Znanost in tehnologija

Kodak toži Apple in RIM

Rochester, 18. 01. 2010 04.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Apple in Research In Motion naj bi kršila Kodakove patente za tehnološke rešitve s področja digitalne fotografije, zato se je fotografski velikan odločil za tožbo.

Ameriški proizvajalec fotografske opreme Eastman Kodak je vložil tožbe zoper družbi Apple in Research In Motion (RIM), ker naj bi ti kršili Kodakove patente za tehnološke rešitve s področja digitalne fotografije. V družbah Apple in RIM te zadeve niso komentirali.

Kodak fotoaparat
Kodak fotoaparat FOTO:

Kodak je pri ameriški mednarodni trgovinski komisiji vložil pritožbo, češ da tisti mobilni telefoni iphone proizvajalca Apple in blackberry proizvajalca RIM, ki imajo vgrajen digitalni fotoaparat, kršijo Kodakov patent glede tehnološke rešitve za predogled fotografij.

Ločeno pa je Kodak na ameriškem okrožnem sodišču v Rochestru vložil še tožbi zoper družbo Apple, ker naj bi ta kršil njegove patente glede digitalnih fotoaparatov in določenih računalniških procesov.

Kodak je že leta 1975 naredil prvi digitalni fotoaparat na svetu, vendar pa se je v masovno prodajo digitalnih fotoaparatov podal šele leta 2001. Kljub temu ni spal na področju raziskav, saj je patentiral več kot 1000 patentov s področja digitalne fotografije, ki jih danes uporabljajo skorajda vsi digitalni fotoaparati.

Kot poudarjajo v Kodaku, so z omenjenima družbama ta vprašanja več let poskušali razrešiti na prijateljski način, a jim ni uspelo doseči zadovoljivega dogovora.

Zato želijo zdaj s tožbami priti do upravičenega nadomestila oziroma licenčnine za uporabo Kodakove tehnologije v proizvodih družb Apple in RIM. Pri tem v Kodaku navajajo, da so uporabo tehnologij s področja digitalne fotografije ob plačilu licenčnine dovolili že okrog 30 podjetjem, med katerimi so LG, Motorola, Nokia, Samsung in Sony Ericsson.
 

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mutavi
18. 01. 2010 15.51
tudi kaj več obstaja na tem planetu kot kraja patentov in blamaža na trgu...recimo....razvoj?
Foen
18. 01. 2010 08.34