Znanost in tehnologija

Na Twitterju in YouTubu tudi Severna Koreja

Pjongjang, 18. 08. 2010 00.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Severnokorejska tiskovna agencija Uriminzokkiri, kar v prevodu pomeni Naš veliki narod, je odprla uporabniški račun na Twitterju, že nekaj časa imajo tudi profil na YouTubu.

Severna Koreja je ena izmed držav na svetu, kjer večina prebivalstva nima možnosti dostopati do interneta, zato je prisotnost tiskovne agencija Uriminzokkiri na Twitterju in YouTubeu (že od prej imajo spletno stran) namenjena predvsem tujcem, saj objavljajo prispevke tudi v angleščini.

Seveda tudi vsebina na Twitterju ni presenečenje in skrbi predvsem za propagando oblasti. V prvi objavi so razglasili, da se  "Naš veliki narod zdaj nahaja tudi na Twitterju", k čemur so sledile povezave do nekaterih zgodovinskih dokumentov, tudi zadnje objave poveličujejo državo in njeno vodstvo.

Video prispevek agencije Uriminzokkiri na YouTubu.
Video prispevek agencije Uriminzokkiri na YouTubu. FOTO:

Uriminzokkiri skrbi za propagando tudi na portalu YouTube, kjer so objavili približno 70 video posnetkov. V njih kajpada hvalijo svoj sistem in voditelje, zanikajo pa odgovornost za potopitev južnokorejske ladje na sporni meji med državama.

Na veliko pozornost medijev je junija na YouTubu naletel že posnetek s hvalo te komunistične države, ki ga je na portal dala neka Korejka.

V skoraj šestminutnem posnetku hvalijo voditelja Kim Jong Ila, ki ga imenujejo "general, ki so ga poslala nebesa". V drugem posnetku se posmehujejo Seulu, ker ni uspel preprečiti, da bi Varnostni svet Združenih narodov v izjavi, v kateri je obsodil marčevsko potopitev južnokorejske ladje, vključil tudi zanikanje Pjongjanga, da bi bil vpleten v incident. Takrat je v potopitvi ladje blizu sporne meje med Korejama umrlo 46 ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Liverp00l
20. 08. 2010 14.28
''general, ki so ga poslala nebesa'' če bi si o njem tudi ljudstvo to mislilo bi bila to druga zgodba
spet-jest
19. 08. 2010 12.34
+1
živel veliki, ljubljeni, od nebes poslan al kakršenkoli že vodja kim jong il