Znanost in tehnologija

Microsoft spet pod drobnogledom

Bruselj, 14. 01. 2008 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je zoper Microsoft sprožila dve novi uradni preiskavi zaradi suma zlorabe monopolnega položaja na trgu.

Evropska komisija je sporočila, da je proti ameriškemu računalniškemu gigantu Microsoftu sprožila dve novi uradni preiskavi zaradi suma zlorabe monopolnega položaja na trgu, so sporočili iz Bruslja. Obenem so opozorili, da začetek preiskave še ne pomeni, da je Microsoft zares kršil zakonodajo EU in zlorabljal dominanten položaj na trgu.

Je Microsoft zlorabil monopolni položaj na trgu?
Je Microsoft zlorabil monopolni položaj na trgu? FOTO:

Ena od preiskav bo preučila, ali je Microsoft zadrževal informacije pred podjetji, ki so želela svoje produkte prilagoditi njegovi programski opremi, vključno z njegovimi Office programi za urejanje besedil in razpredelnic, strežniško opremo in Microsoftovim prodorom na internet - ogrodjem .NET framework.

Druga preiskava pa bo raziskala, ali je Microsoft svoj spletni iskalnik Explorer nezakonito vezal na operacijski sistem Windows in na ta način prodiral na nove trge programske opreme. Komisija bo tako preverila, ali nove tehnologije, ki jih ščitijo zakoni o intelektualni lastnini, omejujejo konkurenco, s tem ko zmanjšujejo kompatibilnost z odprtokodnimi standardi na področju interneta.

Bruselj naj bi poleg tega raziskal obtožbe, da je Microsoft svoj računalniški iskalnik Desktop Search in klepetalnik Windows Live nezakonito vezal na svoj operacijski sistem.

