če pa bo Pinterest zrastel v veliko podjetje, pravi, da bodo vsekakor zelo zadovoljni.
O deležu, ki ga ima v družbi Kosei ne želi govoriti, če pa bo Pinterest zrastel v veliko podjetje, pravi, da bodo vsekakor zelo zadovoljni. FOTO: POP TV

Ameriško podjetje, ki ima v lasti spletno družbeno omrežje Pinterest, je kupilo visokotehnološko podjetje Kosei, katerega soustanovitelj je slovenski znanstvenik Jure Leskovec, sicer profesor računalništva na ameriški Univerzi Stanford.

Leskovec je za slovenske medije zapisal, da višine kupnine ne bodo razkrili, so pa z njo v podjetju zadovoljni. Navdušeni so nad možnostmi, ki jih prinaša tehnologija, ki so jo razvili sami in upajo, da bodo lahko s pomočjo Pinteresta udejanjili svojo vizijo in naredili Pinterest boljši in uspešnejši. "To je tisto, nad čemer smo v resnici najbolj navdušeni - da se bomo pridružili mlademu podjetju kot je Pinterest in pomagali ter realizirali potencial, ki ga ima," je zapisal.

Dodaja, da so bila pogajanja intenzivna in naporna. Prvi pogovori so se začeli konec oktobra in so potekali počasi, ko pa je za božične praznike prišel v Slovenijo in na letališču vklopil telefon, je dobil SMS sporočilo, da se mora nemudoma vrniti. Sledili so nekajdnevni intenzivni pogovori. Nato so morali svoje opraviti še odvetniki, ki so pripravili pogodbe. Ta proces je trajal tri tedne in se je končal v ponedeljek, pojasnjuje Leskovec.

Pravi tudi, da se je za njihovo podjetje zanimalo tudi eno največjih podjetij na področju družbenih omrežij in spleta, ki je dalo tudi zelo mamljivo, a so se raje odločili za Pineterest, ker verjamejo, da lahko "odločilneje prispevajo pri uspehu podjetja".

Pinterest je zaživel leta 2010, do julija 2013 pa je po na spletu dostopnih neuradnih ocenah pridobil že okrog 70 milijonov uporabnikov - Pinterest sam namreč javno je objavlja podatkov o številu uporabnikov.
Pinterest je zaživel leta 2010, do julija 2013 pa je po na spletu dostopnih neuradnih ocenah pridobil že okrog 70 milijonov uporabnikov - Pinterest sam namreč javno je objavlja podatkov o številu uporabnikov. FOTO: Pinterest

Zakaj so jih sploh kupili?

Kosei deluje na področju strojnega učenja in analize velikih podatkovnih zbirk. Razvili so tehnologijo, ki lahko na podlagi analize velikih zbirk podatkov podaja priporočila uporabnikom.
Na Pinterestu bodo integrirali te tehnologije ter jih uporabili za povečanje rasti števila uporabnikov. Tehnologijo pa bodo uporabljali tudi pri oglasih - kako znotraj Pinteresta uporabniku pokazati prave oglase ob pravem času.

Leskovec dodaja, da se v Pinterestu še pogovarjajo o tem, katero funkcijo bo prevzel, najverjetneje pa bo postal glavni znanstvenik. Njegova akademska pot na Stanfordu se bo nadaljevala. Ohranil bo raziskovalno skupino, sicer pa bo prihodnji dve leti usmerjen predvsem v Pinterest. Pri tem ima podporo osebja na univerzi. Tja naj bi se vrnil čez približno dve leti.

Tema njegovega raziskovalnega dela so sicer velika družbena in informacijska omrežja ter družbeni mediji. Razvija statistične modele, ki opisujejo in napovedujejo vedenje ljudi ter razširjanje informacij v velikih spletnih sistemih, kot sta Facebook in Twitter.

Ambasador znanosti v Sloveniji

Novembra lani je prejel priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije. V takratni obrazložitvi priznanja so zapisali, da je Leskovec v razmeroma izredno kratkem času, devet let po diplomi na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani ter pet let po doktoratu na univerzi Carnegie Mellon v Pittsburghu, dosegel izjemne raziskovalne rezultate tako po obsegu kot tudi odmevnosti.

"Njegovih 89 objav v podatkovni zbirki Google Scholar dosega več kot 13.000 citatov. Nekateri njegovi članki so danes tako rekoč obvezno branje na tem področju. Na vodilnih konferencah je prejel vrsto nagrad za najboljše prispevke," so zapisali.

