Znanost in tehnologija

Blackberryjeve storitve spet delujejo

London, 13. 10. 2011 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.R./U.Z.
Komentarji
6

Po treh dneh motenj blackberryji po Evropi, Bližnjem vzhodu, Afriki in Indiji večinoma delujejo. "Vem, da smo vas razočarali. Od nas pričakujete več. Tudi sam od nas pričakujem več," se je opravičil prvi mož podjetja RIM. Do težav pa še lahko pride, je posvaril.

Prvi mož kanadskega proizvajalca blackberryjev Research in Motion (RIM) Mike Lazaridis je sporočil, da se storitve telefonov blackberry po treh dneh motenj končno izboljšujejo. Ni pa mogel napovedati, kdaj bo delovanje popolnoma brezhibno. Posvaril je, da do tehničnih težav še lahko pride.

"Vzpostavili smo normalno delovanje v Evropi, na Bližnjem vzhodu, Indiji in Afriki, čeprav med popravili še vedno lahko pride do kakšnih okvar," je povedal. "Rad bi vam povedal natančen datum, kdaj bodo vse težave odpravljene, a tega v tem trenutku še ne morem storiti. Vem, da smo vas razočarali. Od nas pričakujete več. Tudi sam od nas pričakujem več!“ je še dodal. Ob tem je obljubil, da bodo situacijo še naprej podrobno spremljali, da se bodo izognili ponovitvi težav.

Uporabnik BlackBerryja
Uporabnik BlackBerryja FOTO: Reuters

Tehnološki mrk s hudimi posledicami

Lisa Simpson je imela svoj mobilnik pri sebi, saj je pričakovala sklenitev dogovora s stranko za posel za njeno podjetje, ki se ukvarja s prevajanjem, poroča britanski časopis The Guardian. Ker ni bila v pisarni, je potrditev dogovora pričakovala na svojem telefonu, vendar sporočila ni in ni bilo. Ko pa je prišla domov, je na svojem računalniku prebrala le še elektronsko sporočilo, v katerem je bilo zapisano, da se je stranka odločila najeti drugo podjetje, ker se jim ona ni javila pravočasno. Tako je izgubila za več kot 300 evrov vredno naročilo. Vendar je Lisa le ena izmed na desetine milijonov uporabnikov teh telefonov, ki po svetu čutijo težave s strežniki.

V času, ko strežniki ne delujejo, namreč ni mogoče sprejemati elektronske pošte, sporočil, prav tako pa je oteženo brskanje po spletnih straneh. Problem, ki ga je na lastni koži občutila Simpsonova, pa je veliko večji, če gre pri poslu za znatno višje vsote. In ravno s takimi se ukvarjajo borzni posredniki in špekulanti po Evropi, ki prav tako uporabljajo te vrste telefonov in prek njih pričakujejo zadnje novice o evru.

"Večja podjetja, ki se zanašajo na tovrstno tehnologijo, bi to lahko zelo ohromilo," je dejala Carolina Milanesi, analitičarka na področju pametnih telefonov pri podjetju Gartner. Njeno podjetje prav tako uporablja telefone blackberry, sama pa je lastnica iPhona. Prav Apple je v zadnjem času začel prodirati na trg, na katerem sicer še vedno dominirajo blackberryji. Prednost slednjih je, da so sporočila, poslana s temi telefoni, enkriptirana in jih ni mogoče razvozlati.

Strokovnjaki se s problemom ukvarjajo že od ponedeljka. Težave naj bi se začele, ko so vzdrževalci sistema želeli opraviti nadgradnjo, tako softversko kot tudi hardversko. Šlo naj bi predvsem za sistem, ki podpira Evropo, Bližnji vzhod, Afriko in Indijo. V sredo so se težave razširile še na Severno Ameriko.

Viri iz podjetja RIM pa so povedali, da je problem nastal že leta 2007. Vendar je bilo takrat po svetu le 5,5 milijona uporabnikov, avgusta letos pa je te telefone uporabljalo kar 70 milijonov uporabnikov po svetu. Nekdanji uslužbenec podjetja RIM je dejal, da so se šele pred kratkim odgovorni zganili in ugotovili, da bi bilo treba sistem ustrezno prilagoditi, da bo lahko obdelal 12-krat večje obremenitve prometa. Prav sedanji izpad sistema pa naj bi bil posledica preobremenitve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PanterSLO
15. 10. 2011 00.36
iPhone nebo nikol mogu prodret na trg blackberrya sam zarad ene stvari, ki je nima. qwerty tipkovnice. Vsakemu se lahko kdaj kaj zalomi in nihče ni imun. Je pa res danes naša družba že tok zakrnela, da jih večina niti ne zna pogledat mail preko brskalnika na telefonu. Tud lisa simpson si je sama kriva, ker je net na BB deloval normalno.
Bostjan Novak 1
13. 10. 2011 14.04
hehe Lisa Simpson :))
dreko123
13. 10. 2011 13.51
zato pa normalni ljudje uporabljajo klasične email naslove oz. punudnike tudi na svojih pametnih telefonih, kjertudi lahko uporabljaš enkripcijo pošiljanja... eh
tinetone
13. 10. 2011 13.48
hahahaha to pa dobiste če maste state of the art telefone moj 10 let star cegufon je imun na tak reči
44ner
13. 10. 2011 13.30
uuuuu neee.. naročilo vredno več kot 300€!! podjetje je šlo v stečaj verjetno zarad tega
Izbrisani8
13. 10. 2011 13.23
To bo tožb zaradi travm povzročenih na psihi, ker niso mogli živet teh nekaj ur.