Znanost in tehnologija

Kmalu telefoniranje na letalih?

London/Bruselj, 09. 04. 2008 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je sprejela uredbo za uvedbo uporabe mobilnih telefonov na letalih.

Francoski predsednik Nicholas Sarkozy bo lahko kmalu telefoniral tudi "na nebu".
Francoski predsednik Nicholas Sarkozy bo lahko kmalu telefoniral tudi "na nebu". FOTO: Reuters

Evropska komisija je v začetku tedna sprejela uredbo, ki ureja pravila za usklajevanje pogojev za uvedbo telefonskih storitev v letalih. Pobuda je sicer še v začetni fazi, gre pa predvsem za vzpostavljanje ustreznih tehničnih rešitev, da mobilni telefoni ne bi ogrožali letalske varnosti.

Telefoniranje z mobilniki je v letalih prepovedano, ker moti komunikacijske in navigacijske naprave.

Po načrtih naj bi bili mobilni telefoni povezani z mobilnim omrežjem letala, to pa prek satelita z zemljo. Ta sistem bi tako preprečeval, da bi se telefoni povezali neposredno z omrežji na tleh, s tem pa bi oddajne moči telefonov ostale na dovolj majhni ravni, da to ne bi motilo naprav letala in ogrožalo njegove varnosti.

Z mobilniki na letalo že letos?

Poleg tega naj bi z usklajevanjem tehničnih zahtev omogočili, tudi da se nacionalne licence za uporabo mobilne telefonije v letalih priznajo po vsej EU. Tako bo na primer letalo, ki je registrirano v Franciji, lahko omogočilo mobilne komunikacijske storitve med poletom potnikom tudi na poletu prek Nemčije ali Madžarske, ne da bi te države odobrile posebne licence tej letalski družbi. Države bi tako dejansko vzajemno priznavale nacionalna dovoljenja za storitve mobilnih komunikacij na letalih.

V letala bodo vgradili bazne postaje, ki bodo preko satelitov vzpostavile telefonski signal z Zemljo.
V letala bodo vgradili bazne postaje, ki bodo preko satelitov vzpostavile telefonski signal z Zemljo. FOTO: POP TV

Kot pojasnjujejo v Bruslju, naj bi tovrstne storitve med prvimi v EU nameravali vzpostaviti v Franciji in sicer že letos. Podobno naj bi načrtovali tudi v Avstraliji in Veliki Britaniji. Na Otoku je telekomunikacijski regulator Ofcom že odobril operaterjem, da se lahko začnejo z letalskimi družbami pogajati o uvedbi telefonskih storitev na letalih.

Kot poročajo angleški mediji, bo telefoniranje omogočeno na evropskih linijah, na čezoceanskih letih pa zaenkrat ne. Koliko bodo pogovori v letalih dražji od “zemeljskih“, pa zaenkrat ni znano.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sheLi.
09. 04. 2008 16.17
samo razvaJaJo nas. x)
b77
09. 04. 2008 13.06
Madona to pa res nujno rabimo? BIZNIS BIZNIS ........