Znanost in tehnologija

Apple z novim iPhoneom ugriznil v kislo jabolko

San Francisco, 05. 10. 2011 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

iPhone je trgu ponudil le izboljšano različico prejšnjega iPhonea, Samsung pa si že prizadeva sodno prepovedati prodajo novega telefona. Je Apple res kopiral tehnologijo pri konkurenci?

Prvi veliki zagon novega proizvoda, ki mu je prisostvoval le novo okronani direktor podjetja Tim Cook, se po ocenah mnogih ne more kosati s predstavitvami, ki jih je v preteklosti uspešno izpeljal Steve Jobs. Nov iPhone 4S je po obliki povsem identičen predhodniku, tako so apetiti ljubiteljev, ki so upali na tanjše ohišje in večji zaslon, ostali nepotešeni. Applove delnice so zaradi tega že zdrsnile za pet odstotkov, na koncu pa so se borzni indeksi ustavili pri 0,6-odstotne točke.

Tim Cook je po odhodu Steva Jobsa predstavil nov iPhone, ki pa večino javnosti pušča hladno.
Tim Cook je po odhodu Steva Jobsa predstavil nov iPhone, ki pa večino javnosti pušča hladno. FOTO: Reuters

Analitiki pravijo, da je naprava sicer opremljena z nekaj novimi opcijami, kot so glasovni ukazi, in menijo, da bodo uporabniki po novem izdelku še vedno posegali, izdelku v korist pa kaže tudi dejstvo, da je telefon vključen tudi v Sprintovo omrežje, že sedaj pa pokriva ameriški omrežji AT&T in Verizon Wireless.

Šele čas bo torej pokazal, ali lahko iPhone 4S podžge trg in se dejansko uspešno kosa z Googlovim Androidom. Samsung Electronics prav tako povečuje izvoz svojih izdelkov kar nekajkrat hitreje kot Apple in jim že diha za vrat pri prevzemanju svetovnih deležev.

"Minilo je 16 mesecev in po tem času smo dobili le A5 procesor v že uveljavljenem telefonu iPhone 4,“ razkritje "novosti leta“ komentira analitik Colin Gillis. "Gre za manjše razočaranje, ki pa ne bo preprečilo dejstva, da bo po svetu prodanih nekaj milijonov kosov tega izdelka,“ še dodaja.

Konkurenca na trgu tabličnih računalnikov in pametne telefonije je vse hujša. Ali je Applov iPhone 4S ustrezen odgovor na pritiske konkurence?
Konkurenca na trgu tabličnih računalnikov in pametne telefonije je vse hujša. Ali je Applov iPhone 4S ustrezen odgovor na pritiske konkurence? FOTO: Reuters

iPhone 4S ima glasovni nadzor nad pošiljanjem sporočil, samodejno išče cene delnic, na voljo pa so tudi številne novosti, ki so pritegnile del svetovne javnosti, ki je oporekala kritikam, da bi bilo treba že sedaj uživati sadove korenitih sprememb.

Tehnologija, znana pod imenom Siri, je že v Androidih, a po zagotovilih Applovih strokovnjakov je Apple Siri integriral v svoj sistem tako, da ta deluje bolj tekoče.

"Ni jasno, ali je inkorporacija tehnologije Siri dovolj, da bodo zaradi tega ljudje korenito spreminjali svoje nakupovalne navade in posegali po telefonu. Gre za past, saj izkušnje kažejo, da ljudje ne uporabljajo te tehnologije v velikem obsegu,“ komentira analitik John Jackson.

iPhone ali Android: kateri bo bolje zadovoljil apetite uporabnikov?
iPhone ali Android: kateri bo bolje zadovoljil apetite uporabnikov? FOTO: Reuters

Konkurenca vse ostrejša

Medtem ko so številne skrivnosti telefona iPhone 4S pricurljale v javnost pred javno predstavitvijo, je bilo navdušenje nad izdelkom manjše, kot so varuhi blagovne znamke predhodno upali. Prav možno je, da je Apple žrtev preteklih uspehov, saj je bila večina Jobsovih predstavitev vrhunec letnega dogajanja na področju tehnike. iPhone predstavlja 40 odstotkov Applove prodajne ponudbe, od prvega modela leta 2007 dalje pa je pripomogel k ustoličenju podjetja kot vodilnega v proizvodnji elektronike.

Cook je povedal, da Apple pomembno vpliva na korporativno trgovanje, saj prek 90 odstotkov podjetij na svetu dejansko testira ali uporablja iPhone in iPade. Podjetje RIM, ki proizvaja BlackBerryje, je tako zdrsnilo za skoraj tri odstotke, na eno točko. Googlove delnice so se povzpele za nadaljnjih 1,3 odstotke.

