Znanost in tehnologija

Nič več 'organizatorji igre' v branži? To so Applove novosti. Kje pa je navdušenje?

Washington, 11. 06. 2013 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Apple je na konferenci WWDC prestavil novosti. Teh je kar nekaj, uporabniki so nad njimi bolj ali manj navdušeni, vlagatelji pa pogrešajo kaj zares revolucionarnega. Neizpolnjena pričakovanja so se medtem že pokazala v ceni delnic.

Apple
Apple FOTO: Reuters
Vse oči so bile uprte v Apple, saj je družba na konferenci WWDC predstavila najnovejše dosežke, s katerimi namerava svojim uporabnikom postreči v prihodnjih mesecih.

Vsekakor je bilo marsikaj videti. Predvsem tri večje novosti. Tako prihaja novejša različica operacijskega sistema Mac OS, obljubili so varčnejši MacBook Air in cilindrični Mac Pro.

Operacijski sistem Mac OS X Maverick se ponaša z okoli 200 izboljšavami. Prihaja prenovljen koledar, ki zna pobrskati po lokacijah sestankov in ustrezno rezervirati čas za pot. Prenovili so brskalnik Safari in dodali program iCloud Keychain za centralno in varno hranjenje uporabniških imen in gesel za spletne storitve in programe. Uporabniki mobilnih naprav pa bodo zagotovo navdušeni nad možnostjo sočasnega poganjanja aplikacij

Prenosniki MacBook Air po novem dobivajo novejšo generacijo procesorjev Intel Core Haswell, s tem pa naj bi se močno povečalo trajanje delovanja na akumulatorjih – pri 28-centimetrskem modelu s 5 na 9 ur delovanja, pri 33-centimetrskem pa s 7 na 12 ur.

Poleg tega je Apple presenetil z novo generacijo namiznih računalnikov Mac Pro. Ti imajo zdaj cilindrično obliko in so postavljeni na vrtljivo stojalo. V trgovine naj bi prišli jeseni.

Namesto evforije mlačen odziv

A če skozi oči navadnega smrtnika našteto deluje kot odličen dosežek, Apple s predstavitvijo očitno ni navdušil investitorjev in finančnih trgov.

Za Applom je sicer naporno leto. Boj s konkurentom Samsungom se nadaljuje in postaja vse bolj ognjevit, družbe se je lotila ameriška davčna uprava, zagovarjati so se morali zaradi domnevno spornih poslovnih praks, ki omogočajo kopičenje neobdavčenega denarja v tujini, v zadnjih mesecih pa so se morali soočiti s padanjem vrednosti delnice.

V časih ikone družbe Steva Jobsa bi predstavitev na WWDC najbrž pomenila "veliki pok" in polet cen delnic v višave. A se tokrat to ni zgodilo. Applova delnica je znova zabeležila padec, za eno je tako zdaj treba odšteti 438,89 dolarja.

Če je prvi mož Appla še pred nekaj tedni investitorje, ki so mu očitali počasen razvoj revolucionarnih novosti, miril, da te prihajajo kmalu, ti napovedanega včeraj očitno niso dobili. Pričakovali so več, glavna kritika pa je, da Apple izgublja vlogo paradnega konja branže.

Se je dovoljeno norčevati iz Steva Jobsa?

Zveste uporabnike izdelkov družbe, ki v veliki meri še vedno leti na krilih mita Steva Jobsa, pa je razjezilo nekaj drugega. Nekaj šal na račun stare oblike iOS-a.

Ko je vodja razvoja Craig Federighi predstavljal novo različico koledarja, je na primer pripomnil: "Pri razvoju ni bila poškodovana nobena virtualna krava." S tem pa se je obregnil ob staro obliko aplikacije koledarja z videzom umetnega usnja. Aplikacija se je ponašala tudi z značilnimi šivi, za katere je dejal,  da koledar drži, pa čeprav jih v novi različici ni več.

Spremenjen je tudi videz aplikacije za igre, kar je Federighi pospremil s komentarjem, da jim je zmanjkalo lesa.

Applovi navdušenci so ob teh izjavah zavijali z očmi, saj je Jobs veljal za genija, ki se je odlično spoznal na dizajn, "novi" Apple pa ne le, da ta dizajn zapušča, ampak se celo norčuje iz domislic svojega kreatorja.

