Znanost in tehnologija
Oglas

Operacijski sistem s srečno številko

Ljubljana, 13. 10. 2009 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

22. oktobra bo Microsoft uradno predstavil Windows 7 – najnovejši operacijski sistem za osebne računalnike. Novi izdelek bo uporabnikom zagotovil bolj preprosto, udobno in zabavno izkušnjo računalnika.

Microsoft je 22. oktober izbral kot datum, ko bo Windows 7, novi operacijski sistem iz Redmonda, postal dostopen po vsem svetu. Še bolj razveseljiva novica pa je, da bo različica v slovenskem jeziku, na katero je bilo potrebno običajno čakati še tri dodatne mesece, sedaj na voljo le sedem dni po globalni predstavitvi. V prvem tednu novembra torej lahko najnovejši tehnološki modni krik pričakujemo tudi v slovenščini.

Windows 7 je rezultat Microsoftovega tesnega sodelovanja z uporabniki, saj je podjetje v razvoj vključilo na tisoče uporabnikov, ki so podali svoje želje in pričakovanja. Rezultat je izdelek, ki je preprost in zabaven za uporabo ter vključuje vse, česar so uporabniki vajeni, obenem pa prinaša celo vrsto pomembnih novosti.

Namestitev

Nadgradnja na Windows 7 je za uporabnike Windows Viste preprosta, saj lahko izberejo možnost nadgradnje. To pomeni, da boste imeli v novem operacijskem sistemu na voljo obstoječe podatke in aplikacije, ki ste jih že namestili. Če še vedno uporabljate Windows XP, boste morali izvesti t.i. »čisto« namestitev, ki operacijski sistem namesti na novo. V tem primeru boste morali ponovno namestiti aplikacije in drugo programsko opremo, Windows 7 pa vam bo shranil obstoječe datoteke in podatke.

Namestitev je poenostavljena in zahteva manj posredovanj uporabnikov. Prav tako se izvede bistveno hitreje kot pri starejših operacijskih sistemih in pri večini osebnih računalnikov ste v manj kot pol ure že pripravljeni na delo z novim operacijskim sistemom.

Prvi vtisi

Prva stvar, ki jo boste opazili, je prenovljeno namizje, kjer je največ sprememb doživela opravilna vrstica. Razdelitev med gumbi za hitri zagon in programi je izginila, nadomestil pa jo je enoten trak, na katerem lahko preprosteje izbirate med odprtimi aplikacijami ter zaganjate želene programe. Ko se s kazalcem premaknete nad ikono odprte aplikacije, se vam prikaže predogled odprtih oken, kar omogoča preprostejšo preklapljanje med aplikacijami.

windows
windows FOTO:

Novost, ki vam olajša delo, so tudi skočni seznami. Pri aplikacijah, ki možnost podpirajo, lahko z desnim klikom prikličete pogosto uporabljene ukaze. Ne da bi odpirali okno, lahko tako pri predvajalniku Windows Media preskočite na naslednjo skladbo ali zaustavite predvajanje.

Prenovljeno namizje ponuja kar nekaj zvijač. Zelo preprosto lahko pogledate na svoje namizje, povečate okno na polovico zaslona ali zmanjšate vse odprte aplikacije, razen izbrane. Možnosti upravljanja z okni dopolnjuje še možnost samodejne izmenjave slike na ozadju zaslona. Vaše namizje tako ne bo nikdar dolgočasno.

Svoboda in preprosta uporaba

Uporabniški vmesnik pa ni edina novost, ki vam bo poenostavila izkušnjo uporabe računalnika. Z možnostjo Device Stage je upravljanje najrazličnejših naprav, kot so telefoni, fotoaparati, digitalne kamere ali predvajalniki glasbe, preprostejše. Orodje vam namreč prikaže sliko vsake naprave za lažje prepoznavanje, obenem pa lahko izvajate pogosta opravila brez nameščanja dodatne programske opreme. Prenašanje glasbe na predvajalnik še nikoli ni bilo tako preprosto.

windows
windows FOTO:

Poenostavljena je tudi vzpostavitev domačih omrežij. Za veliko uporabnikov je skupna raba datotek ali tiskalnikov v domačem omrežju še vedno uganka. Windows 7 prinaša možnost domačega omrežja, ki to opravilo poenostavi, saj novi operacijski sistem samodejno vzpostavi omrežje, nato pa preprosto dodajate nove računalnike in druge naprave.

