Znanost in tehnologija

Internetna televizija se vzpenja

Ljubljana, 28. 12. 2009 03.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Razmerje med priključki kabelske in internetne televizije se je v Sloveniji v enem letu krepko popravilo v prid internetni televiziji (IPTV).

Internetna televizija je imela v lanskem tretjem četrtletju 27,7-odstoten tržni delež, v letošnjem tretjem četrtletju pa že 38,3-odstotnega. Kabelski televiziji se je delež temu ustrezno zmanjšal z 72,3 na 61,7 odstotka.

IPTV
IPTV FOTO:

Pri tem velja omeniti, da podatki zajemajo oziroma primerjajo le kabelsko in internetno televizijo, zato njun skupni delež predstavlja 100 odstotkov.

Na trgu sicer obstajajo tudi drugi načini sprejemanja televizijskih vsebin, kot sta klasični način, torej sprejem televizijskih kanalov z antenami prek mreže prizemnih oddajnikov, in satelitska televizija.

Vodilni slovenski kabelski operater je Telemach, med ponudniki vse bolj razširjene IPTV pa vodilno mesto še vedno pripada Telekomu Slovenije, čeprav se mu delež v letošnjem letu zmanjšuje.

V prvem četrtletju je Telekom Slovenije zasedal 62,8 odstotka, v drugem 62,3 odstotka in v tretjem 61,3 odstotka trga internetne televizije, kaže najnovejše poročilo agencije za pošto in elektronske komunikacije.

Telekomu na področju IPTV sledi T-2, ki se mu je iz drugega v tretje trimesečje delež povečal za 0,6 odstotne točke na 32,5 odstotka.Na tretjem mestu je Amis s 5,3 odstotnim deležem, na četrtem pa Tušmobil z 0,9-odstotnim tržnim deležem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zombie_oka
03. 01. 2010 19.27
amm sony - za 1x še mamo ja - kaj pa ko bojo zaklenli te programe? kaj pa boš potem?... si pomislil kdaj na to? al boš kupil reciver al pa menjaš ponudnika... druga ti nebo ostalo...
Zombie_oka
03. 01. 2010 19.25
Mater kaki komentarji... to lahko slišiš samo od nevednežev, ko misljo da je vse na svetu zastojn... Tak mimogrede, Kabelska gre tudi na digitalni signal... in HD programi so khm... kak naj rečem - DRAGI za vse ponudnike... in to se ne govori v 100€..., druga stvar pa je da je to doooosti težje ponujat nam uporabnikom kot se nam zdni ... enako je v tujini! Malo še bo treba iz vaše strani razumet določene stvari nato pa komentirat...
islampizde
28. 12. 2009 19.55
Spet vsi skrivajo najbolj pomembno informacijo, ko bo v sloveniji koncno sprejet zakon o ukinitvi analogne tv boste lahko vsi kupili HDTV anteno in/ali HDTV tuner in HD programi bodo brezplacno na voljo vsem... zakaj vlada tega ne objavi? ker je v skodo SiOlu, T2, Telemach...itd
Sonyx9005
28. 12. 2009 16.26
Ja pa kaj še..... kabelska TV je zakon, vse IPTV variante so samo približki oziroma izhod v sili, če nimaš možnosti priklopa na CATV. Kvaliteta kabelske digitalne televizije je neprimerno boljša, ne gledaš kockanja in mozaika na ekranu, kot pri IPTV ponudnikih. Večina novejših TVjev ima že vgrajen DVBC tuner, kabel priklopiš na TV in to je to. Le zakaj bi potreboval še eno dodatno "IPTV" škatlo. Poleg tega brez težave sam priklopiš še en TV, kupiš TVrazdelilec v trgovini in si potegneš kabel v drugo sobo Jaz imam kabelsko TV pri Telemachu in trenutno gledam 80 nezaklenjenih programov, od tega 6 v HD kvaliteti. Pod nobenim pogojem ne zamenjam za IPTV.
Aaron-Heydar
28. 12. 2009 08.12
Ma kaj, ko pa je vse treba plačat. Prvo internet, pol pa še IPTV in VOIP.
jaka
28. 12. 2009 07.41
Zloraba statistike.