Direktor s prevelikimi čevlji?

Vse več kritik v zadnjem času leti tudi na izvršilnega direktorja družbe Tima Cooka, ki mu je sicer treba priznati, da je stopil v zelo velike čevlje Steva Jobsa. Njegovi kritiki ocenjujejo, da mu poleg vizije manjka tudi Jobsova karizma.

Apple
Apple FOTO: Reuters

Cook kritike, da Apple izgublja zagon, sicer zavrača. Enako kot idejo, da je z Jobsom umrl tudi Apple. Pravi, da je le vprašanje časa, preden bo družba spet postregla z izdelki in storitvami, ki bodo pomenili enako revolucijo kot so jo iPhone, iPad ali iTunes.

"Apple je še vedno Apple, ljudje, ki so ustvarjali iPhone in iPad, so večinoma še vsi tukaj," je dejal. Prav tako ne vidi težav v nekoliko nižji vrednosti delnic. Kot pravi, so podatki o 85 milijonov prodanih iPhonov in 42 milijonov prodanih iPadov več kot spodbudni. Čeprav ni navedel vira podatka, je še dodal, da 59 odstotkov spletnega prometa ustvarijo naprave, ki jih poganja iOS. "Poleg tega nam ne gre za zmago. Izdelujemo najboljšo opremo, ne pa tudi nujno največ izdelkov," je dejal.

Poudaril pa je še, da je bilo Applovo poslovanje tudi doslej sestavljeno iz velikih prebojev in bolj zatišnih vmesnih obdobij.

Znova je tudi napovedal namero Appla, da se poda na trg televizije. Ali to pomeni, da je v delu Apple TV, pa še vedno ni izdal. Številni so pričakovali, da bo to storil prav na tej konferenci, a je tokratna predstavitev ostala brez "revolucionarnega" dela.

Konkurenca lažje zadihala

Oglasili so se tudi kritiki iPhonov. Ti so bili nekoliko razočarani že ob predstavitvi zadnje različice iPhona. Pravijo, da pleskanje ohišja pač ni dovolj, moč bi bilo treba dodati pod pokrovom, saj naj bi iPhoni postajali dolgočasni.

Apple izboljšave sicer obljublja, medtem pa na žalost lastnikov Applovih delnic statistika kaže, da Applove naprave izgubljajo tržni delež v primerjavi s tistimi, ki uporabljajo android.

So si pa po Applovih napovedih novosti oddahnili nekateri konkurenti družbe. Med njimi Pandora, ki je dobila konkurenta v iTunes Radiu. Ta uporabnikom ponuja, da si sestavijo radijsko postajo po lastnem okusu, iTunesova glasbena knjižnica pa v sodelovanju z založbami Sony, Universal in Warner ponuja približno 26 milijonov posnetkov.

Čeprav so Pandori in drugim ponudnikom spletnih glasbenih postaj analitiki napovedovali padec delnic s prihodom Applove konkurence, se to ni zgodilo, Pandorine delnice so celo pridobile nekaj odstotkov.

