Znanost in tehnologija

Na računalnike preži novi virus Conficker

London, 19. 01. 2009 17.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po svetu se izjemno hitro širi nov računalniški virus Conflicker, znan tudi kot Downadup ali Kido. Do zdaj je okužil že okoli devet milijonov računalnikov.

Po svetu straši računalniški črv Conficker.
Po svetu straši računalniški črv Conficker. FOTO:

Računalniški črv z imenom Conficker je v zadnjih nekaj dneh okužil že okoli devet milijonov računalnikov po vsem svetu, število okuženih pa dramatično narašča. Gre za enega od največjih izbruhov računalniškega virusa v zadnjih letih, poročajo avstrijski mediji. V Avstriji so ga poznali že pred svetovnim izbruhom, saj je okužil računalniške sisteme deželne vlade avstrijske Koroške in več tamkajšnjih bolnišnic.

Po navedbah strokovnjakov za informacijsko tehnologijo je virus izvrstno napisan, poleg tega pa se ne širi le z nalaganjem, temveč tudi prek USB-ključkov. Ogroženi so posamezniki, ki si od novembra niso naložili varnostnega paketa podjetja Microsoft MS08-067, in podjetja, ki zaradi praznikov niso pravočasno posodobila svojih sistemov za zaščito pred virusi. Opozarjajo tudi na to, da virus brez težav razvozla nezapletena gesla, ki so sestavljena samo iz črk ali številk.

V Microsoftu pojasnjujejo, da virus okuži sistemsko datoteko services.exe in postane del te kode. Nato ustvari dll datoteko, katere ime ima od pet do osem znakov, kot na primer piftoc.dll. Nato spremeni nekatere ključne nastavitve v registru operacijskega sistema in se zažene kot servis. Ko je računalnik okužen, virus ustvari http server, resetira računalnikov System Restore Point in nato nalaga datoteke z okuženih spletnih strani.

Nov virus se širi tudi prek USB-ključkov.
Nov virus se širi tudi prek USB-ključkov. FOTO:

Virus Conficker, znan tudi kot Downadup ali Kido, so prvič odkrili oktobra lani, širi pa se predvsem skozi mreže z nizko stopnjo zaščite, prek USB-ključkov in osebnih računalnikov brez posodobljenih varnostnih paketov. Po navedbah predstavnikov podjetja Microsoft je največ okuženih računalnikov v Rusiji, Braziliji, na Kitajskem in v Indiji, zasledili pa so tudi že nove različice virusa, kar še dodatno otežuje razmere.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Snip84
21. 07. 2010 15.49
lol, v linku piše ConFICKER
lesnikovsok
26. 01. 2009 23.20
gamehacker: ti pojma nimaš, programi za heckat haha toj za gune k pojma nimajo :) ponavad so še taki programi okuženi... use kar rabs je shell met da ni local, exploite pa razne kode gor skompilaš etc... kdor mal ksn jezik pozna ve da ni tezko, je sam mal tezi dobit 0day exploite :) (ker ni velik norcov k jih sami kr tko pisejo... ) lp
gamehacker
25. 01. 2009 19.40
littlehacker prid kaj na msn prosimmmmmmmmmm
MatejPotocnik
24. 01. 2009 10.17
No, hvala za pojasnilo, gamehacker.
ZAspremembe
23. 01. 2009 23.13
Nadležna stvar. Uporabite rougescanfix.
gamehacker
23. 01. 2009 22.59
littlehacker Ja razsvetlil te booooooom :D Mam zip file od Confickerja xD moj comp ni okužen
MatejPotocnik
22. 01. 2009 18.36
linuxdady, si ti hotel ime enega virusa za linux? lej, tle maš link na wikipedio: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_compute... za Windows jih je velikoooooo več, ampak tukaj je dokaz, da tudi Linux ni tako VAREN kot ti praviš. Če bi windows in linux zamenjala vlogi v odstotku uporabljenosti na svetu, bi imel Linux tak seznam kot windows sedaj, windows pa bi postal varen sistem. no saj v bistvu že je. še nekej: Linux in Windows Server operacijski sistemi so približno enako stabilni, linux ni nič boljši. za serverje. njegova prednost je samo cena, odprta koda pa ni le pozitivna, ampak tudi negativna stran, saj lahko odkriješ pomankljivosti, jih izkoristiš, po drugi strani pa odpraviš.
MatejPotocnik
22. 01. 2009 18.30
leteca, kakšne igrce, lepo te prosm. Večina podjetij (3/4) zaupa Windowsom. Tudi uporabniki. Že res, veliko je alternativnega softwara za windows. Uporabnikov je veliko, ampak vseeno 90% manj kot za Windows. Zakaj pa najhujši software delajo ravno za windowse (izvzemi mac za dizajnerje)? kje je za linux kakšen flash? ne rečem, lahko uporabiš emulatorje, ni pa enako. gamehacker, v prejšenem postu si napisov da je tvoj komp varen, sedaj pa da imaš confickerja dejansko na računalniku. lahko da ne razumem, razsvetli me.
gamehacker
22. 01. 2009 16.04
že mam njegovo mapo xD ga lahk pošiljam
islampizde
22. 01. 2009 05.39
fantje ne se kregat vsi vemo da je ze ogromno linux uporabnikov zunaj (slovenski ubuntu.si jih je registreral cez 20,000), windowse pa najvec uporabljajo tisti ki nimajo za playstation pa morjo igrce nabijat v windowsih... simple ampak true.. tisti, ki pa pametujejo da se drzijo windowsow, ker morjo drkat skos en program, pa naj grejo na linux pika ie pa si pogledajo seznam "windows alternative software for linux" boste kmalu ugotovil da je svet vecji... ciljam na debile, ki se vedno zgovarjajo na dreamviverje, ipd.
nofear
21. 01. 2009 22.22
Nima smisla si dajat s tabo. Pač tvoje mnenje je tako, moje tako, nimamo skupnih točk. Ne mislim več dajat s tabo, ker si preveč zaverovan v svojo "ljubico".
linuxdady
21. 01. 2009 21.12
nofear, ni potrebe da si nevljuden. Nič ti nočem, polemiziram samo s tvojimi stališči, ker se iz očitnih razlogov ne strinjam z njimi. "Ne spremljam, kar pa še ne pomeni da kdaj ne zaženem pa potestiram zadevco in vidim da se zadeva švoh premika." To je pavšalna ocena brez enega samega argumenta. Sam uporabljam izključno Linux že vsaj 7 let in opažam, da zadeva premika ne samo hitro, pač pa zelo pospešeno. "Sej pravim, če bi bila zadeva tako super, bi ga uporabljalo več ljudi, marketing gor ali dol. Tako pa ga uporabljajo samo zanesnjaki, pa še ta trend opazujem se zmanjšuje. To opažam na servisu kjer sem zaposlen." Na