Tudi mobilno računalništvo je preprostejše kot kdajkoli prej. Vključevanje v mobilna omrežja je poenostavljeno, obenem pa si lahko operacijski sistem zapomni določene podatke o omrežjih, v katerih ste se nahajali v preteklosti. Na primer, če ste kdaj pri prijatelju tiskali preko brezžičnega omrežja, si bo sistem to zapomnil in pri naslednjem obisku vam ne bo potrebno ponovno določati tiskalnika, na katerega želite tiskati. Uporabniki prenosnikov pa bodo poleg tega še posebej veseli izboljšanega upravljanja z energijo, kar pomeni daljšo uporabo računalnika brez ponovnega polnjenja.

windows
windows FOTO:

Zabaven, varen in učinkovit

Microsoft je pri razvoju operacijskega sistema Windows 7 veliko pozornosti namenil tudi zabavi. Različice sistema s središčem Windows Media Center omogočajo spremljanje in snemanje televizijskih programov, v domačem omrežju pa je mogoče tudi predvajati video posnetke, fotografije in glasbo na različnih napravah in drugih osebnih računalnikih. Pregledovanje fotografij je še posebej zabavno z računalniki, ki so opremljeni z na dotik občutljivimi zasloni. Tehnologija Windows Touch vam namreč omogoča, da računalnik upravljate z več prsti. Tako lahko preprosto povečujete fotografije, jih premikate in organizirate po želji.

windows
windows FOTO:


Poskrbljeno je tudi za varnost. Poleg samih zaščitnih tehnologij, vgrajenih v operacijski sistem, je Windows 7 opremljen tudi z brskalnikom Internet Explorer 8. Nova različica brskalnika uporabnike samodejno ščiti pred škodljivo programsko opremo in napadi ribarjenja, kjer poskušajo napadalci uporabnike s ponarejenimi spletnimi stranmi prepričati, da vpišejo svoje osebne podatke. Uporabniki lahko tudi izkoristijo možnost BitLocker, s katero je mogoče šifrirati podatke na disku in prenosnih pomnilniških medijih. Če izgubite računalnik ali ključek USB, vam Windows 7 zagotavlja, da tat ne bo mogel do vaših podatkov.

Windows 7 kljub celi vrsti novosti ni strojno zahteven. Večina računalnikov, kupljenih v zadnjih dveh letih, ne bo imela težav s poganjanjem novega operacijskega sistema, Microsoft pa je veliko naporov vložil v odzivnost uporabniškega vmesnika in udobno uporabo. Prav tako je bistveno zmanjšano število sistemskih opozoril, kar pomeni manj motenj pri delu, ne da bi bila pri tem ogrožena varnost ali zanesljivost sistema.

Navdušenje še pred izidom

Microsoft je ob razvoju novega operacijskega sistema zagotovil širok dostop do preizkusnih različic. Novi izdelek je tako že preizkusilo več milijonov ljudi po vsem svetu, sprejem pa je bil v celoti pozitiven. Preizkusili so ga tudi številni slovenski mediji, med katerimi sta tudi vodilni računalniški reviji, Moj mikro in Monitor. O Windows 7 je v Mojem mikru avtor v zaključku članka zapisal: »Vsekakor pa se pridružujem čredi zombijev, ki pod urokom novega sistema Windows 7 vsem svojim znancem in prijateljem brezglavo priporočajo: 'Preizkusite ga!'« Pohvalo so pri pregledu preizkusne različice zapisali tudi v Monitorju, kjer so bralcem priporočili naslednje: »Nam je Windows 7 všeč, preizkusite ga še sami.«

Več o operacijskem sistemu Windows 7 si lahko ogledate na Microsoftovi spletni strani
http://www.microsoft.com/slovenija/windows/windows-7/default.aspx
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja