Znanost in tehnologija

FOTO: Apple predstavil iPhone 4S

San Francisco, 04. 10. 2011 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters, S.S.Š.
Komentarji
146

Podjetje Apple je po 15-mesečnem zatišju predstavilo novo različico iPhona, s katerim upajo, da bodo uspešno konkurirali Googlovi tehnologiji Android. Čeprav so mnogi pričakovali, da bo to iPhone 5, gre za iPhone 4S.

15 mesecev po izidu iPhone 4 Apple pošilja na trg izboljšano različico.
15 mesecev po izidu iPhone 4 Apple pošilja na trg izboljšano različico. FOTO: Reuters
Doslej je ob pomembnejših predstavitvah novih proizvodov sodeloval Jobs, ki pa je avgusta zaradi zdravstvenih težav odstopil z mesta glavnega izvršnega direktorja in ki odslej v podjetju dela kot predsednik upravnega odbora.

Letošnja predstavitev različice iPhona je bila prva, na kateri ni sodeloval tehnološki guru podjetja Apple Steve Jobs, v nove višave pa je podjetje ponesel Tim Cook.

Korak v tej smeri je tudi zadnji v nizu iPhonov – iPhone 4S, ki je le nadgradnja sedanje generacije. Mnogi so sicer pričakovali iPhone 5.

Iphone 4S je na račun dvojedrnega čipa A5 hitrejši oziroma zmogljivejši od predhodnika, poleg tega z novim operacijskim sistemom Ios 5 omogoča med drugim brezžično sinhronizacijo vsebin med napravami, torej brez potrebe denimo po priklopu iphonea na računalnik. Omogoča tudi prenos podatkov po tehnologiji HSDPA s hitrostjo do 14 Mbps pri nalaganju.

Poleg tega ima boljšo vgrajeno kamero, z osmimi megapiksli in snemanjem videa v visoki ločljivosti (HD), podpira tudi možnost, da se z mobilnika brezžično pošlje dokument v tiskanje na lokalni tiskalnik ali pa brezžično predvaja vsebine z mobilnika na televizor.

Nameščeno ima tudi aplikacijo Siri, nekakšnega osebnega pomočnika, ki mu lahko uporabnik ustno ukaže določeno opravilo ali pa postavi vprašanje, ta pa mu nato odgovori. Gre torej za nadgradnjo glasovnih ukazov oziroma prepoznave govora, ki že dlje časa obstajajo na mobilnih telefonih.

Novi mobilnik bo na voljo v črni ali beli barvi, 16-gigabajtna različica bo v ZDA ob dveletni naročniški vezavi pri mobilnem operaterju na voljo za 199 dolarjev, 32-gigabajtna za 299 dolarjev, 64-gigabajtna pa za 399 dolarjev. V ZDA jih bo poleg operaterjev AT&T in Verizon Wireless, ki sta iphone ponujala že doslej, odslej ponujal tudi Sprint Nextel.

Iphone 4S bo v ZDA, Avstraliji, Kanadi, Franciji, Nemčiji, na Japonskem in v Veliki Britaniji na voljo od 14. oktobra naprej, pri čemer se bodo prednaročila začela teden prej. Do konca oktobra naj bi ga nato začeli tržiti v dodatnih 22 državah, med drugim v Avstriji, Italiji, Španiji in Švici.

Prav dejstvu, da gre le za nadgradnjo obstoječe generacije iphoneov, gre verjetno pripisati tudi padec tečaja delnice Applea po predstavitvi iphonea 4S za skoraj pet odstotkov oziroma dobrih 17 dolarjev na 357,45 dolarja.

Ob tem velja še omeniti, da bo Apple 12. oktobra zagnal novo storitev Icloud, ki bo uporabnikom omogočila, da svojo glasbo, dokumente in druge vsebine shranijo na Applovih strežnikih ter nato do njih dostopajo kadar koli, od kjer koli in s katere koli naprave.

Prav tako od 12. oktobra naprej bo za obstoječe naprave na voljo že omenjeni novi operacijski sistem za Applove mobilne naprave Ios 5 - torej tudi za iPhone 4 in iPhone 3GS, iPade in novejše različice predvajalnikov iPod touch.

