Znanost in tehnologija

Kitajska brani veliki požarni zid

Peking, 20. 10. 2011 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajska brani svojo pravico do cenzuriranja internetnih vsebin, sklicujoč se na poseganje ameriških podjetij v njihove notranje zadeve. Kitajske oblasti trdijo, da je ogrožena njihova nacionalna varnost.

Kitajska spet opravičuje cenzuro.
Kitajska spet opravičuje cenzuro. FOTO: Reuters

ZDA so zaskrbljene zaradi kitajske blokade nekaterih internetnih strani ameriških podjetij, saj jo vidijo kot znak vnovičnega zaostrovanja odnosov med vodilnima gospodarskima velesilama. Že lani je namreč administracija ameriškega predsednika Baracka Obame posredovala, ko se je Google pritožil nad cenzuro vsebin, ki jih Kitajska razume kot grožnjo stabilnosti države. Google je Kitajsko tudi obsodil vdora v svoje omrežje, kar je ostro zanikala. Po lanskem sporu se je Google delno umaknil iz Kitajske.

Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da si aktivno prizadeva ohraniti svobodo govora na medmrežju. Dodali so, da se trudijo ohraniti dobro internetno okolje in skušajo varovati javni interes, kar je po njihovem mnenju skladno z mednarodno sprejetimi praksami. Sporočajo, da so pri razvoju medmrežja pripravljeni sodelovati, a se hkrati ne bodo sprijaznili z izgovarjanjem na svobodo na spletu pri vmešavanju v notranje zadeve drugih držav. V isti sapi pozivajo tuja podjetja k poslovanju v njihovi državi.

Ameriški ambasador pri Svetovni trgovinski organizaciji Michael Punke trdi, da so nekatera podjetja s sedežem zunaj Kitajske imela težave s ponujanjem svojih storitev v tej državi, saj je njihove strani onemogočil tako imenovani veliki kitajski požarni zid. Kitajska namreč prepoveduje številne internetne strani, kot so Twitter, Facebook, Youtube in strani nekaterih tujih medijskih hiš. Lahko tudi upočasnijo delovanje spleta, kar zbuja nezadovoljstvo pri uporabnikih. Bojijo se, da bi nenadzorovano pošiljanje fotografij in drugih informacij lahko povzročilo socialne nemire ter ogrozilo nacionalno varnost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rahan
04. 11. 2011 10.53
+1
Tudi Kitajska ima pravico da odloča kaj hočejo in kaj ne! Ne pravim da je ta blokada smiselna ampak imajo pravico do nje, niso samo ZDA tiste ki si lastijo svobodo odločanja!
Karladelponte
27. 10. 2011 12.21
Kitajska postaja finančna velesila ali že je ne vem.Sicer oni bi no pain no gain money radi samo tega ni.Z ameriškim denarjem pride še sranje zraven v paketu. Ameriška zadolženost pri kitajski 1500 milijard so jm dolžni američani kitajcem mislm.NMJ kok je to enga denarja upam da bo amerki kmal začel pešat vse pa da bojo poskrbel raj za svoje probleme ker jih majo preveč ne pa da se vlaga v vojno ind. in brainwashing CNN pa take nej raj poskrbijo za zdr. reformo da jih ne bomo po tvju gledal 45 % brez zob pa zavaljenih k stoke to pa je ena nacija smešna teli naši tepci pa rinejo brezglavo v totalno utopijo kjer kol jo zavohajo.Evro:(Dvojna podražitev cen pri nas),(primer grčije 100 milijard evrov jm ne pomaga in del tega denarja dajemo mi k še zase nimamo)Domino efekt evro območja država za državo gre v k.Vprašanje:"kdo bo nam pomagal ko bomo v krizi če pa bojo ves denar potalali naokol?Da ne bo roman nastal sry samo sem moral malo dat iz sebe.Srečno vsem verjemte rabl bomo srečo!
kfa
26. 10. 2011 22.42
Kašne neumnosti pa tle trosite v komentarjih...kdo brani svoj ponos, pa kašni hlapci? Me zanima, kako nekdo postane hlapec, ko omogoči svoboden pretok informacij svojem prebivalstvu ali pa koliko so navadni državljani ponosni na to, da lahko brskajo samo tam kjer jim država dovoli...
Vladimir Pa?nik
23. 10. 2011 09.25
Edino pravilno da branijo svoj ponos
and1977
22. 10. 2011 14.34
+1
bravo Kitajci zakaj bi pri vas bilo kot drugi hočejo, tako kot pri nas hlapcih!
ikoms
21. 10. 2011 16.39
v prihodnosti se nam bodo ljudje smejali,kakšne neumnosti se dogajajo po svetu.
AA11
21. 10. 2011 01.52
Pri nas je še huje, ameriški hlapčki redno brišejo komentarje tule.....
AA11
20. 10. 2011 20.57
Naj še vse strani blokirajo, ki se bavijo s prodajo kitajske robe, če so frajerji....recimo dealextreme....al pa hobbyking....
tinetone
20. 10. 2011 16.56
a se bojijo ker kitajci bolj obvladajo net kot američani?