Znanost in tehnologija

Izumi, 'brez katerih vam ni živeti'

Rijad, 21. 02. 2012 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Med ščetkanjem zob vam čas odmerja timer, nato z mobilnikom preverite, kje je vaš ljubljenček, spijete kozarec ekspresno prečiščene vode, svojega devetmesečnega otroka pa zamotite z zanj prirejenim računalnikom – to je le nekaj izumov, ki so vam na voljo z enim klikom na spletu.

V času, kjer je človek vpet v moderne komunikacijske sisteme, je tehnologija ta, ki človeku diktira tempo življenja in ne obratno.
V času, kjer je človek vpet v moderne komunikacijske sisteme, je tehnologija ta, ki človeku diktira tempo življenja in ne obratno. FOTO: Thinkstock

Sodobna tehnologija vse bolj določa tempo našega življenja, znanstvena fantastika pa je vse bolj resničnost kot nekaj nedosegljivo fantastičnega. Svojevrstno potrditev podaja tudi spletna ocena najboljših in najnovejših izumov, ki jih je na svoji spletni strani predstavila spletna trgovina Emirates 24/7.

Zobna ščetka je na voljo v modri in rožnati različici, z baterijo, ki zdrži 90 dni, pa boste za ščetko morali odšteti „le“ 50 ameriških dolarjev (slabih 38 evrov), nadomestna glava ščetke pa stane 10 ameriških dolarjev (sedem evrov in pol).

Za boljšo zobno higieno s pomočjo "pametne ščetke''

V dobi, kjer domala sleherni vdih narekuje "pametna tehnologija'', vam je na voljo naprava, ki vam na 'pametni telefon' sporoči, kdaj si morate ščetkati zobe. Družba Beam Technologies je napovedala zasedbo sveta z najnovejšo zobno ščetko The Beam, ki je opremljena s timerjem. Zobna ščetka se prek Bluetooth povezave poveže z vašim telefonom in beleži vaš vzorec in navade ščetkanja zob. Timer nato predlaga idealni čas, ki bi najbolj ustrezal vaši ustni higieni oziroma skrbi za njo. Kot so izračunali v podjetju, porabi povprečni smrtnik 46 sekund za ščetkanje zob, timer pa bi poskrbel za to, da bi za popolno ustno nego za ščetkanje porabili idealni dve minuti.

Da je zobna ščetka nove generacije boljša od konkurence, so prepričani tudi zato, ker je sposobna beležiti štiri ščetke hkrati in v bazo podatkov lahko vpiše vzorce ščetkanja za čas enega tedna. Za zdaj je tehnologija prirejena le na android naprave, snovalci pa načrtujejo prilagoditev za iPhone naprave.

V morju slabih opcij se vedno najde tudi kaj dobrega, kar se ohrani za prihodnje rodove.
V morju slabih opcij se vedno najde tudi kaj dobrega, kar se ohrani za prihodnje rodove. FOTO: Thinkstock
Za napravo, s katero se vam hišni ljubljenčki ne bodo mogli več skriti, morate odšteti le 99,95 ameriških dolarjev (75,34 evra).

Ko vam hišni ljubljenček pošlje SMS in sporoči, kje je

Ne veste, kje je vaš hišni ljubljenček? Da izgubljeni pes ali mačka ne bodo več neznano kje, vam lahko na mobilni telefon pošljejo sporočilo in povedo, kje so. To omogoča naslednji izum, imenovan Tagg pet Tracker, sledilnik pritrdite na ovratnico psu (ali mački), ki tehta več kot štiri kilograme in pol. Sledilnik prek naprednega GPS sistema omogoča vpogled v to, kje se ljubljena žival nahaja in vas lahko opozori na to, ko se žival odpravi na raziskovanje "prepovedanega območja'', deluje pa v vseh vremenskih razmerah, preživi tudi plavanje v vodi.

V minuti do neoporečne vode

Čeprav v Sloveniji po večini nimamo problemov s pitno vodo, pa je v večini sveta pitna voda vse večji problem. Podjetje CamelBak je tako razvilo novo zasnovo steklenice, imenovane All Clear, ki zgolj s pomočjo UV svetlobe in brez dodatnih kemikalij v zgolj eni minuti zagotavlja mikrobiološko filtracijo vode v steklenici. Pomanjšana različica sistemov v vodooskrbnih centrih urbanih središč je po navedbah snovalcev 99,9-odstotno uspešna pri zatiranju mikrobov, virusov in zajedalcev v zajeti vodi. 0,75-litrska steklenica, zasnovana za 10 tisoč ciklov, vam bo, če spijete vsaj tri steklenice na dan, služila naslednjih devet let, zanjo pa boste morali odšteti le 15 ameriških dolarjev (11 evrov).