Direktor družbe Joe Kennedy meni, da zato, ker Applova iznajdba ni dovolj revolucionarna. "Z novo storitvijo so nadgradili iTunes. To je vse," je dejal.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1spam 4you
19. 06. 2013 10.59
+1
pa jaz res ne vidim kj tolko pričakujejo, kot da bi jaz od RS pričakoval da mi Vsak mesec nakaže 2k € brez da mignem
Tandi Venture
11. 06. 2013 19.48
-1
wp (windovs phone) manjka mu še tradicija in razvoj ali pa bolj skrbna izdelava s tem da je pokvaril windovse za računalnike (windovs 8) ta njihov start s temi kvadratki (nevem kako se jim že reče) je tak kot je dober le za telefone (isto časno ne moreš upravljati namizja) wp potrebuje wi-fi drugače ne moreš nalagati aplikacij ko še ni bilo ene nadgraditve si za nalaganje potreboval samo: - računalnik ki ima dostop do interneta in ima program zune (se ga da dobiti na internetu) - usb povezavo računalnik - telefon - na telefonu obiščeš njihovo spletno trgovino se vpišeš z microsoftovim računom in po nekaj klikih (na njihovi spletni strani) se na telefon začela nalagati aplikacija po nadgraditvi operaciskega sistema telefona te na koncu opisanega postopka vrže v njihovo trgovino na telefonu kjer klikneš za naložitev aplikacije ampak ker je telefon povezan z računalnikom ki ima program zune (brez programa zune telefon ne dobi interneta brez interneta ni aplikacij) napiše da ti sinhronizera povezavo in nikakor ne moreš klikniti na gumb naloži več se mi pa ne da razlagat ker so naredili toliko napak ali korist prodajalcem wi-fi-ja osebno podpiram wp vendar si ga nebom privoščil še par let ker ga bodo morali zame kot uporabnika še dobro izpiliti
OldSpice27
19. 06. 2013 09.30
+1
osebno uporabljam wp in vidim da nimas pojma
bob87
11. 06. 2013 19.41
+8
Ja če nov Mac Pro ni totalno revolucionarna zadeva, pol pa tud nevem kaj se naj pričakuje od Appla? Poglejte si njegovo predstavitev na njihovi spletni strani apple.com. Lahko samo rečem bravo. Ja en folk je itak vsega naveličan, in jim je pomembno samo da je vsake pol leta nova oblika in enkrat več jedrni procesor ter čimveč megapixlov kamera. ZAKAJ bodo pa to rabl, pa še sami ne vejo. Žalostno.
afroak
11. 06. 2013 19.39
+2
če je samo telefon, nwm zakaj taki hura.
Super1337
11. 06. 2013 19.15
+3
Meni vseeno ali je kopija katerega OSja ali ne... zdaj končno ma te funkcionalnosti, ki sem jih do zdaj nadomeščal z Jailbreakom... dizajn sem mi dopade, deluje bolj elegantno... ikone mi niso najbolj všeč(bi bile lepše, če bi ostale take kot so, samo mogoče "šajn" bi zmanjšali)... ampak kaj češ, nič ni popolno...
dreko123
11. 06. 2013 14.11
+7
ne maram iosa, edino kar mi je bilo všeč je bil design ikonic... sedaj so pa še to uničli z nekimi risankastimi hipijevskimi barnimi načičkanimi ikonicami :) kot bi se nekdo norca delal hehehe... pa ne morš met takega telefona - nek poslovnež, pa cel živžav na telefonu! Na androidu lahko vsaj zamenjaš cel look če ti original ni všeč... tukaj si pa obsojen na debilnosti
clox
11. 06. 2013 14.14
+0
Storyteller
11. 06. 2013 14.57
bob87
11. 06. 2013 19.43
+2
Men so pa ravno lepše, saj je cel look manj načičkan. Tko da tudi en poslovnež bo pomoje bolj zadovoljen
gruber74
11. 06. 2013 14.10
+6
Če Apple nebo naredil korenite spremembe,bodo še ti Iphone sam zgodovina.
bob87
11. 06. 2013 19.45
+6
Kakšne pa? Kaj je treba vsake 3 mesce nov telefon in popravek sistema, kot to delajo ostali? Zame je iPhone tehnološko daleč pred ostalimi, saj skupaj z iOSom nudi bistveno večjo uporabniško izkušnjo.
