Znanost in tehnologija

Kam se bo vrtel svet tehnologije?

Las Vegas, 13. 01. 2012 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pri največjem sejmu sodobne elektronike Consumer Electronic Show, ki ga gosti Las Vegas, morajo biti obiskovalci pozorni na pet stvari.

Vhod v glavno halo sejma CES 2012
Vhod v glavno halo sejma CES 2012 FOTO: Reuters

Prva stvar so elektronski pripomočki. Tako Sony predstavlja svojo kamero Bloggie, ki omogoča neposreden prenos na splet, Samsungov hladilnik pa glede na vsebino v njem lastniku ponudi recepte za pripravo hrane. Zvezda je tudi Intelova napoved, da bo začel proizvajati čipovje za mobilne telefone. Veliko oči je uperjenih tudi v proizvajalce televizijskih sprejemnikov, ki si želijo v dnevne sobe integrirati glasovni in znakovni nadzor.

Apple, ki na teh sejmih uradno ni prisoten, pa vseeno ohranja svoj primat, in to prek produktov, ki so nastali v tovarnah njegove konkurence. Tako bo vsaka televizija, ki bo omogočala prepoznavo glasu, konkurenca napovedanemu Applovemu iTV. Na tisoče stojnic prodaja tudi različne ovitke in torbice za Applove naprave.

Microsoft se vrača, Android pa pričakuje milijardo uporabnikov

S prenosniki 'ultrabook' postajajo prenosni računalniki tako "seksi" kot tablični računalniki, nekateri proizvajalci pa ponujajo celo produkte, ki združujejo obe napravi. Microsoft tokrat stavi na prihajajoči operacijski sistem Windows 8, ki bo deloval tako na mobilnih napravah kot tudi na osebnih računalnikih. Sistem naj bi bil precej uporaben, pot do uspeha pa mu lahko prepreči le prevelika uporabnost za mobilne naprave.

Sicer pa se nadaljuje dominanca Googlovega operacijskega sistema Android. Če je lani Android pravi bum dosegel skupaj s predstavitvijo Motorolinega mobilnika Xoom, pa tokrat Google z njim stavi tudi na druge naprave. Tako naj bi Android uporabljale tudi televizije, fotoaparati, avtomobili in podobno. Izvršni direktor Googla Eric Schmidt je dejal, da z Androidom ciljajo na milijardo uporabnikov.

In kje je prihodnost? Sony, Samsung, Panasonic, LG, Google in Apple se zavedajo, da prodaja elektronskih naprav ni dovolj. Vse družbe ponujajo tudi mrežo produktov, ki omogočajo lažje delo z napravami. Tako bo Samsungova kamera najbolje "sodelovala" s Samsungovi televizorji, obe napravi pa bosta imeli enak ali pa vsak podoben vmesnik. Vsi podatki bodo shranjeni na spletu in bodo zato dostopni kjer koli. Podobno je tudi z Applom, ostala podjetja pa stavijo bolj na kompatibilnost z vsemi napravami. Tako naj bi lahko s Sonyjevim televizorjem in Panasonicovo kamero dobili enake rezultate kot z napravama podjetja Samsung.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinetone
13. 01. 2012 19.47
-2
\"...Samsungova kamera najbolje \"sodelovala\" s Samsungovi televizorji...\" jih bo že kdo tožil, ker onemogočajo konkurenco
tinetone
13. 01. 2012 19.45
+13
\"...Tako Sony predstavlja svojo kamero Bloggie, ki omogoča neposreden prenos na splet...\" seveda je bilo do sedaj to nemogoče... \"...Samsungov hladilnik pa glede na vsebino v njem lastniku ponudi recepte za pripravo hrane...\" predvsem lastnikom pove, da morajo hrano odmrzniti in je nikako ne jesti zamrznjene
Mitja Osojnik
14. 01. 2012 13.09
+7
Rocky Resnik
13. 01. 2012 18.49
+14
tomo74 - preveri podatke preden pišeš. Sony ni imel dejanske izgube ampak izgubo dobička. Do 30.09.2011 (naprej še ni uradne objave) so imel 14% manjši dobiček kot 2010. Z izgubo je delala samo Sony elektronika, v celotnem Sony Group za Q3 pa je ca. 870MIO dobička. Joj kaj tle piše folk.
SONY77
14. 01. 2012 00.51
+7
točno tko! ;) ..glede na to da so mel marca lani potres pa poplave so mel velik tovarn poplavljenih... tko da se še zlo dobr držijo..!!!! ;)
rupsi31
14. 01. 2012 04.43
-3
Glede, da jim Crkuje paradni konj playstation se držijo odlično..
fizelj
13. 01. 2012 18.37
-6
joj kok je folka tuki..Uros from CES Vegas.
Max_Headroom
13. 01. 2012 17.32
+7
Jaz se seveda veselim, da bom končno dobil otroke.
Tetrapan89
13. 01. 2012 16.21
-10
sony ? , ob 2 miljardah izgube je odpovedal sedaj še samsungove panele, daleč za applom..