V podjetju z novostmi sledijo uspehom Applove smartphone tehnologije, upajo pa, da se bodo z najnovejšim dosežkom uspešno otresli konkurentov iz podjetja Samsung Electronics.

Apple naj bi za kitajski trg ponudil nekoliko cenejšo različico iPhone 4S.
Apple naj bi za kitajski trg ponudil nekoliko cenejšo različico iPhone 4S. FOTO: Reuters

Po mnenju nekaterih analitikov naj bi novi iPhone postal prodajna uspešnica. Po nekaterih napovedih naj bi kar 41 odstotkov uporabnikov pametnih mobilnikov v Kanadi, Mehiki in ZDA imelo namen kupiti novi iPhone.

Poročevalci z Wall Streeta pričakujejo, da bo podjetje predstavilo tudi cenejšo različico modela, prilagojenega zahtevam na azijskem trgu, pri čemer predvidevajo, da bi se Applova ponudba še izboljšala in okrepila.

Vsemu navkljub je tekmecev vse več. Med vidnejšimi je Googlov sistem Android, ki zaseda že sedaj 43 odstotkov ameriškega trga. V svetovnem okviru se je trgovanje z iPhonovimi izdelki povečalo za 9,1 odstotka, Nokijina prodaja pa je upadla za kar 30 odstotkov. Apple je z 18,4-odstotnim tržnim deležem prevzel prvo mesto glede na prodajo.

Desetletje razvoja in izboljšav je podjetju Apple izborilo prvo mesto med ponudniki pametne telefonije; iPhone je paradni konj te ponudbe.
Desetletje razvoja in izboljšav je podjetju Apple izborilo prvo mesto med ponudniki pametne telefonije; iPhone je paradni konj te ponudbe. FOTO: arhiv proizvajalca

Zadnji v nizu desetih let Applovih pripomočkov – iPhone 4S

- oktober 2001 – podjetje Apple najavi prvi iPod, na disk pa si uporabniki lahko shranijo 1.000 skladb,

- julij 2002 – na trg pride druga generacija iPodov, ki so bili kompatibilni z Windowsi. Apple proda 600 tisoč iPodov,

- april 2003 – na spletu se zažene iTunes, spletna trgovina za prodajo glasbe. Glavni delež digitalne glasbene distribucije prevzame Apple. Do decembra uporabnikom prodajo 25 milijonov skladb in dva milijona iPodov,

- januar 2004 – Apple razširi ponudbo iPodov še z različico iPod mini,

- junij 2004 – iTunes Music Store začne trgovati v Veliki Britaniji,

- januar 2005 – na trg lansirajo iPod shuffle, ki temelji na spominski kapaciteti flasha,

- september 2005 – na flash tehnologiji zastavljeni iPod Nano izpodrine in zamenja iPod Minija. Do konca leta prodajo že čez 42 milijonov iPodov,

- februar 2006 – iTunes Music proda milijardno skladbo,

- januar 2007 – podjetje napove prvi iPhone, ki deluje le v omrežju 2G. Omejitvam navkljub prevzame Apple primat na trgu pametne tehnologije z uvedbo zaslonov, odzivnih na dotik,

- september 2007 – na trg pride iPod Touch in nadomesti iPhonov touch screen vmesnik,

- julij 2008 – v prodajo gre druga generacija iPhone 3G, zažene pa se tudi spletna stran App Store,

- junij 2009 – Apple napove lansiranje tehnologije iPhone 3GS, ki je obogaten in opremljen s hitrejšim CPU-priklopom in visoko ločljivostno kamero,

- januar 2010 – Apple napove iPad in zažene trg tabličnih računalnikov,

- junij 2010 – na trg pride iPhone 4, poleg novega oblikovanja pa je izboljšana še resolucija zaslona Retina, boljša glavna kamera z na sprednji strani nameščeno kamero za videoklice,

- marec 2011 – Steve Jobs predstavi drugo generacijo iPadov – iPad 2. Nov iPad je tanjši in hitrejši od predhodnika, prav tako kot iPhone 4 pa vključuje kamero na sprednji strani,

- april 2011 – Apple razkrije, da je prodal čez 189 milijonov iOS-naprav – iPod Touchov, iPhonov in iPadov,

