Znanost in tehnologija

Nevarni prenosniki vaio?

Tokio, 09. 09. 2008 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sony opozarja na možnost napake v električni napeljavi na 440 tisoč prenosnikih vaio. Zaradi napake lahko pride do pregretja in kratkega stika.

Sony kupce okoli 440 tisoč prenosnikov vaio in serije vaio TZ, proizvedenih med majem 2007 in julijem 2008, poziva, naj računalnike prinesejo na servis. Razlog je v slabi električni napeljavi med “telesom“ računalnika in ekranom, zaradi česar lahko v vzgibu računalnika pride do kratkega stika

Sony računalnike z blagovno znamko vaio (Visual Audio Intelligence Organiser) proizvaja že več kot desetletje.
Sony računalnike z blagovno znamko vaio (Visual Audio Intelligence Organiser) proizvaja že več kot desetletje. FOTO: Reuters

Kot so pojasnili, so obravnavali več kot 400 primerov napak, pet ljudi pa je zaradi manjšega požara dobilo lažje opekline. O teh primerih poročajo iz Italije, ZDA in Japonske. 67.000 računalnikov vaio je Sony prodal na Japonskem, preostalih 373.000 pa v 48 drugih državah.

O morebitnih težavah slovenskih kupcev ni podatkov. Na Sony Slovenija so za 24ur.com pojasnili, da omenjenih modelov prenosnih računalnikov ne uvažajo, zato so za servis odgovorni prodajalci, ki na slovenskem trgu ponujajo prenosnike vaio.

Sony je sicer na svojih uradnih straneh objavil, da bo popravila opravljal njihov posebni vaio tim. Lastnike morebitnih prenosnikov pozivajo, da naj jih ne nosijo distributerjem, temveč se preko interneta javijo neposredno njim.

Sicer pa tokratna napaka ni prva v povezavi s Sonyjem. Leta 2006 so Dell, Lenovo in Toshiba s tržišča umaknili kar 9,6 milijona baterij japonskega proizvajalca. Ugotovljeno je bilo, da se lahko v nekaterih okoliščinah baterija tako močno pregreje, da povzroči celo požar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smoki1
09. 09. 2008 15.51