Leskovec ob tem ohranja intenzivne delovne stike z domovino. Raziskovalno in pedagoško sodeluje z Institutom Jožef Stefan ter Fakulteto za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Za študente Univerze v Ljubljani poučuje tehnike analize omrežij in izkopavanja znanja iz velikih podatkovnih zbirk.

Organizira tudi delovne obiske in usposabljanja slovenskih študentov na Stanfordu, ki jih finančno podpira Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija, pri čemer je soustanovitelj te nepridobitne organizacije. Je tudi reden gostitelj slovenskih startup podjetnikov na Stanfordu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NDH
26. 01. 2015 15.01
+1
mlatenje prazne slame, tipicno slovensko
Super1337
25. 01. 2015 03.54
+15
Kak češ uspet v Sloveniji, ko ti pa nekaj uspe, te narod dol potolče.... zaradi foušije...
24Ppkur
25. 01. 2015 12.40
+9
borzojoj
27. 01. 2015 17.35
+1
še dobro pasa, če se mu zgodi samo to . V prvih letih po osamosvojitvi je marsikaterega noč vzela. takšni smo. Ni nam pomoči. Nič nas ne izuči.
artus
24. 01. 2015 22.06
+9
Profesor na univerzi in soustanovitekj podjetja? Naši politiki bi ga popljuvali, predali KPK, NPU, uvedli inkvizicijo in zažgali na grmadi.
24Ppkur
25. 01. 2015 12.41
+3
.... dali so mu priznanje in zdaj bodo pričakovali izjemne povratne usluge
borzojoj
27. 01. 2015 17.37
+1
Mislim, da jim bo s hvaležnostjo vračal. V Sloveniji to ni mogoče. Samo poglejte, kaj počno z družino JANŠA !!!!! Joj, Slovenci - vas je kaj sram svojih podlih dejanj ???
velesperun
24. 01. 2015 16.53
+9
Višine kupnine ne bo razkril, da ne bi slučajno kaj plačal slovenski državi, ki ga je zredila na svoji shiranijoški!
borzojoj
27. 01. 2015 17.39
+1
svoji materi bo skoraj zagotovo nekaj odstopil.
NiVec
24. 01. 2015 11.38
+6
Socialne mreže, ali kako čim bolje prodati svoje uporabnike korporacijam za ciljano oglaševanje.
oblikovana realnost
23. 01. 2015 21.56
+8
Upam da ima še kako drugo državljanstvo, ker če ga nima mu bodo paraziti vse pobrali.
rossi66
23. 01. 2015 18.05
+15
Jure, vse spostovanje! Kapo dol, big time...
tedx
23. 01. 2015 16.37
+1
se vedno bolje da gres mimo tistih reklam kakor da bom se placeval za fb yt...
DonMiltonFriedman
23. 01. 2015 14.06
+11
Za vse Adblockarje: Več kot 95% strani na svetu je monetiziranih s strani oglasov. Gostovanje, domene, vzdrževanje, nič ni zastonj. Uporabljajte vsi Adblock in vedno več bo plačljivih vsebin. Če uporabljaš Adblock in hodiš na stran katera ti je všeč, je isto, kot bi hodil v svojo najljubšo gostilno, s sabo pa prinesel svojega 6-packa iz Mercatorja. Ker vas je večina neki proti marketingu... Tisti, ki niso proti, so uspeli. Je pa res, da je večina marketinških podjetij navaden poraz. Sploh v Sloveniji, kjer ti na vrata pride tržnik, ti naklada 20 minut po katerih se ti zdi, da bo tvojo (recimo) cvetličarno spremenil v milijonski posel preko online oglaševanja na njihovi strani. Za plačilo 500€ seveda. Po teh 500€ dobiš dobiš v 1-mesečni "kampanji" 5 klikov na tvoj oglas iz Maribora in Ljubljane. Tvoja cvetličarna pa je na Jesenicah. In to so znana podjetja s pol milijona letnega prometa in samo 10% jim poberejo investicije in vzdrževanje svoje revne platforme. Katera pa so, pa ne bi o tem. Ytube recimo sam po sebi verjetno dela minus. Za 100 ur video vsebin je naloženih vsako minuto, vse zastonj, ker se vsaj delno povrne denar z oglasi. Če ne bi blo oglasov, bi obstajale samo plačljive strani. Tudi vaša najljubša stran o teorijah zarote ima verjetno oglase gor. Sicer z revnim CPCjem, ampak ima pa jih.