Cena novega iPhona 4S bo na trgu znašala 199 ameriških dolarjev (malce več kot 150 evrov), naročati pa jih boste lahko začeli že v petek, 7. oktobra. Ceno iPhona 4 so znižali na dobrih 75 evrov, kupcem pa bodo na voljo tudi starejše različice 3GS modela, ki jih bodo brezplačno podeljevali kupcem, ki bodo s podjetjem podpisali dolgoročno pogodbo. Po ocenah pristojnih bi to lahko pomagalo razširiti trg Applovih proizvodov na razvijajoče se azijske trge in bi tako lahko neposredno konkurirali podjetju Samsung.

Precej manj rezervirane so bile kritike, ki so jih na spletu zapisali Twitterjevi uporabniki. Podjetju očitajo cenenost in neutemeljeno požrešnost glede na dejstvo, da nov model prinaša bore malo novega. Nov model telefona prihaja na trg v času, ko se ekonomska moč prebivalstva slabša, konkurenca pa je vse močnejša. Vsak dan se denimo več kot 550 tisoč uporabnikov odloča za uporabo Androidovih pripomočkov in tabličnih računalnikov.

Podjetje Samsung Electronics pa je napovedalo, da namerava vložiti tožbo in sodno preprečiti prodajo Applovega iPhonea v Parizu in Milanu. Apple obtožujejo kraje dveh patentov, ki so ključni za delovanje brezžičnih komunikacij. S sodnimi ukrepi bi lahko v kratkem začeli tudi v ostalih državah. Podjetje Apple navedb še ni komentiralo.

Zadnja v nizu obtožb se nanaša na standard Wideband Code Division Multiple Access (WCDMA), ki so ga pri Appleu uporabili pri novi različici iPhonea. Kot navajajo, je Apple tako brezvestno kršil in posegal v intelektualno lastništvo. Tehnologijo CDMA uporablja na svetu milijon mobilnih telefonov, drugi pa so na GSM omrežju. Ko je v novem telefonu vključil obe, je iPhone 4S po Appleovih navedbah bolj približan svetovnim uporabnikom in je  lahko deluje na vseh mobilnih omrežjih na svetu.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