clox
11. 06. 2013 14.04
+10
Kje so članki o kakšnem android updejtu? Aja, sej res android updejtaš šele, ko nov telefon kupš.
mufic
11. 06. 2013 14.01
+5
SONY pa vas je zdaj res scat peljal.
Luka Doni? Ja lej ...
11. 06. 2013 14.11
+1
Storyteller
11. 06. 2013 14.57
+3
soli94
11. 06. 2013 13.20
-6
imam iphona 3s 32gb že od takrat ko pri nas še niso vedeli kaj to sploh je....( 5 let)...in ga ne bi menjal za nič na svetu...kakšen samsung,htc....po iphonu pljuvate samo tisti ki si ga ne morete privoščiti...lep dan še naprej..
AlienneilA
11. 06. 2013 13.44
+4
Ej res je kar je bilo ampak android je legenda :) nekaj takega kot če bi pred leti microsoft distribuiral linuxe hehe to je pač android car med carji in ni mu para. Ko je bil iphone že v samem vrhu andrida niti ni bilo pa poglej kje je danes. Samsung pa prokurira telefone ki jim niso kos vsaj NE VEČ!
mufic
11. 06. 2013 14.04
+9
Do zdaj sem uporabljal Iphone 4 zdaj sem pa kupil SONY Experia Z ki stane isto kot Iphone 5,pa ti morem povedat da Iphone en kup dreka proti SONY-ju.Ne govor neumnosti,pa raje sprobaj kakšen drug tel. pa ti bo vse jasn kako in kaj.
dreko123
11. 06. 2013 14.07
+5
včasih so se jabuk fani zgovarjali da si ostali ne mormo privoščit preplačanih zastarelih kitajskih iphonov, s tem so opravičevali vse tehnološke pomanjkljivosti itd... dandanes ni več tako saj konkurenčni telefoni stanejo enako ali še več kot iphoni, vendar za svojo ceno ponujajo absolutno več kot zmatran ios! :)
Storyteller
11. 06. 2013 14.58
+1
Sony sploh ni konkurenca ne Samsungu ne Applu. Tak je propadu da boli glava.
Storyteller
11. 06. 2013 15.00
+3
dreko Poglej si redno ceno Iphone pa Samsunga. Razlika tako majhna, da lahko sam izpadeš bu-mbar če napišeš, da je iphone drag. Ko je bila še Nokia N95 nato še N96 je bila cena v redni prodaji pri 800€. Isto kot danes bolj pametan Iphone ali samsung. Sam folk ,da bi primerjal cene pa ne.
Gavrane20
11. 06. 2013 17.13
-2
ne mors si privosct Iphona smeh kasne ti pokas usi novi telefoni so drazji od iphona in velik bolsi
M74R
11. 06. 2013 19.44
+2
@AlienneilA: apple prodaja 3 telefone, samsung pa 12. tržni delež samsunga pa ni 4x večji
bob87
11. 06. 2013 19.48
+0
Samo lep dokaz vam je vrgu, kaj se pravi KVALITETA! Android na 3 leta starih napravah laufa kot 80 letnik na maratonu. Tud jest ne povodam Androida, ker je zakompleksan.
bob87
11. 06. 2013 19.50
+0
Dreko, kaj pa ponuja Android??? A to da zmrzuje nonstop ni dovolj velik dokaz o nekvaliteti. Ista jajca so kot WINDOWS, narejen za miljon naprav in na nobeni ne dela brezhibno. UNIVERZALNA zadeva še NOBENA ni bila dobra! Sicer pa vse pove kdo ga uporablja- večinoma otroci. K važn da majo đabe igrice.
afroak
11. 06. 2013 21.13
-1
privoščit? danes vse mobilne znamke izdelujejo v cenovnem razredu kot je iphone ali celo dražje. Razlika iphona in drugih je samo da ostale znamke še majo druge telefone, ki so pač cenejši in zato izgubi status "dragega", čeprav se bo to spremenilo, ker že to leto pridejo ven cenejše različice iphonov.
BobbyP
11. 06. 2013 13.16
-5
Vse super, malo androida kopiraš pa je v redu. Nihče pa ne pove, če jim je končno uspelo porihtat kronično nedelujoč bluetooth.Hud ta i-phone, ampak bluetooth pa tem tehno-freakom dela preglavice. i-os.......pfff.
mastablasta
13. 06. 2013 10.54
+0
najbolj hecno je ker so začetni ekran praktično povsem skopirali (mehurčki, fonti...) od andorida.
gregaB5
13. 06. 2013 23.02
+0
Lucipin
11. 06. 2013 13.06