- 4. oktober 2011 – Apple razkrije novo nadgradnjo sedanje generacije iPhonov. Na azijskem, predvsem kitajskem trgu, naj bi predvidoma ponudili cenejšo različico, ki spominja na iPod Nano.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AA11
07. 10. 2011 08.05
+1
hansola 05.10.2011, 10:00 -2 G-i-z-m-o, 1, ljudje dajejo 600€ (kar je polna redna cena) Galaxy 2, ki je plastik fantastik, celo tisti plastično pokanje ima ko ga stiskaš, kot Nokia 3310, medtem ko za isto ceno dobiš kvaliteten izdelek. RE: Hansola, verjetno si slišal pokanje slame v tvoji glavi...sicer pa dvomim, da si kadarkoli imel v roki SGS2....
kimg
05. 10. 2011 12.06
Čudi me, da naša dva operaterja še nista nič povedala ali jih bo mogoče dobiti tudi pri nas? Cene in pa pogoji vezav, ker ne verjamem da bo v prosti prodaji na trgu poceni? Tušmobil je bil pri nas prvi z iPhonom4, Simobil je sledil. Sedaj so novi paketi, cene nižje? Tale ponudba s paketi Free pri Tušmobilu recimo zan bit kar mikavna, a ima kdo kakšno info kdaj lahko kaj pričakujemo?
An0n
05. 10. 2011 11.22
@gruber74, pri iPhonu nemoreš baterije menjat... medtem ko jo pri HTCju lahko, sam imam 1500mAh , in je možna najdgradnja z 3600mAh :)
gruber74
05. 10. 2011 11.01
Zanimivo da se sam hvalijo.da bi pa kaj nardil da baterija nebi riknila po nekaj urah in da bi bluetooth delal normalno in podobne stvari-To pa ne.
Lakapan
05. 10. 2011 10.59
Priznam sem pričkoval več od te predstavitve, sem pa malce razočaran. Upam, da bo tole res zadeva, ki se jo bo splačalo kupiti. kako bo kaj s prodajo tukaj v Sloveniji? Pričakovano verjetno Simobil, samo kaj mi to pomaga ko pa je signal čisto za nič in me non stop ven meče? Zanimivo bo videt kaj se bodo na Tušmobilu odločili, oz. a bo s temi novimi paketi Free prišel tudi dokaj ugoden iPhone4S. Ne vem, recimo cena v paketu Free40? Tukaj bi se pa dalo že dobit kaj bolj ugodno. Komaj čakam na ponudbe...
gozdni janez
05. 10. 2011 10.54
In seveda jokate, s tisto mičkeno revščino. Apple bi dal večji zaslon, smao kaj ko je z samsungom v tožbi in mu le ta ne bo več delal zaslonov. Zaslon od iphona je pa od samsunga. Tok o naprednosti appla, ki ne zna razvit čisto nič sam, kitijo se z tujim perjem. Cepci.
gozdni janez
05. 10. 2011 10.52
Gizmo---- Zdele si priznal, da je vam apple oboževalčkom najbolj pomebno, da lahko date napravo na mizo. Za uporabljat je itak neuporabna. Po 2 tednih ugotoviš, da so te pri applu poseksali, saj moraš za vsak je..ni dodatek plačat. Money, money , money. Applčki ste japiji.
mastablasta
05. 10. 2011 10.29
@koalicija05.10.2011, 09:17 ne vem če bo ravno googlerola, bo pa "plači mi za hardwerske GSM/G3 itd. patente, če še hočeš mobilce delat". in jim bojo plačali.... tak da jim niti ne bo treba telefona delat. @hansola05.10.2011, 10:00 - ja in kaj zdaj če je plastika? jaz imam eno staro nokio, ko "ji plastika poka" kot ti temu praviš.... mi je padla že ne vem kolikokrat iz žepa srajce na tla. stvar deluje kot prvič. Očitno je plastika dovolj dobra da ščiti drobovje.... maš pa tudi take ko so iz gume in jih lahko mečeš v vodo.... pa kaj?! samo zato, če uporabljajo plastiko in podobne umetne mase še ne pomeni, da je stvar slabe kvalitete. in obratno velja za aluminij. pomembna je izdelava. pa meni je pač bolj važno kaj je v škatli kot pa sama škatla. mam en star računalnik doma, ki sem ga nadgrajeval. škatla je bedna iz konec 90-ih, zadeva v njej pa dokaj soliden moderen stroj...
