Znanost in tehnologija

Pentagon množično novači hekerje

Washington, 05. 08. 2011 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pentagon je, zaradi vse pogostejših obtožb, da se ameriška vlada prepočasi prilagaja na vse pogostejše hekerske napade, ustanovil program, v katerem bodo hekerji izboljševali kibernetično varnost države.

Heker Peiter Zatko, bolje poznan pod vzdevkom Mudge, tako sedaj sodeluje z agencijo za napredne zaščitne projekte DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), Pentagonov program pa je opisal kot poskus izboljšanja varnosti medvladnih spletnih komunikacij s tem, da država financira inovacijske projekte, na katerih delajo hekerji.

Agencija DARPA lajša pogoje za razpise, s katerimi bi ameriška vlada novačila računalniške strokovnjake, programerje in hekerje.
Agencija DARPA lajša pogoje za razpise, s katerimi bi ameriška vlada novačila računalniške strokovnjake, programerje in hekerje. FOTO: Reuters

Kot glavno težavo sistema je izpostavil predvsem okorno birokracijo vladnega sistema, ki spravlja bolj okretno, prilagodljivo in urnosti vajeno hekersko srenjo v obup s kopico nepotrebne papirologije. Da bi se izognili nepotrebnemu večmesečnemu tratenju časa in končno dosegli napredek na področju kibernetične varnosti vladnih sistemov, je DARPA zagnala Cyber Fast Track program.

Z njim se olajšuje financiranje raziskovalnih hekerskih projektov, ki bodo izboljšali kakovost varnih zvez na ameriškem obrambnem ministrstvu, ne nazadnje pa tudi pripomogli k vsesplošni varnosti kibernetičnih komunikacij. Hekerji lažje zaprosijo za raziskovalna sredstva na vladnih razpisih, poleg velikih pogodbenih firm, s katerimi je doslej poslovala vlada, pa lahko konkurirajo tudi posamezni hekerji in manjša podjetja.Tako se povečuje tudi nabor kadrov, usposobljenih za preprečevanje kibernetičnega kriminala.

Kot ključni dejavnik, zaradi katerega bi se hekerji pridružili vladnim raziskavam, je Zatko navedel dejstvo, da bo ostala intelektualna lastnina njihovih dognanj v njihovi lasti, obenem pa bodo s tem bistveno pripomogli pri dodelavi ameriškega varnostnega sistema. Na srečanju strokovnjakov s področij tehnološke varnosti v Las Vegasu je Zatko potrdil, da bo vlada vsako leto financirala od 20 do 100 tovrstnih projektov, čas za podpis pogodbe pa so na Pentagonu uspeli skrajšati na največ dva tedna. Za izdelavo in potrditev programov po starem sistemu je Pentagon potreboval tudi 81 mesecev. Kolikšen je proračun za hekerske projekte, Zatko zaenkrat ni razkril.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dope1337
09. 08. 2011 03.56
Men se pa to zdi zelo inovativno in koristno. Npr. pri nam nekaj hekneš, te dobijo, greš v zapor (Ves ta briljanten um gre v nič). V Ameriki, hekneš, te dobijo, te primejo ti dajo ultimat. Deli za nas, al pa greš v zapor. Kje je boljš glede te situacije? Drgač pa sova24 ... taboljši heckerji oz. natančneje crackerji so iz Rusije in Brazilije ;)
FopacMB
08. 08. 2011 10.58
Varnost = iluzija ; samo prasanje casa, kdaj bo varnost s5 nevarna. Cenzura inerneta = vklopis TV in se prepustis cenzuri, ce ti internet ni vsec te noben ne sili k uporabi.
Ramzess
06. 08. 2011 10.47
Ter kontrolo nad internetom, ali vsaj možnostjo cenzure, ali shekanja interneta, ob določenem dogodku, to pa se že pokriva z marsičem, znanim.
Ramzess
06. 08. 2011 10.45
Varnost ja, pa kaj še, ...vemo kam pes taco moli. To je povezano s tistim, možnostjo protinapada, celo dejanskim.
kajkoda
05. 08. 2011 18.06
mislim da vse vlade na svetu že zelo dolgo časa novačijo hekerje.
Nejc Novak 1
05. 08. 2011 17.20
jero_x
05. 08. 2011 15.05
vseh vam ne bo uspelo tako da pripravite se na še hujše stvari
tsdafsdfsfgjhtz
05. 08. 2011 14.29
Proti kitajski nimajo šanse nesmiselno bi se bilo boriti....
rudra
05. 08. 2011 14.26
S HEKERJI PROTI HEKRJEM.TIPIČNO AMERIŠKO RAZMIŠLJANJE!