Znanost in tehnologija

Konec stroškov mobilnega gostovanja v EU, a šele 2017

Bruselj, 30. 06. 2015 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodilni v EU so dosegli kompromis glede ukinitve mobilnega gostovanja v državah članicah. Ta predvideva ukinitev stroškov gostovanja z junijem 2017. Po prvotnem predlogu Evropske komisije bi morali sicer stroške gostovanja ukiniti že konec letošnjega leta.

Dodatni stroški gostovanja bodo dokončno ukinjeni junija 2017, kot kompromis pa bodo z junijem prihodnje leto stroški znižani na največ pet centov na minuto, dva centa za SMS-sporočilo in pet centov za prenos megabajta podatkov.
Dodatni stroški gostovanja bodo dokončno ukinjeni junija 2017, kot kompromis pa bodo z junijem prihodnje leto stroški znižani na največ pet centov na minuto, dva centa za SMS-sporočilo in pet centov za prenos megabajta podatkov. FOTO: Thinkstock

Latvijsko predsedstvo EU in predstavniki Evropskega parlamenta so dosegli kompromis glede ukinitve mobilnega gostovanja in uzakonitve internetne nevtralnosti. Kompromis predvideva ukinitev stroškov gostovanja sredi leta 2017 in uveljavlja nekoliko ohlapnejša pravila glede internetne nevtralnosti.

Zeleno luč morajo formalno sicer prižgati še evropski poslanci na plenarni seji in članice EU na enem od ministrskih zasedanj, vendar pa so pogajanja po poročanju tujih tiskovnih agencij po slabih dveh letih bolj ali manj zaključena.

Dodatni stroški gostovanja bodo tako dokončno ukinjeni z junijem leta 2017, kot kompromis pa bodo z junijem prihodnje leto znižani na največ pet centov na minuto, dva centa za SMS-sporočilo in pet centov za prenos megabajta podatkov. Prvotni, ambicioznejši predlog Evropske komisije, je ukinitev stroškov gostovanja predvideval že za konec letošnjega leta.

Telekomunikacijski operaterji so si sicer izborili varovalko v obliki "pravične uporabe" oz. določnega limita pri gostovanju. Ta še ni določen in bo v domeni Evropske komisije. Z varovalko naj bi preprečili zlorabe novih pravil oz. t. i. stalno gostovanje - slovenski uporabnik bi naročnino po nižji ceni denimo sklenil na Hrvaškem, telefon pa nato ves čas uporabljal v Sloveniji.

Pogajalci so sklenili tudi dogovor o uzakonitvi internetne nevtralnosti na evropski ravni. Operaterji bodo morali ves internetni promet obravnavati enako, a z nekaterimi izjemami, npr. v primeru začasne preobremenjenosti omrežja ali hekerskih napadov. Kompromis operaterjem dovoljuje tudi ponujanje dodatnih storitev z višjo kakovostjo povezave, a le v primeru, da te ne vplivajo na osnovni dostop do interneta.

Mladi bodo lahko brez preračunavanja stroškov in iskanja wifi omrežij delali selfieje in jih objavljali na družbenih omrežjih.
Mladi bodo lahko brez preračunavanja stroškov in iskanja wifi omrežij delali selfieje in jih objavljali na družbenih omrežjih. FOTO: Thinkstock

Predsednik Sveta za elektronske komunikacije Dušan Caf opozarja, da je bil dogovor sprejet le o jedru uredbe, medtem ko morajo večino razlagalnega besedila še pripraviti. O tem delu uredbe se bodo pogajali v prihodnjih dneh.

Besedilo po njegovi oceni prinaša kompromis, ki bistveno odstopa od uredbe, ki jo je aprila lani v prvem branju sprejel Evropski parlament. "Pri ukinitvi stroškov gostovanja, ki je bilo sprva predvideno do konca leta 2015, so telekomunikacijska podjetja pridobila dodatno leto in pol - do junija 2017. Nevtralnost interneta pa je bistveno razvrednotena," je ocenil Caf.

Ob tem opozarja, da bi ponujanje t. i. posebne storitve, katere dovoljuje kompromisni predlog, lahko pripeljalo do interneta dveh hitrosti. Pri tem pa na osnovi obstoječega osnutka ni povsem jasno, kdaj neka storitev lahko dobi status posebne storitve.

Kot posebna storitev se je po njegovih besedah doslej največkrat omenjala IP-televizija, ki pa se ne ponuja prek odprtega dostopa do interneta, ampak zgolj temelji na osnovi internetnega protokola. "Zaradi pravne nejasnosti, sedanji predlog vnaša pravno negotovost in bi pomenil dodatno delo za sodišča in regulatorje," še poudarja.

Iz Evropske komisije so ločeno sporočili še, da bo danes sklenjenemu kompromisu prihodnje leto sledila še temeljita prenova pravil o telekomunikacijah v EU, ki bo vključevala učinkovitejšo koordinacijo spektrov na ravni EU. Ustvarjanje pravih pogojev za digitalna omrežja in storitve za podporo rasti je ključni cilj načrta za enotni digitalni trg, so poudarili v Bruslju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vrtojb
01. 07. 2015 10.51
pravicna uporaba? Kaj tocno je nepravicnega v tem, da jaz za nekaj plačam in potem to uporabljam za tisto, čemur je namenjeno? Koga briga kje je bilo kupljeno. To je se eden zadnjih nategov TK firm.
AceMcCloud
01. 07. 2015 08.51
+3
2017 itak ne bo več EU.
Samo.Jst
01. 07. 2015 07.53
+7
Končni produkt - 3je operaterji na Evropskem trgu do 2020.
Mario71
01. 07. 2015 00.30
+4
naj prvo izenačijo plače, pol pa ni problema plačat 5c
Mario71
01. 07. 2015 00.29
+2
še vedno predrago, za 20eur dobim nemejeno pogovorov, sms,mms, pa 3g prenosa, ..5c na minuto, matematika pa to
ibasumik
30. 06. 2015 22.26
+3
.... slovenski uporabnik bi naročnino po nižji ceni denimo sklenil na Hrvaškem, telefon pa nato ves čas uporabljal v Sloveniji..... TOČNO TO BOM NAREDIL!
Ezav
02. 07. 2015 14.52
-2
Sploh ni treba sklenit. Prepaid kupiš pa je ;)
thinkP
30. 06. 2015 12.05
+7
100 "varoval" v prid podjetjem.. Samo fejkanje je to, pol bos pa imel 100 minut pa 100 mb v tujini po enaki ceni kot pri nas, ostalo pa se visje kot zdaj. Se nikoli niso podjetja delala v njihovo zgubo, tudi zdaj ne bodo. Podobno kot pri ponudbah za dsl in mobilne storitve, vsaka 2 meseca drug paket, ko preracunas pa bi ob menjavi na koncu placeval vec za isto kolicino, le drugace razporejeno, pa spet 100 varoval itd.. nic novega ;)
Transformerji
30. 06. 2015 11.14
+3
Mislim, da bodo do takrat vsi vse prodali, mi bomo tudi Telekom , vse pa bo imela v lasti (in nadzirala) samo ena korporacijska družba.
Slovenec-slovencu=pes
30. 06. 2015 10.58
+14
EU parlament oz une barabe tam gor naj raje razmišljajo kako ukiniti neenakosti med narodi v EU skupnosti. Kako izenačiti standard ljudi. Ne oni se zanimajo samo toliko, da bodo lahko njihovi otroci oz. otroci od njihovih otrok lahko na dopustih delali selfije. BRUH.