DarthRevan
23. 01. 2015 14.16
+3
Tiste strani/portale ki so mi všeč, bom že plačal dostop do njih. Ko pa iščem vsebine po internetu in berem maile pa pač nočem oglasov. Če spletni portal ponuja kvalitetno storitev, potem je prav, če uporabnik to storitev plača. Jaz tudi v gostini ne zahtevam zastonj piva ker sem pač 10 minut na WCju gledal oglasne panoje. Po drugi strani, sam res, kaj pa če bi začeli tud postrežbo v restavracijah in barih financirat iz oglasov? Pa nočitve v hotelih? Saj to so storitve, ne?
DonMiltonFriedman
23. 01. 2015 14.24
+10
Res? Boš plačal toliko, kot dobiš? Recimo, da si povprečen uporabnik interneta. Facebook ti bo zaračunal mesečno, Ytube glede na število ogledov in minutažo, 24ur mesečno, Gmail mesečno (+dodatki za več prejete pošte), Bing in Google prav tako, isto Redtube... Ene 200€ na mesec, boš plačal z veseljem? Dej mal razmišlji pa poglej svojo zgodovino na browserju za 1 mesec nazaj. Boš zmogel? Kako boš pa ti kot podjetnik oglaševal svoje spletne storitve, preko telefona ali baba čula baba rekla? Daleč boš prišel.
spletni_nepridiprav
23. 01. 2015 14.27
+4
jaz imam vse blokirano ne zaradi tega ker bi me motili oglasi ampak ker mi vedno ponujajo razne podaljške spolnih udov in lepe samske arabkinje ki čakajo name če kliknem tu in filipinske neveste in transeksualne črnske ženske ki živijo 14 kilometrov stran od mene pa take neprimerne strani...
DonMiltonFriedman
23. 01. 2015 14.29
+2
V mailih je spam, tle ti Adblock ne pomaga. Glede na te oglase, ki jih dobiš, so 2 opcije. Ali dobivaš personalizirane oglase, ki pomenijo, da si malo bolan, ali pa samo na Redtube in podobnih straneh gledaš oglase. :)
DarthRevan
23. 01. 2015 14.35
-1
Facebook in podobni ne bodo problem, jih ne uporabljam. Če bi na YT plačeval po prenosu podatkov, tudi ne bi bil velik izdatek. Podjetnik naj mi pa o svojih izdelkih poda konkretne podatke (tak, tehničen, oglas bi še pogledal...), ne pa da me poskuša nasmolit s tem da bom kao "bolj srečen" če bom kupil pri njem.
DonMiltonFriedman
23. 01. 2015 14.44
+4
Ne gre se zate, gre se za cel svet in za večino spletnih uporabnikov. Podjetnik ti o svojih izdelkih proda konkretne podatke. Oglaševalci na spletu te pa ne prepričujejo, da nekaj kupiš, ampak te pripeljejo na to stran podjetnika in kot potrošnih se po teh uradnih podatkih odločaš ali boš plačal, ali pa ne. Recimo, da prodajaš stvar za 1000€, z njo pa imaš 500€ čistega dobička. Bi se rajši sam boril za stranke in prodal 10 izdelkov na mesec, ali bi ponudil oglaševalcem 100€ provizije na vsako prodajo in jih prodal 100? Če prodajaš klavirje, bi rajši videl, da se oglas prikazuje violinistom, ali pianistom? Logika ni tvoja vrlina, pa to.
DarthRevan
23. 01. 2015 14.54
+0
Uspeh podjetja naj bi bil po moji ne-vrli logiki pač odvisen od kvalitete izdelka oz. storitve, ki jo podjetje ponuja, in ne od tega koliko denarja je zmetalo v oglaševanje - konec koncev mora ta strošek pokrit, in zato bo cena njegovega izdelka takoj višja. In to da je namen oglasa samo da te "pripelje do podjetja" pa oba veva da ni res. Namen oglasa je da vpliva na tvojo samopodobo, da boš bolj dovzeten za sugestije. Da boš pomislil da mogoče pa reš rabiš AXE dezodorant če hočeš še kdaj seksat. Da mogoče pa res rabiš nov avto če hočeš imeti veselo družino. Da mogoče pa res rabiš novi iPhone če hočeš biti v koraku s časom.
DonMiltonFriedman
23. 01. 2015 14.57
+0
