Znanost in tehnologija

Na kolo z GPS navigacijo

Ljubljana, 13. 03. 2009 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vsem tistim, ki na kolesu radi premagujete hribe in doline, je po novem na voljo prvi slovenski kolesarski vodnik z GPS navigacijo.

Knjiga Prekolesarimo Slovenijo je prvi slovenski kolesarski vodnik s satelitsko navigacijo.
Knjiga Prekolesarimo Slovenijo je prvi slovenski kolesarski vodnik s satelitsko navigacijo. FOTO: Blaž Garbajs

Za vse, ki v prostem času radi skočite na kolo, je izšel prvi slovenski kolesarski vodnik s satelitsko navigacijo. Po besedah avtorjev novi kolesarski vodnik poleg tega, da vsebuje tako zahtevnejše etape kot tudi lažje izletniške poti, omogoča tudi odlično orientacijo in možnost uporabe navigacijske naprave.

Uroš Sever, avtor vodnika
Uroš Sever, avtor vodnika FOTO: Blaž Garbajs

„Moj glavni namen je bil spodbuditi kolesarja, da se usede na kolo in se odpravi preko Slovenije," je za 24ur.com povedal Uroš Sever, avtor knjige in zagrizeni kolesar. "Vodnik omogoča, da si vsak izbere svojo pot, dopolnjuje pa jo tudi kompleten zapis 37 kolesarskih tras z GPS podatki, tako da se tisti, ki se bodo odpravili po mojih poteh, resnično ne morejo izgubiti," je povedal avtor in nam pojasnil, da lahko z vodnikove sletne strani v svoje navigacijske naprave naložimo točke oziroma GPS sledi, ki nas nato vodijo po poti, ki jo je sam prekolesaril, lahko pa si pot narišemo in v GPS aparat vnesemo sami.

Za tiste, ki ne uporabljajo GPS navigacije, so avtorji priložili še podrobno označene kažipote, tako da je vodnik uporaben tudi brez navigacijskih naprav.

Prekolesarimo Slovenijo
Prekolesarimo Slovenijo FOTO: Blaž Garbajs

Napotki za kolesarje

Vodnik naj bi po besedah avtorja vseboval vse potrebne napotke za kolesarje. "V knjigi najdemo tudi koristne informacije o morebitnih počivališčih in prenočiščih, ne manjkajo pa niti napotki, kaj storimo v primeru, če med potepanjem s kolesom srečamo medveda," je še povedal Sever.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cosmoss
19. 03. 2009 02.12
Kaj bom s to navigacijo ko pa se nikoli ne vozim s kolesom.Hahaha
ManUtd1878
13. 03. 2009 17.57
Zj si pa car ko si prvi ja.. Ni svoh tole..bo treba nabaut kakga:D
murko_teka_teka
13. 03. 2009 16.06