Znanost in tehnologija

Nagrajena slovenska kontrola pristopa

Ljubljana, 18. 04. 2008 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Biometrični sistem za kontrolo pristopa slovenskega proizvajalca, se je že tretjič zapored uvrstil med šest najboljših na svetu.

Podjetje Tab Sistemi iz Naklega se je z novo biometrično enoto za kontrolo pristopa, evidenco delovnega časa in avtomatizacijo doma že tretje leto zapored uvrstilo med šest najboljših novih produktov za kontrolo pristopa. Priznanje so v kategoriji “najboljši novi izdelek za kontrolo dostopa“ prejeli na natečaju IFSEC 2008, ki ga organizira BSIA (British Security Industry Association).

Najnovejša različica sistema Smarti®, ki je bil prvič predstavljen leta 2004.
Najnovejša različica sistema Smarti®, ki je bil prvič predstavljen leta 2004. FOTO:

Biometrični sistem, poimenovan smarti®, uporabniku nudi celostno podporo pri upravljanju stavbe, ki deluje po prinicipu kombinirane biometrije, kar pomeni uporabo večih človeških lastnosti. "Posameznikovi biometrični podatki se shranijo v preprostem in hitrem procesu registracije. Na podlagi teh informacij naprava prepozna uporabnika in nato ravna po navodilih, ki jih vnaprej določi sistemski operater," je za 24ur.com delovanje sistema pojasnil Miha Lederer iz nagrajenega gorenjskega podjetja.

Navodila za upravljanje lahko vključujejo različne akcije ali kombinacije. Na primer: shrani uporabnikovo sliko v seznam dogodkov, odpri vrata, prižgi luč, pošlji elektronsko sporočilo ali SMS ... Akcije so lahko odvisne od časa in datuma (na primer onemogoči dostop ob vikendih), različno pa jih je mogoče nastaviti za posameznike in skupine. "Dodatna prednost sistema je integracija številnih dodatnih funkcij, kot so pošiljanje video sporočil, videodomofon, video nadzor, video IP telefon in nadzor praktično katere koli elektronske naprave (naprave za prepoznavanje, luči, ključavnice, alarmi, senzorji, klime …)," je še pojasnil Lederer.

Brez sitnosti zaradi izgubljenih ključev

Priporočena končna cena novega biometričnega sistema s strani proizvajalca je 2.250 evrov.

Smarti® deluje po prepoznavanju človeških lastnosti, kot sta obraz ali glas, zato zlorabe ključev, brezkontaktnih kartic, gesel ..., niso mogoče. Po višini nastavljiva infrardeča kamera in luč zagotavljata visoko stopnjo zanesljivosti prepoznave obraza v različnih svetlobnih pogojih.