V glavnem: Vsakemu podjetniku so targetirani oglasi vredni 1000x več, kot netargetirani. Kot potrošnik pa prav tako rajši vidiš targetirane oglase, kot pa ostale. Oba konca imata več smisla za vse, razen zate seveda, teb to ni, ker si po znanju presegel ekonomijo in poslovanje 21. stoletja. Prosim, odkrij zdravilo za raka in ga opiši na svoji spletni strani. Ne oglašuj nikjer, pa boš videl kdaj boš dobil prvi obisk na strani.
DarthRevan
23. 01. 2015 14.58
+0
Tak to je, eni pač nismo konformisti, kaj morem :) Verjemi da imam zaradi tega precej težav kakršnih ti nimaš; imam pa morda zato manj takih ki jih ti imaš :) Na koncu gre za mojo lastno odločitev.
DonMiltonFriedman
23. 01. 2015 15.02
+0
Aha konformist. Konformisti so začeli jemat zdravila, med tem ko so jih drugi označevali kot satanovo delo stoletja nazaj. Konformist se prilagodi trgu, tisti drugi pa čaka, da se bo trg prilagodil njemu. Konformist oglašuje in uspe, tisti drug pa čaka. In dočaka čez 20 let.
DarthRevan
23. 01. 2015 15.05
+1
Saj poznaš kako gre tista, od koga je odvisen družbeni napredek. Če bi se ljudje ves čas samo prilagajali, potem še z dreves ne bi zlezli do zdaj :)
DonMiltonFriedman
23. 01. 2015 15.08
+0
No ja, narobe. Prvi so si upali in šli na tla. Sledila jim je polovica tako imenovanih "konformistov", ostala polovica pa je ostala na drevesu in se drla "Mi pa že nismo konformisti".
DarthRevan
23. 01. 2015 15.12
+1
Še vedno pa je dejstvo da so tisti ta prvi rekli "Solit naj se gre tole vejevje, ne bomo se mi njemu prilagajali". Taki kot si ti so se jim pa smejali a la "Ha ha, kaj pa boš tam dol a boš upal da bo udobna veja tebe našla?"
DonMiltonFriedman
23. 01. 2015 15.15
+0
In nekdo je bil tisti prvi, ki je rekel... Začel bom targetirat oglase, ne bom se prilagajal "baba čula baba rekla" oglaševanju.
DarthRevan
23. 01. 2015 15.25
-2
Lej, meni je jasno da sem tržna anomalija :) Ampak to pomeni da kar se mene tiče ne targetirani oglasi ne "BČBR oglasi" ne bojo nobenemu podjetju pomagali. Mirne vesti lahko rečem da v življenju ene stvari nisem kupil zaradi oglasa, ampak sem si sam poiskal podatke, primerjave med ponudniki, in se na podlagi tega odločil kaj in kako. Veš, saj je zelo enostavno. Če ponujaš dober izdelek/dobro storitev, ki ga/jo želim...potem te bom sam našel.
joze drugi
23. 01. 2015 16.11
-1
Res da nisem vse bral, vendar zakaj bi moral isti uporabnik videti oglas za določeno znamko vozila sto krat, je dovolj da enkrat. Naj si to optimizirajo na 24ur pa bo vse znosno.
DonMiltonFriedman
23. 01. 2015 20.48
+2
Sam si si poiskal podatke in primerjave med ponudniki? Si kupoval kdaj preko spleta? Osupnilo bi te, če bi vedel kako je razvit spletni marketing. Kako pa si našel pravo stvar zase na internetu? Naj ugibam. Vpisal si željeno stvar v Googla, zraven pripisal besede kot so "best", "cheap" in mogoče "reviews". Si pogledal vseh cca 10000 zadetkov na Googlu za dotično stvar? Dvomim. Izbiraš med peščico tistih, ki so uvrščeni na prvi strani, mogoče na prvih 2. Kdo pa se uvrsti na prve 2 strani oz. kako? Marketing in optimizacija. Če izmed 20 strani kjer se primerjajo produkti najdeš 2, ki to delajo zastonj, si zadel loterijo.
artus
24. 01. 2015 22.09
+1
Saj je vsa samo denar, zakaj se tako napenjate!
Slovenija tone
23. 01. 2015 14.01
-7
Pazite zdej levičarji: Jure prihaja iz Šentjošta nad Horjulom. Tam kjer so prvi imeli vaško stražo in te fore... Pišuka, kajne, je težko da zrase tak kerlc tam? Vas je malce šišnil, kaj? FDV in njegovi kadri se lahko skrijejo...
