Znanost in tehnologija

Mladi bolj naklonjeni spletnemu piratstvu

Chicago, 20. 02. 2012 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Raziskovalci z ameriške univerze so ugotovili, da je 70 odstotkov mladih, starih med 18 in 29 let, že kupilo, kopiralo ali nelegalno preneslo glasbo, serije ali filme. Zato se že porajajo vprašanja, ali je spletno piratstvo sploh še mogoče ustaviti.

70 odstotkov mladih je že kupilo, kopiralo ali nelegalno preneslo avtorske vsebine s spleta.
70 odstotkov mladih je že kupilo, kopiralo ali nelegalno preneslo avtorske vsebine s spleta. FOTO: Reuters

Raziskavo je nadziral podpredsednik instituta javne politike The American Assembly na Univerzi Columbia Joe Karaganis, financiral pa jo je spletni velikan Google. Karaganis je poudaril pomen vpliva mladih: "V zadnjem času smo priča pravemu družbenemu gibanju glede teh vprašanj." S tem misli predvsem na nedavne protestne zatemnitve spletnih strani, kot je na primer Wikipedija.

Glede na visok odstotek mladih, ki so že nalagali avtorske vsebine s spleta, pa se poraja vprašanje, zakaj do tega pride in kdo so krivci. Steven Budd, študent prava na univerzi Drexel University v Philadelphii, opozarja: "Resnični problem niso spletni pirati, ki s spleta nelegalno prenašajo avtorske vsebine, ampak nezmožnost ustvarjalcev teh vsebin, da se prilagodijo in postanejo bolj inovativni." Kot poroča AP, strokovnjaki zato tudi že poudarjajo vedno večji vpliv mlade generacije, ki vztraja pri nezapletenem dostopu do glasbe, filmov in podobnih vsebin. Primer so tudi zadnji protesti proti Acti.

Mladi so stvari vzeli v svoje roke in z glasnimi protesti nasprotujejo Acti.
Mladi so stvari vzeli v svoje roke in z glasnimi protesti nasprotujejo Acti. FOTO: Reuters

Problem je cena in prenosljivost

Najbolj presenetljiv podatek pa je, da številni mladi niti ne pričakujejo, da bi imeli filme, nadaljevanke in glasbo zastonj. Študent prava Srikant Mikkilineni je mnenja, da bi za avtorske vsebine tudi plačal: "Menim, da bi ljudje plačali za te vsebine, če bi bila njihova cena spodobna, vsebine pa na voljo takrat, ko jih želijo sami pogledati oziroma poslušati."

Eden izmed pionirjev je Applov iTunes, zato mladi pravijo, da bi se po njem lahko zgledovala tudi druga medijska podjetja. Če kupimo na primer DVD za okoli 15 evrov, ga lahko gledamo na prenosniku oz. DVD predvajalniku, ne smemo pa ga kopirati na pametne telefone ali druge prenosne naprave, kot je npr. tablični računalnik.

Applov iTunes velja za začetnika pri ponujanju avtorskih vsebin po dostopnih cenah.
Applov iTunes velja za začetnika pri ponujanju avtorskih vsebin po dostopnih cenah. FOTO: Reuters

Po drugi strani pa Glenn MacDonald, profesor ekonomike na Univerzi v Washingtonu, opozarja, da ljudje ne bodo plačali za vsebine, če jih lahko dobijo zastonj, in da zadeve niso tako preproste, kot se morda zdijo na prvi pogled. Thomas Carpenter, svetovalec ameriškega sindikata, ki zastopa zaposlene v zabavni industriji, namreč opozarja, da 90 odstotkov prihodkov glasbenikov pride iz licenčnin od prodane glasbe, pri igralcih pa je ta delež približno 50-odstoten.

Novi načini ponujanja avtorskih vsebin

Druga možnost za legalno ponujanje avtorskih vsebin je tako imenovan "streaming", ki se ga že poslužujejo glasbeni Spotify in filmski Netflix, ki zaračunavajo mesečno naročnino.

Oblasti proti spletnim prekrškarjem že ukrepajo z raznimi kaznimi, v skrajnem primeru pa lahko končajo tudi v zaporu. Ameriški kongres zato že obravnava sporen predlog zakona, ki bi spletnim brskalnikom prepovedal objavo povezav na tuje spletne strani, ki jih obtožujejo kršenja avtorskih pravic.

Viacom vs. YouTube

Medijska podjetja so poleg uradnih oblasti vzela stvari v svoje roke tudi s tožbami. Ena najbolj znanih je milijardo dolarjev vredna tožba medijskega velikana Viacoma proti YouTubu. Nižje sodišče je v tej zadevi razsodilo, da YouTube ne krši avtorskih pravic, saj takoj ko jih lastniki intelektualnih pravic obvestijo o kršenju, tovrstne vsebine tudi odstranijo. Viacom se je na odločitev že pritožil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tedo974P8medo
26. 02. 2012 17.51
+0
Kdo sploh danes kupuje kake programe, igre, filme in glasbo itd., če se da vse to dobiti zastonj na spletnih (npr. torrent) tržnicah?
Marko Deleonardis
21. 02. 2012 09.28
Internet je v resnici le oglasni medij in ne kriminal. Problem je, da se bodo morale produkcijske založbe prilagoditi in tržiti reklame, ne filmov, glasbe, igre... Podobno kot je youtube že za videospote.
elll
20. 02. 2012 23.49
+1
glasbeniki večinoma služijo s turnejami,od prodanih plošk ne dobijo praktično nič k poberejo skoraj vse produkcijske hiše
tinetone
20. 02. 2012 23.18
+3
s kvalitetno vsebino in sprejemljivimi cenami... če je neka zadeva res dobra jo najprej preveriš nato pa kupiš...
Balki30
20. 02. 2012 23.05
+3
Ni razumne alternative piratstvu.Dvdji predragi ali jih sploh ni se posebej dobrih starih, ce pa kj zelis kupit na amazonu pa bankrotiraš.Rabili bi imovies tko kot je itunes.Do takrat pa seveda veselo downloadajmo po sistemu 24/7.
dannyer
20. 02. 2012 19.54
+4
hm nekateri filmi se jih ne da več dobiti po trgovinah celo po svetu .s piratstvom pa ga najdeš če ga. za nekatere bi pa bila cena prevelika tako da zaradi tega je piratstvo in.
Feels_good_man
20. 02. 2012 15.49
+5
Samo 70%? Sicer pa če bi bilo možno dobit glasbo po 20 centov na komad in pa epizode kakih šovov po 1 evro na komad bi piratstvo močno upadlo. Še posebej če bi bilo zagotovljeno da boš dobil fajle najboljše kvalitete in da ne boš kje fasal virusa. Pri torrentih je problem edino to da nikoli ne veš, kaj boš dobil. Naj se prilagodijo novim razmeram, pa bo. Pa brez DRM in podobnih neumnosti prosim.
tedo974P8medo
26. 02. 2012 17.58
Se strinjam, prek torrentov in drugih p2p trgih stakneš vse mogoče slabosti, meni nod32 skoraj vsakič kaj najde. Če ne bi imel kvalitetnega antivirusa, ne bi hodil na torrentz.eu