Znanost in tehnologija

IPhone tudi na Kitajskem

Hongkong, 31. 08. 2009 05.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Priljubljeni telefoni bodo jeseni naprodaj tudi na kitajskem trgu, ki je s 650 milijoni uporabnikov mobilnikov največji na svetu.

Apple je s kitajsko družbo China Unicom sklenil večleten dogovor, v skladu s katerim bodo predvidoma v zadnjem letošnjem četrtletju na Kitajskem začeli tržiti Applove po vsem svetu priljubljene mobilne telefone iPhone.

Dogovor predstavlja ključni korak iPhona pri vstopanju na kitajski trg, ki je s 650 milijoni uporabnikov mobilnikov največji na svetu. Kitajska je obenem eden zadnjih največjih trgov, kjer iPhone še ni v uradni prodaji. Na črnem trgu je sicer mogoče kupiti v tujini kupljene in nato odklenjene iPhone.

China Unicom, ki je imel konec junija 140 milijonov mobilnih uporabnikov, sicer upa, da bo z iPhonom privabil predvsem uporabnike višjega razreda. Omenjene mobilnike naj bi prodajal po subvencionirani ceni, ampak z določenimi obvezami za uporabnika.
China Unicom, ki je imel konec junija 140 milijonov mobilnih uporabnikov, sicer upa, da bo z iPhonom privabil predvsem uporabnike višjega razreda. Omenjene mobilnike naj bi prodajal po subvencionirani ceni, ampak z določenimi obvezami za uporabnika. FOTO:

China Unicom, ki je tekmec vodilnemu kitajskemu operaterju China Mobile, je pogajanja z Applom začel po tem, ko je vlada januarja izdala licence za tretjo generacijo mobilne telefonije (3G). S pomočjo iPhonov v prihodnjem letu nameravajo zasesti več kot tretjino kitajskega trga 3G.

Apple se je sicer za prodajo iPhona že dlje časa pogovarjal tudi z operaterjem China Mobile, a očitno brez uspeha. China Mobile, ki je imel konec junija 493 milijonov uporabnikov, naj bi zdaj razvijal iphonu podoben mobilnik, in sicer v sodelovanju z več družbami, med katerimi je tudi kitajski proizvajalec računalnikov Lenovo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

McEnzie
06. 10. 2009 12.50
postchief, A sim kartici delujeta simultano? In kje si naročil, preko interneta? Me zanima kje in koliko te je dostava stala?
Nejc Ozmec
31. 08. 2009 20.35
predragi so tile glupi telefoni da bi bli vsaj za 180 eur
postchief
31. 08. 2009 08.08
ma jaz sem si nabavil iz Kitajske kopijo iphona in to še s podporo za 2 sim kartici - vse skupaj je stalo 70 evrov. Deluje pa super.
Napo
31. 08. 2009 07.05
Ja zdej so pa carji. (not)