DarthRevan
23. 01. 2015 13.14
+4
Analize podatkovnih zbirk, psihološko profiliranje uporabnikov? Ni kaj, to je res velik posel in če si v njem uspešen so ti vsa vrata odprta. Osebno pa bi meni tak posel pustil slab okus v ustih, saj gre vendarle za manipulacije...oglaševanja, marketinga nisem nikdar maral in je tako da z leti ga maram manj in manj.,..
DarthRevan
23. 01. 2015 13.19
+4
DonMiltonFriedman
23. 01. 2015 14.13
+0
Manipulacije? Gre se za optimizacijo in nič drugega. Kaj ti pomaga če živiš v Sibiriji, med oglasi pa se ti prikazuje krema za sončenje? Recimo, da imaš gostilno v Spodnjem Dupleku. Kam boš izobesil plakat? Verjetno pri vhodu v vas na vidno mesto in to je ista manipulacija. Zakaj ga ne izobesiš v Koper?
DarthRevan
23. 01. 2015 14.23
+3
V Sibiriji te sonce lahko kar fino skuri, pa v gorah tudi. Ampak jaz kot potrošnik pač stvari kupujem na ta način da najprej pomislim kaj potrebujem, nato pa poiščem in kupim. Ne pa da vidim oglas in kar impulzivno kupim zato ker "saj mogoče pa rabim".
DonMiltonFriedman
23. 01. 2015 14.47
+0
Aha, odpri podjetje in se zanašaj na to, da te bojo potrošniki sami našli. Sploh v začetku in sploh če je v tvoji branži na tisoče podobnih ponudnikov. Čestitam ob morebitni nagradi "podjetnik leta".
DarthRevan
23. 01. 2015 15.08
+2
Zakaj pa bi moral oziroma hotel odpreti podjetje? Mislim, ne izključujem nobene možnosti, ni mi pa jasno zakaj bi moralo odprtje podjetja biti znak neke sorte "polnoletnosti". (Kako bi po slovensko rekel "rite of passage"?)
DonMiltonFriedman
23. 01. 2015 15.16
-1
Narobe se ti zdi. Moral bi odpreti podjetje ker pač si ti tisti, ki ve nekaj več in ima svoje boljše taktike, kot ostali "konformisti". Uspeh bi bil zagotovljen po tvoji logiki.
DarthRevan
23. 01. 2015 15.20
+1
"Uspeh", kaj je to po tvoje? Bogastvo? Moč? Spoštovanje drugih? Zlata medalja na olimpijskih igrah? Guinnessov rekord?
DonMiltonFriedman
23. 01. 2015 15.28
+0
A ne bi bil uspeh zaposlovati brezposelne, nižanje števila nezaposlenih, plačevanje davkov iz katerih živi tudi revnejši sloj?
DarthRevan
23. 01. 2015 15.32
+2
Mogoče. Ampak uspeh je tudi živet po svojih zmožnostih, brez kredita, in pa biti krepkega zdravja.
DonMiltonFriedman
23. 01. 2015 17.19
+2
Prej si dajal odgovore po socialistično, kjer se vse dela za skupno dobro. Ko ti pa povem za uspeh, ki skrbi za skupno dobro, rečeš pa "mogoče" in daš svoj odgovor pri katerem skrbiš samo zase. Tipično socialistično, vsi sanjajo o skupni harmoniji, zanjo pa ne bi prispeval nihče ničesar. :)
DarthRevan
24. 01. 2015 03.34
+1
Nisem govoril nič o "skupnem dobrem", ampak samo o tistem kar je zame osebno dobro. Čisto po Randovsko, če se tako izrazim. O tem da "ne gre zame ampak za cel svet" si nekaj bluzil ti, torej si ti socialist ki je govoril "o skupnem dobrem". Zdaj pa takole: Če se misliš resno pogovarjat se resno pogovarjaj, če ne pa...STOP WASTING MY TIME.
moat
23. 01. 2015 13.08
+11
Vsa čast, kapo dol. Na druge se ne oziraj saj veš, da "faušije" v Sloveniji ne bo nikoli zmanjkalo. Večina tega, kar si dosegel, itak še povohati ne more. Vso srečo v življenju :)!
Biofanatik
23. 01. 2015 12.45
-16
Še en ki meglo prodaja?
Nabru3
23. 01. 2015 12.54
+13
Biofanatik
23. 01. 2015 21.25
+0
Kje pa je meja med normaln in nenormaln a?
JohnSmith000001
23. 01. 2015 12.44
+5
Vsaka čast! Le tako naprej, pa če ste pametni firmo čim hitreje iz slovenije izseliti nekaj kje je poslovno okolje bolj prijazno in davki bolj normalni
