Znanost in tehnologija

Mobilniki bodo zaznavali počutje

San Francisco, 16. 09. 2010 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Elektronske naprave postajajo čedalje bolj inteligentne. Računalniški guru Justin Rattner napoveduje, da bodo naprave že kmalu prepoznavale naše počutje in tudi nas same.

Velikanski interaktivni zaslon na dotik podjetja Intel
Velikanski interaktivni zaslon na dotik podjetja Intel FOTO: Reuters

Rattner je eden vodilnih inženirjev pri največjem svetovnem proizvajalcu elektronskih vezij Intel. Na njihovi letni konferenci, ki se je pred kratkim končala v ameriškem San Franciscu, je poskušal pokazati, kam gre razvoj elektronskih naprav za široko uporabo. Po njegovih besedah bodo osebne naprave po uporabnosti kmalu prerasle standardne naloge, ki jih opravljajo zdaj – komuniciranje, podatkovne baze, preračunavanje osnovnih podatkov in druge vsakodnevne naloge. Naprave bodo postajale naši vsakdanji asistenti s čedalje večjimi zmogljivostmi in kompetencami.

Naprave prihodnosti bodo zaznavale vsak naš premik, naše telesno in psihično stanje. Na podlagi vseh pridobljenih informacij bodo lahko takoj pomagale z nasvetom, glasbo ali katerim drugim čutnim impulzom. Naši elektronski 'spremljevalci' (ali spremljevalke) se bodo neprestano učili o nas, kako živimo, kako se igramo in kaj hočemo.

Po podatkih podjetja IDC, ki analizira trge informacijskih in komunikacijskih tehnologij, bo trg mobilnih naprav v letu 2011 zrasel za četrtino. Mobilne naprave so po mnenju mnogih najboljši 'uvod' v osebne naprave prihodnosti. Navkljub različnim načinom izdelave elektronskih vezij (arhitektur) bodo 'možgani' elektronskih naprav prihodnosti nekoč delovali z enotnim čipom, pravi Rattner. Bo torej Intel zmagal v boju na področju mobilnih procesorjev proti podjetjem Qualcomm, Nvidia in Marvell? Tega pa Rattner seveda ni omenil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hitman47
19. 09. 2010 10.33
Naprave prihodnosti bodo zaznavale vsak naš premik, naše telesno in psihično stanje. In potem bo avtomatično pisalo na facebook vsakih nekaj minut, kje se nahajam. toliko o zasebnosti
yerbas
17. 09. 2010 19.05
Kadar odložim svoj prenosni telefon zaznam boljše počutje
smeh-lol
16. 09. 2010 12.06
Ko nas bodo prepoznale, bodo ugotovile kakšna samouničevalna in neproduktivna bitja smo in nas bodo tako tudi obravnavale. Za več o tem si poglejte film Terminator. (na žalost ni linka)