Znanost in tehnologija

Megauploadovi uporabniki še ta teden brez podatkov?

Washington, 31. 01. 2012 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriško tožilstvo je objavilo, da bi bili lahko vsi podatki, ki so jih na Megauploadovi strani shranili uporabniki, izbrisani že od četrtka dalje. Uporabnikom je bil dostop do vsebin onemogočen od začetka postopkov proti vodstvu podjetja.

Pomeni pravni in kazenski postopek zoper vodstvo Megauploada dokončni potop nekdaj cvetočega podjetja?
Pomeni pravni in kazenski postopek zoper vodstvo Megauploada dokončni potop nekdaj cvetočega podjetja? FOTO: Thinkstock
Megauploadova stran se je zaprla 19. januarja, ko so zvezni preiskovalni organi začeli pregon vodstva podjetja, ki naj bi z nedovoljeno distribucijo in izmenjavo datotek, filmov in glasbe lastnikom avtorskih pravic povzročilo za več kot 500 milijonov ameriških dolarjev škode. Do tedaj je v petih letih obstoja zabeležila več kot 180 milijonov registriranih uporabnikov.

Ameriško tožilstvo je v sporočilu za javnost najavilo, da bi lahko že v četrtek začeli z brisanjem podatkov na Megauploadovih in MegaVideo strežnikih. Kot poroča BBC, bo po besedah pravnega zastopnika podjetja Ire Rothkena s tem oškodovanih več kot 50 milijonov uporabnikov.

Kot je povedal Rothken, je zamrznitev finančnih sredstev podjetja Megaupload onemogočilo plačilo gostovanj na zakupljenih strežnikih. Zato so tožilstvo že zaprosili, naj jim v najkrajšem možnem času vrne domeno in vsaj del denarja, da lahko poplačajo tekoče obveznosti do gostiteljev.

2. februar črn dan za Megauploadove uporabnike?

Tožilstvo zatrjuje, da so vse vsebine, ki bi bile lahko izbrisane, shranjene v spominskih bazah podjetij Carpathia Hosting in Cogent Communications Group, zaradi neplačanih dolgov pa bi lahko začeli podjetji podatke brisati že 2. februarja.

Ameriški preiskovalci so med preiskavo "kopirali izbrane podatke“ in niso odstranjevali nobenega izmed serverjev v vpletenih podjetjih. V podjetju Carpathia odgovarjajo: "Podjetje Carpathia Hosting ni nikoli imelo niti nima dostopa do Megauploadovih serverjev, prav tako pa nimamo nikakršnega mehanizma, s katerim bi lahko Megauploadovim uporabnikom povrnili katero koli od izbrisanih vsebin na serverjih.“

Pri tem poudarjajo, da datum 2. februar, ki ga kot datum izbrisa navaja ameriško pravosodje, ne temelji na nikakršnih podatkih, ki bi si jih ameriška vlada in Carpathia izmenjali. Strah uporabnikov je toliko večji, ker so v tem trenutku prepuščeni sami sebi. Kot pravijo na Carpathii, morajo vsi oškodovani, ki bi ostali brez podatkov, le-te terjati na samem sedežu Megauploada.

Megaupload je imel na svojem vrhuncu več kot 180 milijonov registriranih uporabnikov. Številni nameravajo vložiti tožbo proti ameriški vladi.
Megaupload je imel na svojem vrhuncu več kot 180 milijonov registriranih uporabnikov. Številni nameravajo vložiti tožbo proti ameriški vladi. FOTO: Thinkstock

Pravni ukrepi na obeh straneh

Pravni zagovornik Megauploada ob tem s previdnim optimizmom dodaja, da bo najverjetneje prišlo do sklenitve dogovora, s katerim bi izbris podatkov preprečili. Uporabnike sistema to ne pomirja. Veliko naj bi jih Megaupload najemalo za legitimne namene. Kot poroča spletni portal Torrentfreak, razmišljajo tako že o tožbi zoper ameriško vlado, ob podpori številnih svetovnih piratskih strank pa naj bi o pravnem ukrepanju razmišljali tudi v nevladni organizaciji Electronic Frontier Foundation (EFF).

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
03. 02. 2012 03.24
-9
ACTA ni nič novega za razvite države, pa zakaj bi potem to podpisale, tam je že tako red; ACTA je za vzhodne države in tretji svet. Pa bi res inštaliral ponarejen software na komputer, verjetno sploh ne bo delal, pa upgrades sigurno ne bi dobil.
nikhrast
02. 02. 2012 17.12
-8
Podpora svetovnih piratskih strank, ta je pa dobra. Zdaj bi še kar naprej podpirali spletne strani iz Nigerije; saj sploh ne vem če bi preko interneta še rezerviral kakšno sobo v hotelu, ali pa bajto na Floridi, avto pri rent-a-car, pa kupil avionsko karto... Dajmo že enkrat narediti red, te "rougue or fake" spletne strani je treba takoj ko se pojavijo odklopiti.
iChi
16. 02. 2012 10.41
+9
Luka 1
20. 02. 2012 02.32
+7
Ramzess
01. 02. 2012 14.54
-2
V čem je problem, uporabniki imajo menda ja kopije svojega materiala, ki so ga uplodali gor.
nikhrast
31. 01. 2012 19.32
-7
Si legalen ali pa ne, saj ne more biti punca na pol noseča.
prouhudababa
31. 01. 2012 21.43
+7
To je pa podobno kot v primerih, ko se šele zaveš, da je bila omejitev 50, ko ti to pove tisti možic v modrem z liziko v roki. Po drugi plati, pa si gotovo tudi že kdaj spregledal znak za konec omejitve, pa vozil 50 tam, kjer bi lahko 90. V glavnem mnogo premalo uporabniki vedo o tem kaj je in kaj ni legalno. Obstajajo zmotna prepričanja tako v eno, kot v drugo smer. Mediji, ki bi nas lahko podučili o teh zmotah, pa se raje ukvarjajo s škandali pa nekimi tretjerazrednimi estradnicami....
siFBI
31. 01. 2012 16.57
+17
Kaj pa legalni podatki?
24UBRISAN
31. 01. 2012 17.47
+12
Briga ZDA za legalnost; poleg vseh "po nesreči" ubitih nedolžnih civilih....
prouhudababa
31. 01. 2012 18.30
+8
"Collateral damage" se temu reče. Bo pa zanimivo, ko se bo na ameriško vlado vsul plaz tožb podjetij, ki so na Megaupload imeli legalne podatke. Vsa zgodba jih lahko stane bistveno več, kot lahko zaplenijo stricu Dotcomu, pa če ga slečejo do gat.
Bu?ko Štru?ko
31. 01. 2012 19.52
+2
Nič jih ne bojo stožl saj vedno in povsod lpo piše, da nihče pri hostingu ni odgovoren za vaše podatke. Še piše, da morate imeti backup da se zaščitite pred izgubo podatkov. Če bi lahko tožili, potem bi lahko vsak uporabnik tudi tožil proizvajalce trdih diskov za izgubo podatkov ob okvari.
prouhudababa
31. 01. 2012 21.37
+2
TO pa TI misliš!!! Nisi še nikoli slišal za "Service Level agreement"? To so pogodbe, ki se sklepajo z podjetji in vsebujejo tudi garancije glede izgube podatkov itd. Vse je pač samo vprašanje cene.