enjoj
23. 01. 2015 12.50
+11
Breza53jani
23. 01. 2015 12.36
-6
Poba je iz škofijske gimnazije, ne? Dober kader...
spletni_nepridiprav
23. 01. 2015 12.26
-22
ta je pa čist zapiflan do konca
ho?emVšolo
23. 01. 2015 12.20
+8
punce navalite, lepota ni vse :-)
enjoj
23. 01. 2015 12.48
+7
Tu si malo brcnil v temo. Slovenkam ni pomembno, če si izobražen in pa intelektualno dobro podkovan. Važno je, da si nabildan pa da se ti priimek zaključi na tisti dve znameniti črki. Nima veze, če imaš v glavi slamo..dost je da si lastiš Audi ali pa Bmw.
brunette18
26. 01. 2015 22.17
+1
ah ja...prave ženske vemo da na dolgi rok bolj koristi inteligenten in izobražen moški ne pa neki važič z bmwjem, s takim si pa res ne moreš v življenju pomagat
andrea69
23. 01. 2015 12.04
+73
Pred nekaj dnevi sem gledala oddajo so bili gostje on in še eni trije Slovenci, ki učijo na ameriških oz. angleških univerzah. Lepo so povedali kakšne so razlike med slovenskim in ameriškim šolstvom : profesorji nimajo plačanih 3 mesecev počitnic, nekateri gredo delat v razna podjetja, profesor in njegovi asistenti so zmeraj na razpolago študetom, pomagajo jim in jih spodujajo, da čimprej dokončajo študij, ker je to eden od dokazov, da so dobri profesorji, univerze se po hitrem postopku znebijo takega, ki nima obiskanih predavanj, študentje imajo vsa gradiva in tudi predavanja dosegljiva on-line. Kaj pa pri nas? Ni pomembno, kaj predavajo, lahko imajo v auli 4 študente celo leto, briga jih kako prideš do gradiva, glavno je, da si kupil njegove knjige, briga jih če boš končal študij v 4 ali 40 letih. Njim se nič ne more zgoditi, ker imajo dosmrtno funkcijo, do katere se v večini primerov prišli, ker poznajo "prave" ljudi in so nedotakljivi.
ho?emVšolo
23. 01. 2015 12.22
+34
vsekakor je boljši kolegialni odnos, študent in profesor sta pogosto sodelavca v popoldanskem času v kakšnem podjetju ali projektu... Pri nas je pa prfoks bog, za njim pa dolgo dolgo nihče
jeznidiplomat
23. 01. 2015 12.32
+9
Vse to je res. Je pa še za dodati, da noben ameriški profesor ne bi bil pripravljen predavati za takšno mizerno plačilo kot pri nas. Marsikdo bi bil motiviran in bi se trudil z ameriškimi plačami in delovnim okoljem. Pri nas pa je vse to javni sektor, kjer trud in prizadevnost ne igrata nobene vloge. Po drugi strani pa so v ZDA šolnine, ampak pri nas bi jih bil malokdo pripravljen plačevati.
DeBill
23. 01. 2015 12.40
-3
profesorji so VEDNO na razpolago, dober profesor ima vrhunske študente, po tem ga cenijo, profesor se trudi, da poda čim več znanja čim bolje, ...
andrea69
23. 01. 2015 12.51
+5
Jeznidiplomat - ja v Ameriki so šolnine, če nimaš bogatih staršev, ki ti jo plačajo, se pri 20 letih zadolžiš za 30.000 usd in to je tisto, kar te žene, da čimprej končaš študij, ker moraš ta denar vrniti, torej se moraš čimprej postaviti na svoje noge, zaposliti, začeti služiti. Ali pa dobiš štipendijo - kot npr. naša plavalka Sara Isaković.
DarthRevan
23. 01. 2015 13.17
+0
Ne bo držalo, misekmali. Pri nas je asistent bog, profesor je morda največ visoki svečenik, potem pa dolgo nikogar :)
+3
V Ameriki je obstoj profesorja odvisen od študentov... Študenti ocenjujejo profesorje in če študenti niso zadovoljni univerza profesorja odpusti... Zato so tam odnosi med študenti in profesorji osebni...
dr.dare
23. 01. 2015 11.55
-15
Kaj je to znansvetnik?
paradižnik1
23. 01. 2015 12.01
+11
TellingTheTruth
23. 01. 2015 11.34
+27
Svaka čast! Zavidanja vreden uspeh! :)