Znanost in tehnologija

Microsoft boljši od Googla pri napovedovanju izidov svetovnega prvenstva

San Francisco, 14. 07. 2014 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zmago Nemčije nad Argentino sta pravilno napovedala tako Microsoftov, kot tudi Googlov sistem za napovedovanje. Oba napovedovalca sta zgrešila pri porazu Brazilije nad Nizozemsko, Googlov sistem pa je bil s še enim zgrešenim izidom nekoliko slabši od Microsofta.

Tako Google, kot tudi Microsoft sta suvereno napovedala zmago Nemčije v finalu.
Tako Google, kot tudi Microsoft sta suvereno napovedala zmago Nemčije v finalu. FOTO: Reuters

Tako Microsoft, kot tudi Google, sta svojim uporabnikom omogočila, da uporabijo njun sistem umetne inteligence za napovedovanje izidov tekem nogometnega svetovnega prvenstva. V 16 tekmah izločilnih bojev se je bolje odrezal Microsoftov sistem Bing, ki je napovedal 15 pravilnih zmagovalcev, vključno z zmago Nemčije v finalu proti Argentini. Vendar pa je Bing zgrešil pri zmagi Nizozemske nad Brazilijo v tekmi za tretje mesto.

V skupinskem delu prvenstva pa je bil Bing precej slabši. Imel je 60-odstotni uspeh. Tako je od skupnih 48 tekem svetovnega prvenstva pravilno napovedal "le" 29 pravilnih zmagovalcev.

Bing je sicer Microsoftov spletni iskalnik, ki so ga pred svetovnim prvenstvom v nogometu priredili do te mere, da je lahko napovedoval izide tekem. Za tem delom se skriva digitalna asistentka Cortana. Poimenovali so jo po junaku iz igre Halo, ki uporablja umetno inteligenco.

Na vprašanje, kdo bo zmagal v tekmi med Argentino in Nemčijo, je Cortana odgovorila, da je prezgodaj govoriti z gotovostjo, vendar pa je dala prednost dala Nemčiji. Drugi odgovori na isto vprašanje se glasijo še: "Zdi se, da ima Nemčija rahlo prednost. Vendar pa me ne kaznuj, če se motim" in "Verjetno Nemčija. Vendar pa nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi v tako lepi igri".

Svojega napovedovalnega aduta ima tudi Google. Njegov sistem je napovedal 14 pravilnih izidov v izločilnih bojih, pri dveh tekmah pa je zgrešil. Tako kot Cortana je tudi Googlov sistem zgrešil pri napovedi zmagovalca tekme za tretje mesto, saj sta napovedovala slavje domačih igralcev. Googlov sistem je poleg tekme za tretje mesto zgrešil tudi zmagovalca v tekmi med Francijo in Nemčijo.

Model, ki je vgrajen v Binga oziroma Cortano temelji bolj na podatkih stavniških trgov, Googlov sistem pa za podlago svojih napovedi jemlje izide in podatke preteklih tekem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luckyss..
14. 07. 2014 09.20
+7
" Oba napovedovalca sta zgrešila pri porazu Brazilije nad Nizozemsko"......(Kvečjemu bi lahko napisali - "pri porazu Brazilije od Nizozemske" ali pa ..."zmagi Nizozemske nad Brazilijo"...