Znanost in tehnologija

Od Googla že lahko zahtevate izbris podatkov

San Francisco, 30. 05. 2014 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Od Googla po novem lahko zahtevate izbris določenih osebnih podatkov iz spletnega iskalnika. Vendar pa pot do tega ni ravno preprosta. Pojasniti je treba, kaj bi izbrisali in zakaj, dodati digitalno kopijo osebnega dokumenta ter obrazec elektronsko podpisati.

Google
Google FOTO: Thinkstock

V Evropi je od četrtka mogoče uradno zahtevati izbris določenih osebnih podatkov iz spletnega iskalnika Google. Ameriški tehnološki velikan je evropskim državljanom t. i. pravico do pozabe omogočil, potem ko mu je to sredi meseca naložilo Sodišče EU.

Da bi izpolnil zahtevo sodišča, je Google objavil poseben spletni obrazec, s katerim lahko evropski državljani zahtevajo izbris nekaterih osebnih podatkov, ki jih o njih zbere iskalnik.

V obrazcu morajo prosilci navesti, kdo so, katere povezave želijo izbrisati in zakaj. Identiteto morajo dokazati z digitalno kopijo osebnega dokumenta, prav tako pa morajo obrazec elektronsko podpisati. Prošnje bo osebno preveril nekdo pri Googlu in ne bodo obravnavane avtomatično.

Google ni želel podati ocene, koliko časa bo vzel izbris, bo pa na to vplivala tudi narava prošnje oz. če bo šlo za povsem jasne primere.

Izbris je sicer mogoč le, če so podatki v iskalnih rezultatih zastareli ali napačni. Ker pa bi izbris v nekaterih primerih lahko vplival na legitimen interes javnost, je sodišče zapisalo tudi, da je potrebno najti pravično ravnotežje med tem interesom in pravico do zasebnosti.

Google je v ta namen oblikoval poseben posvetovalni odbor. V njem sedijo šef spletnega velikana Google Eric Schmidt, ustanovitelj spletne enciklopedije Wikipedia Jimmy Wales ter strokovnjaki za spletno etiko, pravo, zaščito podatkov in svobodo izražanja.

Ob odločitvi sodišča so se po eni strani pojavile bojazni, da bi z zlorabo pravice do pozabe lahko prišlo do cenzure interneta. Na drugi strani pa zagovorniki odločitve pravijo, da gre za velik korak naprej na področju varovanja osebnih podatkov. Ob tem poudarjajo, da izbris ne bo mogoč v primeru, ko interes javnosti prevladuje nad pravico posameznika, kot je na primer pri javnih osebnostih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mb128
30. 05. 2014 15.47
+2
Dobro, da poenostavim. Google je samo eden izmed iskalnikov in to velja, kolikor sem razumel vsaj jaz, samo zanj. Kaj pa drugi iskalniki, Bing npr. in v končni fazi tudi naš Najdi.si?! Sicer bi pa, vsaj po moje morali zadevo zastaviti drugače. V mislih imam odredbe sodišča. Tako, kot je zadeva zastavljena sedaj ne pomenini nič drugega kot bežanje pred samim seboj oz. zanikanje samega sebe. Slednje velja le v primeru, če zapis za katerega nekdo zahteva da ga Google izbriše ustreza dejstvom. Ta zadeva pa je lahko tudi plodno tlo neštetih manipulacij. Ubogi Google, že vidim kako je zasut z neštetimi zahtevki. Bi bilo res zanimivo, če bi Google čez kakšen mesec objavil koliko zahtevkov za izbris je prejel in koliko jih je odobril. Kakorkoli že, vsi imamo takšne ali pa drugačne prijatelje. In slednji bodo poskrbeli, da bodo izbrisani podatki ponovno objavljeni tam nekje, na netu seveda.
Mb128
30. 05. 2014 16.33
Ravnokar prebral na Spiegel on line. To velja samo za države Eu. Izbrisani podatki bodo še naprej vidni v Googlovih derivatih iz držav, ki niso Eu. Izbris pa tak! Preprosto vpišeš namesto Google.si Google.us. Zadeva deluje, preverjeno!
cvitko123
30. 05. 2014 14.59
+1
ah brezveze je to, zdej bojo pa na internetu same rozce pa hvale, realnosti pa nobene
24uric
30. 05. 2014 13.51
+1
če ni izbrisanih podatkov na internetu še ne pomeni da ne morejo biti shranjeni kje drugje