Drugo preiskavo je sprožila pritožba, ki jo je pri Evropski komisiji decembra vložil norveški ponudnik programske opreme Opera. Po mnenju tega podjetja Microsoft zlorablja svoj položaj na trgu, tako da prodaja operacijski sistem Windows skupaj s svojim brskalnikom Internet Explorer.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ezekiel 25:17
24. 01. 2008 07.42
no ja, maš prav, čeprav bi se glede virusov dalo debatirat. problem winsov in zakaj je tolk virusov ni v popularnosti, ampak varnosti sistema. Pri winsih si administrator po defaultu, imaš vse pravice, in ko fašeš virus lahko počne karkoli. na linuxu si pa navaden uporabnik in za sistemska opravila rabiš geslo. virus pać ne ve tvojga gesla, ztao ne more naredit nič...ko mu bo popularnost zrasla bojo sigurno odkrili kako luknjo, ampak 99% virusov odpade samo zarad tega.
Peter?ek
23. 01. 2008 17.00
@madeen.jibreel lahko tožiš NLB samo ti bo že nek kvazi informatik pokazal, kako lepo NLB deluje z Mozillo. @primski Problem je v tem, da so nas vzgajali skupaj z Win no vsaj nas, ki še nismo 3 bank ali več dopolnili. Sem uporabnik tako Linux kot Windows in roko na srce Win niso slabi, tudi Linux ni slab. Vsak ima svoje muhe. Zakaj je toliko virusov za Win, ker ga ima skoraj vsak, zakaj jih ni toliko za Linux, ker so te ki ga imajo bolj redki. Torej če je tvoj cilj "ponagajat" množici kakšen je smisel pisati virus za Linux, zato jih je tudi manj. Je pa Linux začatni strošek 0€ Windows pa vsi vemo... nekoga ki pa vse skupaj nastavi in spravi v pogon pa firma v vsakem primeru rabi.
Ezekiel 25:17
23. 01. 2008 15.38
prog.anal, ti nisi velikokrat uporabljal računalik a ? predlagam da potegneš iz omare tisti stari pisalni stroj in se s tistim ukvarjaš. če štejemo koliko časa rabiš za vzdrževat ene windows in koliko en linux, je razlika očitna, samo s tistimi virusi se ukvarjam, sranje navadno, folk take ovco ki so, klikajo vse popvrek jst morem pa viruse pucat. na linuxu teh težav nimam. ne mi pa z namestitivijo, imam linux naložen 5x hitreje kot winse. @madeen.jibreel: jaz uporabljam NLB Klik v FF in to na linuxu že leta in leta, ne vem kake probleme imaš ti :o @PraviSvobodnjak: ni problem v tem da je ie zraven, problem je v tem da je ie del OSa, ga ne moreš odstrant, in dostikrat ti ga odpre vsakič ko klikneš na link, tudi če imaš FF default...da ne omenjam dejstva je navaden drek od browserja. kar se pa cene tiče...če imaš človeka ki zna delat z linuxom je dost cenej, dosti dosti dosti dosti cenej. če ga pa nimaš, je pa strokovnjak dražji ja...ampak po drugi strani tut za winse rabš enga ki zna, moja babica ti pač ne bi znala niti winsov naložit.
prog.anal@email.si
23. 01. 2008 07.33
V šolah naj poučujejo tisto, kar bodo ljudje rabil pri svojem delu - trenutno so to MS produkti - tu ne vidim nič spornega. Kar se tiče linuxa je pa tako - četudi je na prvi pogled ˝brezplačen˝ je ta resnica daleč od realnosti. Za firmo je pomembna podpora - in to se plača v vsakem primeru. Če kupiš enterprise strežnik Windows, Unix, Linux ... je končna cena zelo podobna. Jaz MS nimam kaj očitati - zaradi mene lahko Windowsom proliži še celo pisarno - če to pomeni zame nižjo ceno, sem za - še posebej, če mi ne bo treba vsakič sedet pred računalnikom 2 dni da si ga zložim, ko se mi Win sesujejo ;-)...To je pa že druga zgodba...
madeen.jibreel@gmail.com
22. 01. 2008 19.47
A loh tozim NLB, ker ce hocem uporabljati Klik, moram obvezno laufati IE, rad bi pa laufal Firefox?? Hmm.
IT_kritik
20. 01. 2008 14.38
@PraviSvobodnjak podpora internetu ?? Je podpora internetu to, da ima operacijski sistem poleg tudi brskalnik ? Ali naj prevlada tu tržna zakonitost in naj si vsak izbere svoj brskalnik po lastni želji? Opera slaba ? Vsaj podpirajo standarde če ne drugega.
PraviSvobodnjak
17. 01. 2008 15.15