Z mobilnikom do manj nesreč

Varnost za volanom je večkrat ogrožena zaradi neodgovornega ravnanja (so)udeležencev v prometu, za boljši nadzor pa lahko po zatrjevanju ameriških snovalcev napravice Mobileye poskrbite med vožnjo sami in s pomočjo svojega mobilnega telefona. Mobileye 5 vas za volanom opozori na nevarnost nesreče in možnost trka v brezvestno dirjajočega motorista ali v neprevidnega pešca, ki prečka cestišče. Sistem, ki nudi vozniku "dodaten par oči'', prepoznava tudi prometne znake, krmari dolge in kratke luči in s piski in znakovnimi opozorili skrbi za boljšo prometno varnost, dodajajo snovalci.

Tablični računalniki, prikrojeni za potrebe otrok, nadomeščajo vzgojno funkcijo staršev, namesto vas pa bodo lahko otroku prebirali pravljice.
Tablični računalniki, prikrojeni za potrebe otrok, nadomeščajo vzgojno funkcijo staršev, namesto vas pa bodo lahko otroku prebirali pravljice. FOTO: Thinkstock

Tablična evforija prikrojena tudi za otroke

Ker tablični računalniki in dlančniki, ki so namenjeni delu in zabavi staršev, niso najprimernejši za majhne otroke, je podjetje Samsung zasnovalo otrokom primerni sistem androidne tehnologije Nabi, za katerega morajo ljubeči starši odšteti 200 ameriških dolarjev (150 evrov). Napravica je opremljena z zaslonom odzivnim na dotike, velikimi stranskimi gumbi, poleg otrokom primernih vsebin, kot so glasba, knjige, igre in filmi, pa je otroku onemogočen dostop do prepovedanih vsebin. Naprava omogoča tudi brskanje po spletu, z enim polnjenjem pa je odtujenim ali prezaposlenim staršem omogočenih nadaljnjih pet ur miru.

Tudi taborjenje ni, kot je nekoč bilo

Razlog za zadovoljstvo tabornikov, nudi sistem Biolite Camstove, ki poteši vse tiste, ki so se na taborjenje odpravili brez zadostne količine drv ali pa s praznimi baterijami na telefonu. Domiselni sistem vam tako lahko pomaga skuhati obrok hrane, kot tudi napolniti telefon, z malo goriva pa pretvarja toploto v elektriko. Med kuhanjem večerje tako ne boste več v temi, sredi divjine pa vam je na voljo lastna miniaturna elektrarna.

