Znanost in tehnologija

Na Wikipediji že tri milijone člankov

Ljubljana, 18. 08. 2009 04.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Wikipediji je v angleščini objavljenih že tri milijone različnih člankov. Jubilejni članek je o lokalnih "limonadah" spisala norveška igralka.

Wikipedia je bila ustanovljena leta 2001 kot spletna stran, na kateri lahko obiskovalci poljubno dodajajo, dopolnjujejo in urejajo vnose. Spletna enciklopedija temelji na načelu, da ljudje, ki vedo več, popravijo napačne podatke, ki so jih vnesli predhodni pisci.

Wikipedia
Wikipedia FOTO:

Trajalo je dobrih osem let, da je Wikipedia prebila magično mejo treh milijonov objavljenih člankov. Jubilejni prispevek je objavila norveška igralka Beate Eriksen, razpisala pa se je o lokalnih "limonada" serijah. Na Wikipediji rekordni objavi niso namenili velike pozornosti, na naslovnici so le zapisali, da se avtorici zahvaljujejo za jubilejno objavo.

Na Wikipediji je sicer registriranih več kot deset milijonov uporabnikov, ki so doslej skupaj ustvarili več kot 17 milijonov strani in opravili približno 326 milijonov popravkov in dopolnitev različnih člankov. Rekord treh milijonov objavljenih člankov se nanaša na angleški jezik, približno milijon objav je tudi v nemščini, sledijo francoščina z 800 tisoč članki ter italijanščina, poljščina in japonščina, v katerih je objavljeni približno 600 tisoč člankov.

Slovenski uporabniki Wikipedije so v slovenščini od marca 2002 objavili 78.832 člankov (18. 8. ob 1.02), kar je na primer več kot člankov, ki jih je posamezno objavljenih v hrvaškem, srbskem in bošnjaškem jeziku.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

privat.baldrick
23. 08. 2009 17.23
Koktejl Molotovke pa so Britanci v pripravah na operacijo Morski Lev tehnično dovršili, tako da tkanina ni bila več potrebna, niti je več ni bilo potrebno prižigat. Samo to pomeni, da so jih britanci hranili v hladilnih torbah. Wiki not good.
privat.baldrick
23. 08. 2009 17.07
Pakt Ribbentrop-Molotov z datumom 24. avgusta 1939 v Moskvi, naveden v wikipedii, sovpada z našim ultramaratoncem in Lepo Donavo. Weird.
gargamell
22. 08. 2009 04.32
Wikipedia je odličen projekt! Sam sem zelo aktiven contibutor in moram rečt da je veliko veselje delati za skupno dobro! Je pa to sistem za zbiranje kolektivnega znanja, ki ga je moč preveriti s konkretnimi in kredibilnimi viri. Zato ne gre za "kdo ve več", ampak "kdo lahko najde boljši vir". Prav z veseljem preberem članke na vašem portalu, ki so dobro novinarsko delo, s preverjenimi podatki in pravilnimi trditvami.. Tale ni od teh,,,
Ramzess
18. 08. 2009 10.23
"Spletna enciklopedija temelji na načelu, da ljudje, ki vedo več, popravijo napačne podatke, ki so jih vnesli predhodni pisci." Ni slab portal, popravljanje napačnih podatkov tudi ni nič slabega, prej dobrodošlo, portal je pristal, v pretekloti, na slabem glasu, zaradi prirejanja podatkov, vnašanja napačnih podatkov, kar niso počeli samo posamezniki, večji težava je bilo takšno početje vlad in nenih agencij, ipd., ki so prirejali podatke, ali brisali, v lastno korist. Strokovnjaki portala so jih zalotili in poskrbeli, da tako početje ni več dovoljeno, je onemogočeno. Sicer dober portal, marsikaj se najde, žal marsikaj tudi ne, vključno s prevodi.