servisu pač ne opaziš, da se zmanjšuje celotno število uporabnikov Linuxa, pač pa da sezmanjšuje število uporabnikov Linuxa, ki potrebujejo vaše storitve. "linuxdady, samo ime enega virusa, ki sem ga sam dobil v zadnjih 5 letih rabe windows xp, prosim" Prosil sem te za ime virusa za Linux. V kakšni povezavi je tvoje vprašanje z mojim, pa presega moje intelektualne zmožnosti. Sicer pa je zanimivo, da kljub tvojim zaskrbljujočim opažanjem tako Novell kot IBM že nekaj časa izdajta svoje najbolj razširjene aplikacije, Novell client, Domino in Lotus Notes tudi v različici za Linux. Kaj meniš zakaj? Zaradi upadanja števila uporabnikov Linuxa in s tem krčenja povpraševanja? Verjetno je tudi AMD pričel izdajati gonilnike za ATI grafične kartice za Linux, ker se število uporabnikov Linuxa manjša? Predlagam, da te industrijske gigante opozoriš, naj prenehajo z vlaganjem v projekt, za katerega si na svojem servisu neizpodbitno ugotovil, da je izgubljen.
nofear
21. 01. 2009 20.07
Ne spremljam, kar pa še ne pomeni da kdaj ne zaženem pa potestiram zadevco in vidim da se zadeva švoh premika. Glede virusov sem ti že že povedal, če neznaš brat pač ne brat. Sej pravim, če bi bila zadeva tako super, bi ga uporabljalo več ljudi, marketing gor ali dol. Tako pa ga uporabljajo samo zanesnjaki, pa še ta trend opazujem se zmanjšuje. To opažam na servisu kjer sem zaposlen. linuxdady, samo ime enega virusa, ki sem ga sam dobil v zadnjih 5 letih rabe windows xp, prosim
linuxdady
21. 01. 2009 18.29
nofear, samo ime enega virusa, prosim. Praviš, da Linuxa že dolgo ne spremljaš, obenem pa ga vehementno ocenjuješ. To je nekako tako, kot če bi jaz med današnje komentarje vpletel svoje izkušnje z Okni 3.11. Glavni razlog za manjšo razširjenost Linuxa pa je preprosto v odsotnosti trženja. Niti ga ne priporočajo zobozdravniki, ne zagotavlja 47,31287478% gub manj, z njegovo pomočjo ne boste shujšali za 8 kg v tednu dni pa tudi potrebe po kajenju vam ne bo zmanjšal. Odprtokodna skupnost ga pač daje na voljo. Nekako tako, kot gozd jagode in gobe.
nofear
21. 01. 2009 17.56
linuxdady, vidim da se ti ne da nič dopovedat. Tvoje nick name pove vse. Če bi bil linux tako super duper, oh in sploh, user friendly sistem kot praviš, bi verjetno imel večji delež med uporabniki. Sploh pa ker gre za "free" distibucije. In verjemi, če kdaj doseže delež oken,kar je sicer skorajda nemogoče, bo virusov kar mrgolelo. A se splača pisat virus za sistem ki je tako "široko" (sarkazem detector) v uporabi in je ciljna publika zanj tako majhna. Pač pisanje virusov je business, ampak ne za linux sisteme. Waw, z naštetimi imeni distibucij in okolij si me pa dobil. Pravim ti, da je bila zadeva še v časih IRC-a, sepravi 7-8 lez nazaj. Prav tako, so tistikrat uporabniki linux op. s. imeli 10 krat dalšje "koorce" od ostalih, ampak exploitat se jih je dalo še enostavneje od windows sistemov. Samo to. Ni me treba zdaj zasuvat z novodobnimi distibucijami in natečaji, ker se za linux sisteme nič kaj preveč ne zanimam, vsekakor pa se strinjam da niso za na odpad, Ampak tako oh-in-sploh kot jih nekateri opevajo pa tudi ne. Pis.
gamehacker
21. 01. 2009 16.08
Grem sr stavt če bi Confickerja dobu na comp pi spizdo pod odejo
gamehacker
21. 01. 2009 16.06
v bistvu pa Windows.Vista.Exe sem si zmislo xD
gamehacker
21. 01. 2009 16.06
littlehacker wem da si programer xD po msnju ti vidim hehe zato pa pejt no v službo!!
gamehacker
21. 01. 2009 16.04
oh hack_atack midva grva spat po hekanju ti pa po čem?? 2eh časopisih na Wc-ju??
jurjur
21. 01. 2009 12.42
Za nasprotnike windowsa: Če imaš windows računalnik in ga imaš na dan prižganega 8 ur ali več in če na njem DELAŠ, z računalnikom ne bo nobenih problemov. Potrebno je občasno defragmentiranje in čiščenje diska (temp datoteke). Nalaganje in poganjanje raznega shita iz interneta in podobno se ne smatra za DELO na računalniku in je recept za katastrofo. Tudi če redno poganjaš windows update in antivirus update ne bo pomagalo, če pobiraš junk iz interneta.