solidsnake
16. 10. 2011 13.15
o htcju govoris? prosim, ne mi omenjat HTCja, tako nekvalitetnih produktov in nezadovoljnih strank ze dolgo ni bilo. kvarijo se 100 na uro. so sicer boljsi kot so bili, vendar so se vedno pod standardom, pa tuki ni govora o stevilkah in GHzjih. kje pa pise, da ne obstajako ljudje, ki imajo radi kisla jabolka in kolk morejo bit dejansko kisla, da jih imenujes kisla? po prodajnih stevilkah ocitno niso dovolj kisli, to pa je v prvi fazi namen Appla, saj so vendar podjetje in ne dobrodelna ustanova.
AA11
13. 10. 2011 06.20
"Iphone ima neki kar nihče drug nima". ...nerazgledane uporabnike, ki ne vedo, da ga je Samsung in HTC že prehitel....
dictionary
11. 10. 2011 18.51
Iphone ima neki kar nihče drug nima. Pa ko vidim te touch screene dan danes vse mi to izgleda kot kopija od ihpone. Operacijski sistem gor ali dol niti en ne odstopa od drugega.
prebivalcek
06. 10. 2011 18.51
Mislm, da se bo treba kmalu klanjati googlu v celoti.
Tomozuki
06. 10. 2011 09.02
Mustang3x1: To si si sedaj malo izmislil. Linuxov Anroid ni nič bolj požrešen od iOSa, je pa bolj kompleksno sestavljen, ker so ga morali optimizirati za... bog ve, koliko telefonov. Če sedaj primerjaš Galaxy S II ali pa Optimus 2x z iPhone 4, vsi čisto enako gladko tečejo. Če imaš ti en sistem in eno napravo, ga pač napišeš samo za tisto napravo in bolj kot ne, nič ne more iti narobe. Če pa imaš ogromno naprav in en sistem pa si lahko samo zamisliš, koliko dela je potrebnega, da na vseh lepo dela. In moraš zagotoviti, da bo na eni poceni napravi za 150€ delal enako dobro kot na drugi za 600€. V praksi sicer so manjše razlike, vendar, če ne uporabljaš zahtevnih aplikacij (ala 3D iger), neke občutne razlike ni.
big_foot
06. 10. 2011 06.41
No za Steva mi ja pa resnično žal. RIP
Outlaws
06. 10. 2011 02.18
Steve Jobs RIP
mangakid
06. 10. 2011 02.06
R.I.P. Steve Jobs
PowRider
05. 10. 2011 22.59
Iphone že dolgo ni več sinonim za hitrost, poglejte kakega HTC-ja kateri je z windows mobile hitrejši od iPhona. Sam že dolgo uporabljam windows mobile in ga ne zamenjam za iOs, čeprav zahteva večjo strojno moč. Je pa tudi iPhone odličen da ne bo pomote, le najboljši nikakor ni ;)
Xxdproxx
05. 10. 2011 21.32
Samsung galaxy je zakon trenutno. vreden tega denarja. kolega je imel iphone, HTCja itd... sedaj je nabavil galaxyja
Ofca1A
05. 10. 2011 20.13
krneki tale Apple zadnje čase,.....na začetku je blo kul,....zdej so pa mnogo boljše zadeve na trgu.
vlado.44
05. 10. 2011 17.27
losser05.10.2011, 12:542 An0n kje boš pa ti rabo v telefonu 4 jederni procesor ? IMGO ko bo pa apple objavu da bo dau not 4 jedrne procesorje boš pa pisal kk je to uporabno
big_foot
05. 10. 2011 16.32
Moram priznat da sem apple fan, ne zaradi šminke ampak zaradi uporabnosti. Do sedaj sem bil prepričan, da z vsako novo verzijo tej napravic konkurenci pošteno zagreni življenje. Pač postavljajo standarde zeeeelo visoko. Ampak do sedaj je Apple vodil S. Jobs, sedaj ko ga pa vsaj aktivno ni več v firmi sem pa nekoliko skeptičen za prihodnost znamke. Tokrat bi res morali lansirat iPhone 5 in to tak da te sezuje. Upam da je bil to le spodrsljaj, na kateri so se novi šefi appla kaj koristnega naučili.
rati
05. 10. 2011 16.27
no ja če bo v ameriki deloval siri kot je res treba je to super za iphone... ne vem pa kaj dleajo letos applvoi oblikovalci, razen novega ipada na začetku leta in novega minija niso oblikoval nč. al pa delajo na tok revolucinarnem iphonu 5 xD
Lordy
05. 10. 2011 15.21
Mustang3x1 pa kaj ti si *? isti software je gor ...
krenmofo
05. 10. 2011 14.12
Če nimaš iphona, pač nimaš iphona! ...no big deal! in svet se še kar vrti!
Niko_K
05. 10. 2011 14.10
Delam v takšni branži in takšne stvari, da sem sprobal iPhone, Android in Windows Phone 7 (pa tudi 6.5 itd..). Vsak ima svoje dobre in slabe lastnosti, če bi imel moč bi združil vse v eno.. :) .. ampak na koncu uporabljam Nokio s Symbianom. :)))))))) Mogoče ni tako user friendly, pa tale moja stara niti touch screena nima. Uporabljam gumbe, ker je to v avtu lažje, čeprav za pogovor uporabljam prostoročni bluetooth (ne spomnim se, kdaj sem imel telefon nazadnje na ušesih v avtu), dela kar hitro itd... Vsakemu svoje. ...In ja.. Če nimaš iPhona, te ni.. Kolik je impact iPhonov .. Svet se je pa zelo skrčil. :)))
Francisco
05. 10. 2011 14.02
Zelo zanimivi komentarji. Podobni kot ob predstavitvi prvega iPhona. Kako so se ljudje norčevali in koliko so imeli za povedati. No kakšna pa je realnost danes. Apple konkurencio ne da mirno spati. Iphone 4s je solidna naprava skupas s Siri pa bo postal hit. Tako kot je kot so k poularnosti iPodov pomagalii Tunsi. Da ne omenjam pluvanja po iPadu, no in...
Mustang3x1
05. 10. 2011 13.45
Mater ste vsi strokovnjaki na tem področju! Vsak zna samo povedat "ta je že zdavnaj povozil tega" in podobne... Čist otročje. Telefon je skupek hardware-a in software-a, in na koncu šteje samo uporabniška izkušnja vsakega kupca. Nekomu je všeč to, drugemu spet drugo; kam bi pa prišli, če bi bila vsem všeč ena stvar??! Androidni telefoni MORAJO imeti boljše procesorje in več RAM-a, ker jim to narekuje sam operacijski sistem, ki je dokaj požrešen. Pri Applu pa so leto in pol razvijali SOFTWARE in HARDWARE, ter ustvarili novo uporabniško izkušnjo. Kombinacija je dejansko zmagovalna; tu ni kaj razpravljati.
Tonček Balonček
05. 10. 2011 13.43
A včeraj set tu udrihali po vseh, ki so pisali, d aje to popolnoma brezzveze, blef in nateg, danes, ko so enako poročali na ZAhodu, je pa to postala resnica! Smotkoti! A vam mora res vedno nekdo iz tujine povedati resnico? Kot glede Pipistrela! ZA ans je to megadosežek, v svetu pa nihče niti ne ve, d abi šlo za kaj izjemnega! Ali pa pri kakšnih pleplezanih ANnga Parbatih in še kje. Najbolj nas je nategnil Martin Strel, še bolj kot Pipi!