Znanost in tehnologija

Mladi bolj verjamejo spletu

Bielefeld, 27. 10. 2009 04.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mladi v Nemčiji novicam na spletu verjamejo veliko bolj kot starejši državljani. Do informacij, pridobljenih s spleta, je kritična tretjina mladih, medtem ko le toliko starejših zaupa medmrežju.

Raziskavo je inštitut za raziskavo trga TNS Emnid predstavil v Bielefeldu, glavni poudarek pa je, da dve tretjini mladih zaupata novicam na spletu, skoraj dve tretjini starejših od 50 let pa bistveno bolj verjame klasičnim medijem kot ponudbi na spletu. V starostni skupini od 30 do 49 let je takšnih le še polovica.

Med tistimi, ki so stari od 14 do 29 let, je do spleta skeptičnih le še tretjina. Inštitut Skupine Taylor Nelson, TNS Emnid je raziskavo opravil na vzorcu nekaj manj kot 1000 vprašanih, starejših od 14 let, ki so vsi priključeni na internet.

Mladi za računalnikom
Mladi za računalnikom FOTO:

Kar se tiče aktualnih novic, klasična medija, televizija in časopis, ostajata v vrhu. Med tistimi, ki imajo internetno povezavo v Nemčiji, se jih 91 odstotkov o aktualnih dogodkih seznanja prek televizije, je pokazala raziskava.

Za tri četrtine je dnevno časopisje najboljši vir za seznanjanje s svetovnimi dogodki. Radio in splet sta kot vir informacij precej zadaj, vendar ju kot vir še vedno uporablja več kot polovica vprašanih. V skupini "priključenih", mlajših od 30 let, imajo dnevniki in internet kot informacijski medij približno enak pomen.

Glede internetnih časnikov in televizij pa stvari stojijo takole: 70 odstotkov vprašanih jih je kot glavni kriterij pri iskanju novic prek interneta navedlo resnost medija, ki si ga je ta pridobil v tiskani obliki. Kar se izdajateljem lahko kaže tudi drugače: slaba polovica vprašanih (49 odstotkov) je pripravljenih za vir informacij, ki mu verjamejo in ga želijo uporabiti, tudi plačati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

6-5
03. 11. 2009 17.38
Mladi v Nemčiji novicam na spletu verjamejo veliko bolj kot starejši državljani Logično, ne berejo blogarskih komentarjev ker nimajo časa
Miss_GirL
27. 10. 2009 13.55
erasor Nono kako se pa obnašaš Jezek_pijepijee Če jih nočeš jih ne glej ane pa bo Drgač pa pač eni to vemo eni ne men je zanimivo ane
Ramzess
27. 10. 2009 13.19
DeusVult="Tu internet zmaga, saj na njem vsaj lahko primerjam vire in poiščem različne "resnice" in potem sam pridem do sklepa!" Se strinjam, saj vse več mladih spoznava, starejši so že preveč zmanipulirani s strani klasičnih medijev (časopisi, revije, TV in radio), da je Internet infoermacijsko najbolj zanesljiv in verodostojen, in kar je še posebej pomembno, za njihovo spoznanje, ni ga mogoče nadzorovati, in njegovih vsebin, kot velja za skoraj vse klasične medije, ki jih nadzira en sam skupni vrh, ki jih rabi v namen manpulacije in nadzora nad svetovnim prebivalstvom, in širi preko njih skrivljene informacije in dezinformacije. Vse to pa ne velja za internet, ki je za kaj takega prevelik, ni mogoče nadzorovati, lokalni poskusi pa se prej ali slej izjalovijo. Če je vredno podpreti, reševati in vzdrževati, kak medij, skratka se boriti za njegov obstoj, je to seveda internet.
mjolnir
27. 10. 2009 13.08
hmmm....in kaj je s tem narobe?? Kakšna je razlika med novicami na internetu ali tistimi v časopisih in na tv? Pa ne mi reči da so slednje bolj prevrjene in zanesljive!!! Tu internet zmaga, saj na njem vsaj lahko primerjam vire in poiščem različne "resnice" in potem sam pridem do sklepa!
fedorfedorfedor
27. 10. 2009 12.53
Hvala bogu za internet. Edini neoporecen vir informacij (ce ves kje in kaj isces) poleg knjig dons... O Discoveryju pa rajs ne bi... Vcasih so mel zanimiv program, dons pa eno in isto pumpajo jovo na novo. Mythbust this, crash lab that, vmes pa na 5 min reklame v romunscini.
Gr@bnv@ler
27. 10. 2009 11.08
POPRAVEK-ZABITI VERJAMEJO
Audy
27. 10. 2009 10.26
Zakaj se pravi tv program? Ker ti PROGRAMIRA um. Razen discoverija in podobnih programov je ostalo samo šrot in nesnaga.
Ježek Moli Moli
27. 10. 2009 08.34
Za internetne novice bi plačevali? No če bi bili solidni članki, zdaj bi moral 24ur plačati meni, da jih sploh pogledam.