-1
Lahko ma bilo kero različico iOS bo še vedno jajca od telefona.. In se vidi iOS7 je čista kopija Androida ;)
bob87
11. 06. 2013 19.52
-5
Lucipin
12. 06. 2013 13.39
+5
Boli resnica da je Appl začel kopirat Android.. ?!?!
balzam
11. 06. 2013 13.01
+4
Revolucionarnost bo predstavljena z novim iPhonom. iOS še nikoli ni prinesel bogve kakih novosti. Tokrat je res velik preskok, ampak bo treba počakat do jeseni za kaj resnega.
honey7
11. 06. 2013 12.52
+1
Osebno me je letošnji WWDC razočaral. Super nadgradili so MacOS in iOS in predstavili noro dober design Mac Pro-ja, na žalost bo stal verjetno nad 2500€ kar pomeni, da bo resnično skoraj nedosegljiv za "semi-profesionalce". Pričakoval sem nov iPhone ali pa vsaj "Sneek a peak - preview".... ker resnično iPhone postajajo dolgočasni.. Že iPhone 5 me ni ravno "navdušil" ... no počakajmo poletje, kjer bodo upam, da predstavili nov telefon. Če jim zasloni ne bodo ponovno delali probleme hehe ;)
lubje
11. 06. 2013 12.46
+1
Še vedno je svetlobna leta pred Googlovimi jajci.
Strelja?ko
12. 06. 2013 17.58
gospodkaplan
11. 06. 2013 12.43
+21
Koga briga,...sam za telefon se gre. Pač kupiš nekej, da dam pokličeš kdaj bo južna.
M74R
11. 06. 2013 12.37
+19
ios je zakon ker je tako preprost da ga zna uporabljati 4leta star otrok, android je zakon ker ima milijon več opcij in nastavitev, meni osebno to ni všeč ampak razumem zakaj je drugim. windows phone rabi še kkšne 2-3 leta da bo na isti ravni kot ios/android, za blackberryja pa ne znam povedat ker ga nisem nič uporaljal vsi apple/android fanboyi ste navadne ovce in se nehite kregat kaj je bolje ker je vse isto sranje
gomulka
11. 06. 2013 13.01
+0
ne vem kaj te moti pri windows phone-u...zakaj 2-3 leta? Si lahko malce bolj konkreten. Btw... BB, WP in iOS so daleč bolj stabilni sistemi kot pa android. Android je to kar je bil včasih windows xp,vista.... Stalno se vsuva sistem...sam se ugaša, enormna poraba baterije, ne moreš odkleniti zaslona, sam od sebe kliče, itd...skratka ga ni človeka, ki ga jaz poznam in uporablja telefon z androidom, ki mi ne bi jamral kako ga serje njegov telefon. bug, bug, bug....android=bugoid btw..vidim, da ima novi iOS flat ikone, kar je ma wp od svojega rojstva. Meni osebno je to všeč, ker sem se že malo prenasitil teh 3d ikon. Sicer pa stvar okusa.
M74R
11. 06. 2013 13.29
+2
nič me ne moti pri wp samo zdi se mi da je veliko prostora za izboljšave. definitivno bi pa kupil wp 8 telefon kot pa kakšen android
afroak
11. 06. 2013 19.31
+2
vsake oči majo svojega malarja. sam prisegam na blackberry, ker uporabljam telefon v glavnem kot komunikacijski pripomoček, torej klici, sms, maili, kolendar,... daleč spredaj v komunikaciji in stabilnosti, ampak poražen pri aplikacijah (ampak mi to ne igra vloge)
Grizzly04
11. 06. 2013 12.02
-5
Apple sneti... ga ima sodelovka kr neki...samsung gakaxy note 2 je 6x bolsi
M74R
11. 06. 2013 12.28
+9
Slaba_Šala
11. 06. 2013 12.41
+1
mrdezan
11. 06. 2013 12.41
+8
Ocitno ne zna apple izdelke uporabljat. Ni apple za vsakega butca.
jaaj
11. 06. 2013 12.43
+11
apple je mejhn, ne pa ta novi telefoni , ki so kot tablice, da jih še v žep ne morš dat..
dreko123
11. 06. 2013 14.08
-3
kr vozi se ti v smartu, jaz raje vozim velik udoben avto ki ima nekaj pod havbo in veliko opreme :) - tolk o velikosti :) še ženske imajo raje večje :D
Storyteller
11. 06. 2013 15.01
+4
Storyteller
11. 06. 2013 15.02
+8
Potem si kupi računalnik, ki rabi 200 kvadratov prostora če padaš na vleikost.