Znanost in tehnologija

Kitajska blokira Gmail?

Peking, 21. 03. 2011 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški spletni velikan Google je znova obtožil kitajsko vlado, da se vmešava v njegovo spletno e-poštno storitev Gmail. Peking se na obtožbe uradno še ni odzval.

Uporabniki interneta na Kitajskem se že od konca januarja pritožujejo, da imajo težave pri dostopanju do e-poštnih računov, ki jih imajo odprte v Gmailu. Težave imajo pri pošiljanju sporočil, ko so prijavljeni, motnje naj bi nastajale tudi pri delovanju storitve za takojšnje sporočanje. Poleg tega naj bi bilo moteno tudi delovanje nekaterih tako imenovanih proksi strežnikov, ki uporabnikom omogočajo skoraj anonimno brskanje po spletu, s čimer lahko zaobidejo kitajski sistem za cenzuro spleta. Kot pravijo v Googlu, so težave z Gmailom podrobno preučili in zagotavljajo, da na njihovi strani ni nobenega tehničnega razloga za težave pri dostopanju. Po njihovih navedbah gre za blokado s strani vlade, ki je narejena na način, da na prvi pogled deluje, da je težava v Gmailu.

Google obtožuje Kitajsko, da blokira storitev Gmail.
Google obtožuje Kitajsko, da blokira storitev Gmail. FOTO: Reuters

Motnje pri dostopanju do Gmaila so časovno sovpadle s skrivnostnimi spletnimi pozivi k tako imenovanim jasminovim protestom vsako nedeljo v več kitajskih mestih, ki so jih navdihnili protivladni protesti v arabskih državah. Oblasti so zaradi tega poostrile nadzor nad lokacijami, na katerih so bili predvideni protesti, tako da poročil o kakšnih protestnih dejavnostih ni. Poleg tega se je pretekli teden končalo letno zasedanje kitajskega ljudskega kongresa, ki velja za občutljivo obdobje, v katerem oblasti običajno povečajo nadzor nad spletnimi vsebinami.

Kitajska upravlja obsežen sistem nadzora nad spletnimi vsebinami, ki se ga je prijel vzdevek Veliki kitajski požarni zid, katerega cilj je onemogočati kroženje informacij, ki jih razumejo kot grožnjo stabilnosti države. To sicer ni prva tovrstna Googlova pritožba nad Pekingom. Januarja lani je denimo Google obelodanil, da je doživel kibernetske napade, ki so izvirali iz Kitajske in katerih namen je bil vdreti v Gmailove e-poštne račune kitajskih borcev za človekove pravice. Google je posledično zmanjšal svojo prisotnost na kitajskem trgu, Peking pa je zanikal kakršno koli državno vpletenost v omenjenih kibernetskih napadih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klemen Ov?ar
24. 03. 2011 14.28
Jozefric aham to bi rad vidu da dve letalonosilke in podmorenca premagajo kitajsko xD živiš v domišljiskem svetu? :)
Iztok Stana
22. 03. 2011 09.06
In potem bomo lahko igrali video igro Fallout v resničnosti. Za tiste, ki ne vedo, Fallout se dogaja po atomski vojni.
JozaFric
21. 03. 2011 18.12
Zadnji čas, da se letalonosilki George Washington in Charls de Gaulle ob spremstvu jedrskih podmornic odpravita proti vzhodu in osvobodita Kitajce komunistične tiranije.