Nekateri pa res pretiravajo. Microsoft je imel enkrat že podobno tožbo v ZDA glede internet explorerja - še v windowsih 95. Microsoftova utemeljitev se mi je zdela zelo dobra. Danes je podpora internetu nujna in brez tega ne gre. Zato so tudi osnovna orodja, kot je brskalnik nujni pripomoček. Zato je logično, da je IE zraven. Opero pa naj najprej porihtajo, da bo imela tako funkcionalnost, kot FF ali IE, potem naj šele jamrajo.
theykilledKenny
17. 01. 2008 08.46
Ah, zdaj pa že malo pretirava tale evropska komisija. Sej so dobil kr neki cvenka. Kaj še nimajo dosti?
Ezekiel 25:17
16. 01. 2008 08.49
Kaj se kregate brezveze, dejstvo je da je Microsoft evil in ne dela v interesu strank in uporabnikov. Kdo se ne strinja? Naj bo IE notri, me prov malo boli k. Edina stran ki jo odprem je google da napišem not 'get firefox'. potem ikonco zbrišem iz vidnega polja in pozabim nanj. Največja svinjarija ki jo M$ počne je pa t.i 'vendor lock-in'! Kdo pozna izraz? Gre za NEKOMPATIBILNOST produktov. Ne moreš naredit nič kar bi šlo skup z tem sranjem od OS. Ko jih jebe, naj plačajo miljarde, vse bi jim pobral. Barabe! Najbolj me pa živcirajo ovce, ki še zmer trdijo kok je m$ ohinsploh najboljš kar smo odkril po topli vodi. WAKE UP SHEEPLE!!!
prisoten@email.si
15. 01. 2008 23.30
mas delno prav. jaz sem pac ponudil eno od resiev, ki je sigurno boljsa od oken. prvi pogoj je za uporabo je ta, da je dober, kar linux je. drugo pa da je zastojn. ne pa da si takoj omejen s sistemi, ki jih moras placevati
postchief2
15. 01. 2008 12.45
OS-ov je veliko in bi bilo zelo težko v šoli spraviti vse glede na to, da imajo samo 1 uro računalništva na teden (mogoče 2). Gre za to, da bi se izobraževalne institucije morale obnašat gospodarno kajti obstaja kar nekaj OS-ov, ki so brezplačni, plus obstaja kup brezplačne programske opreme, ki funkcionira enako ali celo boljše kot pa na winsih. Je pa res, da dosti programerskih hiš še vedno kodira aplikacije največ za windows sistem namesto, da bi bilo za OS-independent (npr. perl, php, xml, itd.). Naj kar oglobijo Microsoft. Pri winsih bi moralo biti pri instalaciji vedno možnost kaj instalirat (tudi IE, pa WMP, ipd). Pri *nix distribucijah lahko naložiš samo minimalen OS in potem lahko izbiraš ostalo. TO MANJKA WINSOM!!! Resnična prosta izbira.
Ramzess
15. 01. 2008 12.01
Mojemnenje="Ne vem ali ta podjetja ki sprožajo tožbe tako malo cenijo svoje izdelke ali v čem je problem? Naj pa sama izdelajo svoj operacijski sistem pa bodo lahko dala noter kar bodo želela. Če bi bila na trgu dovolj dobra in enako preprosta alternativa bi marsikdo zamenjal svoje Windowse." Zagotovo, saj je za zdaj Windows edini operaciski sistem, ki je kompatibilen skoraj praktično z vsem programjem in igrovjem, kjub dodatkom (podporno delovno okolje), ki ga zahtevajo nekateri programi in igre. Osebno še nisem imel težav s kompatibilnostjo česa, če odmislim časovno nekompatibilnost, stari programi in igre, ter novi sistemi. Dvom v verodostojnost (varnosti) Windowsev je v zadnjem času povečalo vpletanje v razvoj oken določenih vladnih (sla po kontroli) služb vlade ZDA, kar je celo sprožilo val dvomov in vprašanj med svetovnimi uporabniki oken. Bodisi, da podjetja ne cenijo mlastnih izdelkov ali pa nimajo idej, pa gredo v tožbe, od katerih si obetajo korist. Res je danes v računalništvu težko razviti novo idejo, ker je treba preveriti ali 'ideja' morda že obstaja, saj je po drugi strani nesmoterno razvijati 'lastne' programe, ipd., če pa že ti (morda) obstajajo, in jih mogoče prilagoditi in nadgraditi, zakaj zapravljati čas za nekaj kar že obstaja, samo prirediti je treba izbrano lastnim potrebam. Ali pa nekateri neradi izgubljajo čas in živce za to. Meni ni jasno kako je lahko nekdo kriv monopola, če ga obstoječa konkurenca ne dohaja, ali pa da konkurence sploh ni. Prisoten="v vseh evropskih drzavah bi se moralo pri računalništvu v osnovni in srednji šoli uporabljati linux." Zakaj samo linux, potem bi bilo enako kot sedaj uporabljajo Windows. Pouk računalništva bi moral biti takšen, da se učenci seznanijo z vsemi obstoječimi sistemi, osnovnim programjem za različna področja uporabe, ter perifernimi napravami, ki jih neposredno ali posredno uporabljamo skupaj z računalniki. A ne bi bilo to bolje, tako bi se vsi seznanili z vsemi sistemi, in se nato lažje odločali med njimi. Dejstvo je, da šolski istem marsikje greši (ne po lastni volji), 'osnovna' šola pač ne ponuja 'osnovnega' znanja o vsem obstoječem, obstoječi sistem ne dopušča, da bi znanje ljudi preseglo predpisano mejo, ker bi škodovalo sistemu, in vladajoči eliti, ki bi seveda ostala brez moči, laži in skrivnosti. Vse je povezano.
