Znanost in tehnologija

Mobilnik pomaga jemati tablete!

Varšava, 13. 07. 2010 02.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborski študenti so na uglednem tekmovanju Imagine Cup predstavili rešitev, ki bolnikom s pomočjo mobilnega telefona pomaga pri pravilnem jemanju zdravil.

V Varšavi se je pred dnevi s podelitvijo nagrad najboljšim ekipam zaključil svetovni finale letošnjega, sicer že osmega študentskega računalniškega tekmovanja Imagine Cup. V najbolj konkurenčni kategoriji, posvečeni razvoju programske opreme, je letos s projektom EyeFeel zmagala tajska ekipa Skeek.

V finalnem tekmovanju, v okviru katerega je Microsoft podelil nagrade v skupni vrednosti 240.000 dolarjev, se je pomerilo 400 udeležencev, na različnih lokalnih, regionalnih in spletnih izborih pa je letos sodelovalo kar 325.000 študentov in dijakov iz 113 držav. Sodelovala je tudi slovenska ekipa MedTime, ki pa se ji ni uspelo prebiti v finalni krog tekmovanja.

Pomoč bolnikom

Ekipa iz Maribora je sicer predstavila rešitev, ki bolnikom s pomočjo mobilnega telefona in tehnologije Microsoft Tag pomaga pri pravilnem jemanju zdravil.

Zamislili so si aplikacijo, ki v predpisanih intervalih opozarja na jemanje zdravil. Temelji na nalepki na škatlici zdravil s tehnologijo Microsoft Tag, ki jo bolnik fotografira s svojim mobilnim telefonom, s tem pa se nanj prenesejo podatki o pravilnem jemanju. Predvidena je tudi rešitev za slabovidne z zvočnim opozarjanjem.

Ekipa MedTime je sodelovala na uglednem tekmovanju Imagine Cup.
Ekipa MedTime je sodelovala na uglednem tekmovanju Imagine Cup. FOTO:

Člani ekipe MedTime, ki jo sestavljajo Mojca Borc, Katja Tripkovič, Marko Debeljak in Peter Golob ter mentor Daniel Belinger, prihajajo s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Kot so poudarili na nedavnem sprejemu na visokošolskem ministrstvu, je posebnost projekta MedTime tudi v tem, da so študenti računalništva že v prvi fazi združili znanje in moči s kolegi z mariborske ekonomsko-poslovne fakultete.

Tajski projekt pomaga slušno prizadetim

Aplikacija MedTime je narejena tako, da opozarja na jemanje zdravil periodično, kot jih je predpisal zdravnik. Na embalaži bo nalepljena nalepka, ki jo bo bolnik poslikal in na telefon se bo prenesla informacija, ki bo bolnika opozarjala: "Vzemi X tablet tega zdravila!". Podatki o zdravilih in njihova uporaba bi se s tem lahko istočasno ažurirala v bazi podatkov osebnega zdravnika, ki bi imel tako večji nadzor nad pravilno uporabo zdravil ali morebitno zlorabo.

Strokovna komisija letošnjega Imagine Cupa je za najboljšega na področju programske opreme letos razglasila projekt tajskih študentov EyeFeel, ki s pomočjo različnih tehnologij, kot so sistemi za prepoznavanje govora in obrazne mimike ter za prevajanje besedila v znakovni jezik, omogoča lažjo komunikacijo s slušno prizadetimi v realnem času. V tej kategoriji je drugo mesto zasedla ekipa TFZR iz Srbije.

Ekipa SmarterME iz Tajvana je z rešitvijo, ki pomaga zmanjšati porabo energije pri največjih porabnikih v gospodinjstvih, zmagala v kategoriji vgradnih naprav, ekipa By Implication s Filipinov pa z igro, ki spodbuja mlade k prostovoljstvu, v kategoriji, namenjeni načrtovanju iger.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yumyum
13. 07. 2010 15.06
@maresplace: definitivno, skrbniki naj bi bili odgovorni ... so pa ljudje, ki so nekje vmes ... še sposobni skrbeti zase, mogoče jih vmes obišče patronaža, ki pa ne more vedeti, ali je človek res vzel zdravilo. Poznam primer gospe, ki so ji morali amputirati nogo, ker ni redno jemala zdravil .. ker pač nihče ni mogel biti ob njej 24 ur na dan - kljub skrbnikom. Preprost signal na telefonu bi jo spomnil na pozabljeno zdravilo. Kupiti in vzdrževati telefon je pa za starejše sigurno lažje kot računalnik. Pod pogojem, da še dobro vidijo - sicer je oboje nesmiselno. Vsekakor bi morali zraven vključiti tudi lekarne, ki izdajajo zdravila, da bi pomagale pri vzpostavitvi tega obveščanja. No, kakor koli, zelo vzpodbudna ideja in avtorjem vse čestitke. Upam, da bo res zaživela in reševala življenja. preveč zdravil ne opravi svojega dela, ker jih ljudje enostavno pozabijo vzeti ... Med njimi sem tudi jaz - antibiotik na 8 ur - še prehitro mi gre iz glave. Bi z veseljem uporabil to storitev tud zase.
maresplace
13. 07. 2010 11.14
@matekolovrate: povej ime iPhone aplikacije, ki bere tag kodo in doda opomnik v telefon, glede na informacije shranjene v tag kodi @susanowo: dobra ideja vredna raziskovanja @yumyum: za takšne ljudi imamo možnosti skrbnikov. Je pa tudi dejstvo da se ljudje vedno bolj spoznajo na telefone, kar vključuje tudi starejše generacije @addict,tedomedo: bistvo tega načina je, da se opomniki kreirajo AVTOMATSKO in uporabniku ni potrebno tega delati na roke (kar mu lahko vzame veliko časa in možnost napake je velika!). To da pa obstajajo razni koledarji, ki omogočajo opominjanje pa je bonus, kajti potem je možno na telefonu avtomatsko kreirane opomnike sinhornizirati z njimi in uporabnika opominja vsepovsod. Vsak komentar/ideja je dobrodošla. Vse
yumyum
13. 07. 2010 09.04
Ljudje, ki potrebujejo to aplikacijo, zagotovo ne znajo uporabljati Google koledarja, Microsoftovih aplikacij, še manj pa imajo iPhone. Vse kar potrebujejo in kar se morajo naučiti, je, da pritisnejo na en gumbek na telefonu in to je to. Tudi vi boste enkrat stari in vam bo moderen svet nerazumljiv ...
letmeseeit
13. 07. 2010 08.47
Zanimiva ideja, samo nevem če bo kaj dost uporabna v praksi ! Bolje bi bilo, če bi embalaža zdravil (tehnično dopolnjena) opozarjala bolnike na jemanje zdravil ne pa telefon.
addict
13. 07. 2010 08.37
Google Calendar ima eno super opcijo in sicer brezplacno posiljanje sms sporocil pred dogodkom/opravilom (za tiste, ki nimate naprednih "pametnih" telefonov). D.
tedo974P8medo
13. 07. 2010 08.05
V skoraj vsakem mobitelu je funkcija Koledar, v kateri lahko nastaviš tudi za vsak dan več aktivnosti, tako da ni prav nobene potrebe po še neki dodatni Microsoftovi aplikaciji za "scheduled tasks (razporejena opravila)", katera itak že obstaja tudi v Windowsih v meniju start > pripomočki > system tools, s katero si prav tako kot v mobitelu lahko določite urnik pravilnega jemanja zdravil.
matekolovrate
13. 07. 2010 07.31
To imaš na iphonu aplikacijo nič novega