Naprava je opremljena z Intel Centrino procesorjem, trdim diskom, internim spominom, senzorjem gibanja, mikrofonom, zvočnikom in 8 inčnim LCD zaslonom občutljivim na dotik. Enota ima vgrajen kontroler z digitalnimi vhodi in izhodi, za priklop luči, elektronskih ključavnic, alarmov, senzorjev in drugih električnih naprav.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TSTU
06. 12. 2009 20.04
in kaj ce mas recmo vstop z vec zascite: npr geslo prstni odtis, in ti eno ne prime? kako potem dalje. a se to more najprej skonfigurirat,ce slucajno kdja pride do tega?
Andrej Pirman 1
29. 04. 2008 19.42
Glavni lapsus te (in podobnih) naprave je ravno v platformi, ne toliko v samih zmogljivostih. Da bi se proizvajalci takih naprav izognili izumljanju tople vode, uporabljajo že znane rešitve, kombinacije rešitev in seveda vse to v optimalnem cenovnem rangu. Biometrična avtetnikacija naj bi bila smotrna na najvišjih nivojih varnosti, zato se tu nikakor ne bi smele uporabljati klasične poceni rešitve, ki jih najdemo v najcenejših izdelkih. Uporaba LAN-a in TCP/IP protokola, serijski RS-232 port, TABLET PC, windowsi...vse to so dobro znane rešitve, na desetine milijonov informatikov po svetu pozna principe delovanja teh strojev in protokolov v nulo in na taki platformi bazirat neko visoko varnost je utopija. Omenjena tehnična rešitev je zasedla visoko uvrstitev predvsem zaradi pestrosti perifernih zmogljivosti, kot je nadzor naprav, pestrost programiranja, dostopnost ipd, zato je to predvsem naprava, ki nadomesti klasične kartice za beleženje prisotnosti in to funkcijo oplemeniti s paleto dodatnih zmogljivosti. Da bi pa zadevo uporabili v nekem visoko varovanem objektu je pa brca v temo. Upam, da se bo podjetje zavedlo, da za preboj na trg visoke varnosti (in ekstremnih cen) potrebuje ravno to, čemur so se želeli izogniti z uporabo klasičnih rešitev - na novo (in čisto po svoje) bo treba izumiti toplo vodo.
om8000
23. 04. 2008 11.38
Preden bo kdo preveč veselo oznanjal za kakšno super napravo gre, bi bilo dobro pojasniti, da gre za TABLET PC, ker tečejo windows-i, ki občasno zmrznejo, kjer je serijski port vsem dostopen in kjer je treba zadevo "samo" utrgati s stene da dobimo neposreden dostop v LAN celega podjetja. Prav tako je zadeva ZELO občutljiva na raznorazne osvetlitve in je treba zajemanje (recimo obraza) večkrat ponavljati ob različnih urah v dnevu. :)))))
bioshock
22. 04. 2008 08.44
esid: policija je čisto nekaj drugega. To je eden od načinov, kako se izogniti problemu. Vendar mislim, da ta naprava vsebuje veliko več podatkov in funkcij kot pa običajni kontrolerji. Osebno pa mislim da je podatek na kartici slabša rešitev. Če ti jo nekdo ukrade, točno ve kdo si in ima neomejno časa da iz kartice spravi tvoje podatke. Če si kaj zasledil je nek tip iz Nemčije že ugotovil kako ponarediti podatke iz biometričnega pasuša... Kar pomeni, da nobena stvar ni 100% še posebej če ima oseba nekaj znanja in časa na pretek.
esid@37.com
21. 04. 2008 11.48
bioshock: kdo pa dovoljuje policiji da imajo shranjene naše prstne odtise?? stvar je taka da podatki (biometrični) ne smejo biti v neki bazi se pravi na čitalcu, dočim če so ti podatki shranjeni na kartici ki je last uporabnika s tem ni nubenih problemov...
bioshock
18. 04. 2008 12.39
wiz a za videodomofon rabis potem 2 enote?
wiz
18. 04. 2008 12.13
Mi mamo tudi. Prepozna me zmeraj....razen po kakšnem hudem krokanju :) Najbolj je kul, ker ne rabim nosit še ene kartice.
bioshock
18. 04. 2008 11.55
IRugly glede na to, da je priporočena cena samo 2250€ si lahko zraven privoščiš še obisk pri Fabjanu... :D
khey@email.si
18. 04. 2008 11.44
lah bi photoshop pol vgradil v sistem LOL
IRugly
18. 04. 2008 11.30
khey znano je da imamo ljudje z manj privlačnim videzom lahko težave :))) LIFTING POMAGA ;))))
khey@email.si
18. 04. 2008 11.29
sistem je neumen, no saj naš. ne vem, kako je z novo verzijo, ampak če je sistemu na razpolago dejstvo, da "vidi" zaposlenega vsak dan (ko se registrira v službo), bi se lahko sistem učil na njegovem izgledu vsakič ko ga vidi. ne pa da se enkrat poslikaš tistih 12 slikc al koliko že, potem pa nosi to informacijo kot bazo za prepoznavanje
bioshock
18. 04. 2008 11.20
Zakonsko je to urejeno tako, da mora informacijska pooblaščenka odobriti uporabo biometričnih ukrepov. Odobritev pa je odvisna od večih zadev, kot na primer: uporaba (kontrola pristopa, evidenca delovnega časa, ipd), soglasje delavcev, način shranjevanja biometričnih podatkov, itd. Mislim da je vredu, da se take zadeve kontrolirajo, res pa je, da se tehnološkega napredka ne da zavirati v nedogled. Sicer pa kakor jaz vem, za lastno uporabo ni potrebno pridobiti dovoljenja.
cheerboy
18. 04. 2008 11.00
kako je pa to zakonsko podprto... dovoljenje za biometrično kontrolo pristopaje kr mau za***an dobit. Varstvo pravic pa to...
khey@email.si
18. 04. 2008 10.00
pri nas deluje super, zdej že v povprečju v 6. poskusu prepozna:)