Znanost in tehnologija

Kdaj je najboljši čas za pošiljanje elektronske pošte?

London/San Francisco, 17. 04. 2015 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Če želite hiter odgovor, pošljite elektronsko sporočilo zjutraj, so ugotovili raziskovalci, ki so preučevali navade elektronskega komuniciranja pri dveh milijonih ljudi. Moški vam bo na e-pošto v povprečju odgovoril hitreje kot ženska, med vikendom pa morda ne boste dobili odgovora.

V raziskavi so pregledali 16 milijard elektronskih sporočil 2 milijonov uporabnikov.
V raziskavi so pregledali 16 milijard elektronskih sporočil 2 milijonov uporabnikov. FOTO: Thinkstock

Raziskovalci iz Univerze v Južni Kaliforniji so preučevali 16 milijard elektronskih sporočil, ki jih je poslalo dva milijona ljudi. Gre za največjo tovrstno raziskavo, s katero so želeli ugotoviti, kdaj je najboljši čas za pošiljanje elektronske pošte.

V raziskavo so vključili naključno elektronsko pošto uporabnikov Yahoo iz različnih delov sveta. Ugotovili so, da je najboljši čas za pošiljanje e-pošte zjutraj, najslabši pa popoldne, zvečer ali med vikendom.

Povprečni čas, v katerem je najstnik odgovoril na e-pošto, je bil 13 minut, napisal pa je okoli 17 besed. Pri tistih, ki so starejši od 51 let, se je čas odgovora na elektronsko pošto podaljšal na 41 minut. Podaljšala pa se je tudi vsebina odgovora, saj so ti v povprečju zapisali pa so okoli 40 besed, preden so kliknili gumb "pošlji".

Moški nekoliko hitreje odgovorijo na elektronsko pošto. To so v povprečju storili v 24 minutah, medtem ko so ženske za odgovor potrebovale okoli 28 minut. Pri dolžini besedila se sicer moški in ženske v povprečju ne razlikujejo, oboji so poslali okoli 30 besed v enem elektronskem sporočilu.

Večina odgovorov je dolgih od 5 do 43 besed.
Večina odgovorov je dolgih od 5 do 43 besed. FOTO: Thinkstock

Skoraj 90 odstotkov uporabnikov je na elektronsko pošto odgovorilo še isti dan, polovica je to storila v 47 minutah. Najpogosteje pa so tisti, ki so jih vključili v raziskavo, na pošto v elektronskem nabiralniku odgovorili le v dveh minutah.

Hitrejši kot je odzivni čas, krajši so odgovori

Zanimivo je, da je tudi čas, ki so mu posvetili za pisanje odgovora na sporočilo relativno kratek, saj je večina odgovorov vsebovala zgolj od pet do 43 besed. Le okoli tretjina vseh elektronskih odgovorov je bila dolgih okoli 100 besed ali več.

Raziskovalci so tudi opazili, da bolj, kot je komuniciranje preko elektronskega sporočila napredovalo, hitrejši je bil odzivni čas, vendar se je temu primerno krajšala tudi vsebina odgovorov. Zadnji odgovor v nizu nekega elektronskega pogovora preko e-pošte je bil praviloma zelo kratek.

Če smo nekoč bili manj dostopni, ker smo za pisanje elektronske pošte potrebovali računalnik, pa je zdaj vse pogostejša uporaba e-pošte prek mobilnih naprav. Ljudje tako najhitreje odgovarjajo s svojih pametnih telefonov, za kar potrebujejo okoli 28 minut. Prek tabličnih računalnikov se čas odgovarjanja podaljša na 57 minut, medtem ko so tisti, ki so odgovarjali z navadnih računalnikov, potrebovali približno eno uro in dve minuti. Čas odgovora pa se občutno podaljša pri sporočilih, ki vsebujejo kakšne priponke.

Hitrost odgovora je odvisna tudi od tega, koliko sporočil dobi posameznik na dan. Tisti, ki so v svoj nabiralnik prejmeli okoli 100 sporočil dnevno, so odgovorili le na 5 odstotkov, medtem ko tisti, ki so prejeli manj elektronske pošte, odgovarjali na četrtino sporočil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
18. 04. 2015 17.27
+7
Zakaj se ponavljate? Brezveze. Danes smo vsi dobesedno zasuti z vsemi možnimi informacijami in večinoma je tako, da prejemnik prebere samo dva do tri, kar mu pa že po naslovu ni zanimivo enostavno vrže v smeti. Pa tudi vse kar je staro več kot en dan se avtomatsko briše.
Eitipatapa
18. 04. 2015 14.45
+4
Jaz ponoči pošiljam, da imam alibi, ko si pišem 15 ur dela dnevno Aja, pa v sorodnem prispevku omenjate odvisnost s pornografijo, tukaj pa nabijete fotografijo, kjer tipkovnica nima pomena ampak dekolte. Ne igrajte se nekih čistunov in ja, padli ste na testu "dvojna morala".
razocarani
20. 04. 2015 11.54
+1
RožleX
17. 04. 2015 13.10
+6
Takrat k enga skadim pa še kavico spijem ...ups pa še enga takratkega ruknem.......pol pa pošljem....
radovedna 1
17. 04. 2015 13.02
+10
Ful dober dekolte
razocarani
20. 04. 2015 11.56
+1
to ******************************** punca ma ze zacetek pljucnice
Infraping
17. 04. 2015 11.38
+5
Ob enakonočju.