Vse kaže na to, da je človek vse bolj podaljšek strojev in da stroji niso namenjeni zgolj temu, da bi nam lajšali življenje. Če je bil prvi razlog za razvoj tehnologij sla po lažjem in boljšem življenju, se vse bolj postavlja prikrito vprašanje, ali vse to res potrebujemo in ali se zmoremo brez pretiranega trpljenja kakšni izmed tehnoloških kapric odpovedati ter vseeno ohraniti človeka dostojno raven življenja.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
22. 02. 2012 09.18
+8
Tablični računalniki, zmogljivi telefoni itd. Zakaj le? Da lahko nas imajo pod kontrolo in nas nadzirajo.
emmentaler
22. 02. 2012 11.04
+0
ja, mene so pa nezemkjani včera ugrabli..... Sicer ti se verjetno tako pomemben da te še cia nadzoruje 24/7...
Tadej Strojnik
22. 02. 2012 08.49
+5
to ne pomeni nič kaj dobrega za prihodnost...
godhead
22. 02. 2012 08.17
+10
še najbolj bi bili veseli, če bi nekdo izumil pravno državo, takšno, ki dejansko deluje
bibi266
22. 02. 2012 08.54
+5
ja naša gospodarska zbornica je samo za sebe ne pa za člane
Jure Herer
21. 02. 2012 22.39
+0
Tenčica pozabe ... da razvoj zavesti poteka v stopnjah po 7 stopenjski lestvici gostote zavesti. Minerali so na prvi stopnji (1D), človek na tretji (3D), stvarnik na sedmi. Višje oktave gostot zavesti bi bile vidne, če se ne bi odločile biti nevidne. Z razvojem zavesti bitje vse bolj spoznava svojo identiteto. Na tretji stopnji obstaja tenčica zavesti, zaradi katere se ne zavedamo svoje resnične identitete in namena. Nujno je, da entiteta v 3D pozabi kdo je, da lahko delujejo mehanizmi kaosa (zmede) ali svobodne volje na sistem novo individualizirane zavesti. Tenčica je pojav časa/prostora in v metafizičnih nivojih ne obstaja. Brez tenčice um ni ujet v iluzijo časa. Če ne bi bilo priložnosti za nerazumevanje, ne bi bilo nobenih izkušenj. Tenčica oteži in mistificira sporazumevanje med zavestnim in podzavestnim umom. Tako se zavestnemu delu uma omogoči večja svoboda pri odločanju – izvajanju svobodne volje, kajti nezavedni del uma je bolj povezan z Univerzalnim Umom..
Ramzess
22. 02. 2012 13.52
+0
Rastline in živali so drugi stopnji (2D), kolektivna duša, človek je že individualna duša na tretji stopnji (3D), ...trenutno smo v fazi transformacije na četrto stopnjo (4D), tisti ki so pripravljeni, ter živali, ki so pripravljene, na tretjo stopnjo (3D). D ni dimezija, temveč denzitet, gostota materije, sicer gre za prehod 5 dimezijo, med tem ko smo trenutno v 4. dimeziji, oz. omejeni v 3. dimeziji znotraj 4. dimezije. Obstaja po več virih 7 osnovnih stopenj denzitet, 5 stopnja je konteplacijska stopnja za duše prvih 4 stopenj, tja gremo po smrti, in se potem vračamo nazaj, to je ciklus reainkarnacije. 6. stopnja ali denzitet je stopnja indiviualnih duš v enosti, niso več vključene v krog reinkarnacij, razen če se duša, entiteta sama odloči tako. Entiteti pod nazivom Kasiopejci, so s tega denziteta. 7. stopnja ali denzitet je nivo stvarnika, združenost eno z njim, takrat bomo sami v vlogi stvarnika. Znotraj teh 7 stopenj denzitet obstaja mnoštvo dimenzij in realitet. Drevo kabale je najboljša ponazoritev teh sedmih stopenj, orienacije entitet in balansiranja v kozmosu.
billie_jean
21. 02. 2012 09.18
+7
Še ena generacija ali dve in začeli se bomo spreminjati v robote.
Ramzess
21. 02. 2012 14.39
+5
Mar nismo že, \'roboti\', vsaj neuradno. Večina se tega ne zaveda, pahnjena v svet iluzij in zaver. Danes je vprašanje, koliko ljudi še zna živeti in preživeti brez tega, sicer pa bomo videli ko se bo zrušil ves sistem, koliko je kdo sposoben, vreden, in koliko njegovo splošno znanje. Mnogo ne poznajo več niti osnov, ...preveč imajo napačnega znanja in prepričanj, kriva vera ni v pomoč, itd. Ko bodo ljudje, in to brez dvoma velja za večino, spoznali, da so zašli v temo in v temi, bo že prepozno, za take bo pot k svetlobi zelo težka. Človek lahko uporablja tehnologijo, da si olajša življenje, ne sme pa pozabiti sebe, svoje duhovne plati, in to je za to civilizacijo velika težava.
indal
21. 02. 2012 08.05
+9
Elita nam prikriva preko 6000 patentov...ko bi vedeli kaj vse to je bi ponoreli!
Ramzess
21. 02. 2012 14.22
+5
Še menda precej več, do 1000 patentov je samo iz področja energije, ...
Ramzess
21. 02. 2012 14.29
+4
Da o znanju ne govorimo, ...govorimo o znanju in tehnologiji, ki je 1000-če, 10.000, po nekih virih celo 40.000 let pred uradno. Ljudje ki so nekdaj slikali in opisovali našo futuristično sedanjost so imeli, žal so drugačni interesi spremenili tok zgodovine, in smo kjer smo, ... Človek ima vtis da smo za mnogo prikrajšani, a če pogleda primitivno samouničevalno naravo človeka, in njegovo daljno preteklost, je morda tako še bolje, saj bi lahko že doživeli usodo Marsa. Zgodovina bi se ponovila. Ne pravijo torej zaman, da je stanje v tem svetu umetno povzročeno, že res da gre znotraj tudi za karmo, ampak globalno stanje je umetno načrtovano in narejeno, kot virtualni svet v računalniku, enak princip, pa če se zavedate ali ne.
MUNGATUMBA
26. 02. 2012 19.56
Tesla je imel idejo ,ki jo je URESNIČEVAL, pošiljanje elektrike preko zemlje-tleh..Prideš-parkiraš avtodom-zapčiš rejemnik v tla in se napajaš z elktriko..umru je sumljive smrti-japonci so PREČESALI njegov arhiv v SRB...
Smrkolincek
21. 02. 2012 07.28
+20
Izumi, brez katerega mi živeti ni = Pivo
hotchilipoper
21. 02. 2012 21.19
+8
Pri taki vladi je najbolje biti vsak dan mal prbit
bibi266
22. 02. 2012 08.55
+4
pivo je zakon zakon je pivo---------bolje it na pir kod na volitve
Pacek22
21. 02. 2012 07.25
+8
jooj kje so cajti ko še računalnikov nismo meli!!
Pacek22
21. 02. 2012 07.25
+10
cranchan
21. 02. 2012 07.49
+19
Ramzess
21. 02. 2012 14.31
+4
Pacek ni daleč nazaj, ...kar se računalnikov tiče, Moorov zakon že dolgo ne velja, v šolah ga ne učijo več, le omenijo kot del zgodovine razvoje računalništva. Razvoj računalniške tehnologije je že zdavnaj presegel ta zakon.
Jimi1
21. 02. 2012 22.55
+4
Pri kalkulatorju bi morali ostati. Takrat je življenje še bilo znosno.....