FOPtv
05. 10. 2011 10.04
Zakaj v novici ne piše da telefon uradno pride v Slovenijo 28. oktobra skupaj z 22 ostalimi državami? Hrvaška ga npr. dobi konec leta.
hansola
05. 10. 2011 10.00
G-i-z-m-o, 1, ljudje dajejo 600€ (kar je polna redna cena) Galaxy 2, ki je plastik fantastik, celo tisti plastično pokanje ima ko ga stiskaš, kot Nokia 3310, medtem ko za isto ceno dobiš kvaliteten izdelek. SIcer pa sramota za 24 ur, ki niste omenili, da bo na voljo v SLOVENIJI, kar je bilo celo napisano na velikem zaslonu na predstavitvi...
Fenomenalno
05. 10. 2011 09.46
Če maš enga si IN..pa to Če maš pa ene tri,si pa tanartbl taglavn....ejga Ha ha ha ha ha
stricmatic90
05. 10. 2011 09.41
jao mate eni prevec cajta pa premal v glavi da se tle kregate po netu..... kaj pa ksn nivo pa te fore
G-i-z-m-o
05. 10. 2011 09.34
@N70 edini primitivec si ti, zakaj? . verjetno še nisi slišal za rak trebušne slinavke in potek bolezni. glede na to, da se jobs ni niti za minuto prikazal na eventu, je jasno, da je zadeva že pri koncu . tudi sam se sprobal različne naprave in moram reč, da na koncu dneva ne štejejo gigabajti in pixli, ampak predvsem uporabnost, kar se še posebej izkaže po dveh tednih nakupa, ko se naveličaš z igranjem z napravo..in pri uporabnosti je iPhone top . res je da ga htc, samsung peljejo scat po hardwarskih merilih in po velikosti zaslona, sam kot ti jasno povedo prodajne številke, ni vse v hardwareu...zakaj si htc ali samsung ne upat priti ven z idejo Siri-ja?? ker samo kopirata...aja bos reku google voice? to sranje na androidu ni vredno da ga popluvam . da ne govorim o designu in kako lastnikom iphone ni nerodno zadevo postavit na mizo, kot naprimer plastiko od htcja ali samsunga.
Francisco
05. 10. 2011 09.32
Probajte Siri pa boste videli za kaj gre... To bo spet spremenilo vse.
Kritik19
05. 10. 2011 09.25
"Neznana moška pretepla direktorja GPG", Vsi vemo katera sta bila, pa ne moremo povedati, ker ne pustite komentarjev!!!
koalicija
05. 10. 2011 09.22
@jeznidiplomat pozabil sem dopisat, da je CNN prenašal Apple-ovo predstavitev na svoji spletni strani (sicer z zamudo in po segmentih ampak vseeno skoraj "v živo").
koalicija
05. 10. 2011 09.17
@jeznidiplomat - o Apple izdelkih od nekdaj piše popolnoma vsak medij, ki vsebuje rubriko IT. In če bi bil vsaj malo razgledan bi vedel, da ne gre za kos plastike, ampak stekla in aluminija ;) Kar se tiče specifikacij, pa so za Apple izdelke popolnoma nepomembne, ker Apple izdeluje hardware v neposredni povezavi s software-om, s poudarkom na brezhibni uporabniški izkušnji. To je hkrati njihov razlog za uspeh in v tem pogledu Apple sploh nima konkurence (morda nekoč, ko bo Google z nedavno kupljeno Motorolo naredil svoj prvi "Googrola" izdelek z nazivom "Androla").
Fenomenalno
05. 10. 2011 08.43
Če nimaš Apple, TE NI...ejga ejga,NI ME He ha ha ha Fensi kič,mi NE SEDE...ejga
jeznidiplomat
05. 10. 2011 08.40
O skupku precenjene plastike napišete tako dolgo novico in jo uvrstite na prvo stran, potem se pa čudite, zakaj vas nihče ne jemlje resno.
Mamuth
05. 10. 2011 08.38
To še 50 eur ni vredno .Pač tipična igračka za zabit narod ,ki misli da ima življensko potreben kos plastike in čipov.