Znanost in tehnologija

Komu kaže najbolje v boju za prevlado na mobilnem trgu?

Ljubljana, 30. 05. 2012 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bitka med spletnimi brskalniki se spet zaostruje, a tokrat gre za prevlado na trgu mobilnih naprav. Tehnološki velikani Google, Apple, Microsoft in Yahoo tekmujejo vsak s svojim, gnečo pa delata še norveška Opera in odprtokodni brskalnik Firefox.

Kdo bo zmagal na obetajočem trgu? Za zdaj najbolje kaže Googlu in Operi.
Kdo bo zmagal na obetajočem trgu? Za zdaj najbolje kaže Googlu in Operi. FOTO: Thinkstock

Bitka za prevlado na tržišču ni le vprašanje prestiža. Podjetja lahko prek brskalnika do določene mere vplivajo na obnašanje uporabnika na spletu, še pomembnejši pa so podatki, ki jih lahko podjetja pridobijo na ta način.

"Prisotnost na mobilnih napravah je ključna za preživetje brskalnikov," poudarja Greg Sterling, analitik pri podjetju Opus Research. "Vsi se trudijo prilagoditi strategije v večzaslonskem in večplatformnem svetu."

Družba za tržne raziskave StatCounter ugotavlja, da postajajo mobilne naprave vse bolj priljubljen način za dostop do spleta. V obdobju enega leta do januarja se je raba mobilnih naprav (brez tabličnih računalnikov) na globalni ravni podvojila in dosegla več kot osem odstotkov celotne uporabe interneta.

Tudi pri brskanju po spletu se navade spreminjajo.
Tudi pri brskanju po spletu se navade spreminjajo. FOTO: Thinkstock
Chrome je vsekakor v dobrem položaju, predvsem zaradi Androida, precej potenciala pa ima tudi na osebnih računalnikih. Greg Sterling

Spletni velikan Google je letos predstavil polno različico svojega brskalnika Chrome, ki bo zamenjal neimenovani brskalnik, vgrajen v Googlov operacijski sistem Android. Androidov brskalnik je aprila zasedel prvo mesto na mobilnem trgu in je z 21,5-odstotnim tržnim deležem za las prehitel Opero z 21,3 odstotka. Na tretjem mestu je z 20 odstotki Applov Safari, ki je del operacijskega sistem Ios. Nokia, Blackberry in ostali imajo manjše tržne deleže.

"Podjetja želijo imeti tisti prvi stik z uporabnikom, s katerim lahko nadzirajo uporabniško izkušnjo, zajemajo podatke in uporabnike usmerjajo na določene storitve," je prepričan Al Hilwa iz podjetja za tehnološke raziskave IDC. "Gre za nadzor in to, kdo bo bližje izviru podatkov."

Proizvajalec programske opreme Microsoft je na mobilnem trgu prisoten z brskalnikom Internet Explorer, Yahoo pa je pred nekaj dnevi predstavil svoj lastni spletni brskalnik Axis, ki namesto klasičnih modrih spletnih povezav prikaže predoglede celotnih spletnih strani.

Yahoo z Axisom meri predvsem na uporabnike Applovih mobilnih naprav, brskalnik pa je na voljo tudi kot vtičnik za brskalnike Chrome, Internet Explorer, Firefox in druge brskalnike s podporo za HTML 5.

Pred dilemo je tudi družbeno omrežje Facebook, ki se srečuje s problemom monetizacije mobilnih vsebin. Na spletu se pojavljajo namigi, da naj bi se podjetje zanimalo za nakup Opere, po nekaterih podatkih pa naj bi se prihodnje leto Facebook na trg podal tudi z lastnim pametnim telefonom.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smasher
31. 05. 2012 19.49
-4
Kaj pa tisti ki bi želeli telefon brez androida ali drugega sranja? Z navadno tipkounico kot so jo imeli mobiteli (ne tač skri in ne querty). PAmetni telefoni delajo vse živo .. samo z klicanjem imajo težave, še dobro da se imenujejo telefoni.
Mirhollio
03. 06. 2012 17.49
saj maš cenene nokie za te fore tak da nevem zakaj se buniš :) glede na to da je tema članka : operacijski sistemi na pametnih telefonih LOL :)
Shisui
05. 06. 2012 18.53
+1
Zate imam neverejetno resitev! Kupi si telefon, in ne pametni telefon! Kdo bi si mislil, a?
thinkP
30. 05. 2012 09.08
-8
20% za iOS?? To pomeni da je skoraj tolko iPhonov v uporabi kot vseh drugih pametnih telefonov (vseh znamk) s sistemom Android skupaj?? No ce stejemo se tistih 21% opere, to pomeni da je vsak tretji pametni telefon od Apple?? Mogoce se vmes vtakne se nokia z windowsi :)
Tadej1
30. 05. 2012 15.02
-9
Ne to le pomeni, da se iPhoni uporabljajo še za kaj drugega kot samo sms in klice. Android pa imajo le za klicat.
Zlobnež
30. 05. 2012 08.19
-6
o Kitajcih pa nič, veste tudi oni razvijajo...???
Milan Hišan
30. 05. 2012 08.29
+15
OwnAge4x
30. 05. 2012 09.29
+5
če bo šlo tako naprej kot gre zdaj, bo v 5-8 letih kitajsko gospodarstvo večje in boljše od ameriškega...z enim očesom treba budno paziti na kitajce
Aven
30. 05. 2012 11.25
+7
Kitajci že nekaj časa ne kopirajo več. Sploh pa - najboljši HW je v Koreji.
rko
31. 05. 2012 20.50
tantadruj1
30. 05. 2012 07.57
+11
super. sam naj tekmujejo tako da vsi prikazujejo vse, pa naj bo merilo hitrost in preglednost uporabe. ne pa da imajo vsak neki dobrega...