IT_kritik
15. 01. 2008 10.53
Gre se samo zaradi konkurence. Analogija z avtomobilom ni primerna. Microsoft svoje aplikacije daje zastonj poleg svojega operacijskega sistema in to posega v trg drugih proizvajalcev programske opreme, ki proizvajajo podobno programsko opremo. Ker je Microsoft proizvajalec operacijskega sistema mu gre bolje kot ostalim tekmecem. Vsi dajejo programe zastonj. Problem je le, da se služi na teh trgih z podporo aplikacijam. Če imaš več uporabnikov boš dobil več zahtev za podporo npr. za podporo neki spletni tehnologiji. Ker Microsoft daje Internet Explorer poleg operacijskega sistema mu to očitno daje prednost, ki jo konkurenca ne more izkoristiti. Samo zaradi tega ima Microsoft monopolen položaj in tu ni izgovora. Zaradi tega bi morali ločiti operacijski sistem od ostalih aplikacij. Kjer ni trga (vse dobi Microsoft) ni tekme na trgu in to omejuje inovacijo ane ? Enostavni miselni preizkusi kot so, pa saj to pride itak zravn, to je pač logično da dobimo brskalnik zraven, iskalnik in podobno so stvari katere nas je Microsoft naučil v vseh teh letih.
pravicen
15. 01. 2008 10.19
Ja pa kako nekateri tukaj pametujejo pa se jim sploh ne sanja za kaj gre samo da tipkajo no izjema je S57UUD
prisoten@email.si
15. 01. 2008 09.01
v vseh evropskih drzavah bi se moralo pri računalništvu v osnovni in srednji šoli uporabljati linux.
makajjezvami
15. 01. 2008 01.57
@S57UUD Saj da instaliraš drug brskalnik ti ni treba IE deinstalirat tako da se lahko se vedno svobodno odločaš. Si pa ne predstavljam OS brez brskalnika. Potem bi moral ob vsaki namestitvi OS it do soseda po cd z npr firefoxom da bi lahko sploh do interneta prišel in si pobral dol to kar hočem. Glede na ceno ki jo imajo Windowsi bi lako bilo kvečjemu kaj več v njih oz boljše; vsaj kak slikar in pa wordpad bi lahko bila sodobnejša. Ampak potem bi se pa že spet kakšen Adobe pritožil da Microsoft ovira konkurenco. Ne vem ali ta podjetja ki sprožajo tožbe tako malo cenijo svoje izdelke ali v čem je problem? Naj pa sama izdelajo svoj operacijski sistem pa bodo lahko dala noter kar bodo želela. Če bi bila na trgu dovolj dobra in enako preprosta alternativa bi marsikdo zamenjal svoje Windowse. Sem prepričan da če bi Apple svoj operacijski sistem dal na voljo tudi za ne Mac PC-je da bi vsaj 10% ljudi ki sedaj uporablja Windowse potem imelo kakega Leoparda.
Oleander
14. 01. 2008 22.21
jaz.sem.kdorkolihočem.vedno si že kdaj poskusil deinstalirati internet explorer? NISI! Če se na stvari ne spoznate jih ne komentirajte, ker boste s tem le drugim povedali, da se na tematiko ne spoznate !
rozlicek@gmail.com
14. 01. 2008 19.54
V EU očitno zmanjkuje denarja pa ga morajo dobiti na bolj prefinjen način. Na odločilnih funkcijah ne bi smeli biti zaposleni ljudje, ki so ekstremisti na svojem področju ali pa so popolni bebci in mislijo, da so nekaj več, če izsiljujejo s smešnimi zahtevami. Na koncu bomo nasrkali itak uporabniki, ki smo še toliko fer in kdaj pa kdaj kupimo originalno programsko opremo. Pirati itak ne plačajo nič. MS bo prav vse kazni prevalil na kupce. Samo razlika v ceni v USA in EU lahko pogledamo pa se vse vidi.
Hugh_Mungus
14. 01. 2008 19.27
Sam res kere pokajo xD se strinjam s tabo >temacni<
123_Zoke_vec_ni
14. 01. 2008 19.15
Pa kaj še! Michelin bo pa Fiat tožil, če bo v kompletu z avtom prodajal še gume svoje izdelave(samo primer)!