Znanost in tehnologija

Internet Explorer buri duhove

Oslo, 22. 12. 2007 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Opera Internet Explorerju očita zlorabo položaja. Microsoft medtem že preiskuša osmo generacijo brskalnika.

Norveško podjetje Opera Software je na Evropsko komisijo vložilo pritožbo zoper Microsoft, saj meni, da jim ameriška multinacionalka omejuje pravico do enakovredne konkurence. Tekmeci Internet Explorerja opozarjajo, da Microsoft omenjeni brskalnik ponuja znotraj operacijskega sistema Windows. V Operi menijo, da bi moral Microsof Explorerja odstraniti iz paketa ali pa v Windowse kot standardni del dodati tudi druge brskalnike.

explorer
explorer FOTO:

Evropska komisija naj bi podrobneje proučila pritožbo, zanimivo pa bo spremljati, kakšno odločitev bodo sprejeli v Bruslju. Spomnimo, da je Evropska komisija pred časom že kaznovala Microsoft, in sicer zaradi predvajalnika Windows media player, ki naj bi ustvarjal nelojalno konkurenco. Microsoft je moral plačati 500 milijonov evrov.

Uspešen test novega Explorerja

V Microsoftu zaenkrat še ne komentirajo obtožb konkurentov, so pa sporočili, da pospešeno razvijajo Internet Explorer 8, ki je uspešno prestal test Acid2. “Test je pokazal, kako dobro brskalnik deluje v različnih spletnih standardih. Zadovoljni smo, saj ni bilo nikakršnih težav, tako da lahko zagotovimo, da bo Internet Explorer 8 zagotovo skladen z različnimi spletnimi standardi. Računamo, da bomo beta verzijo brskalnika izdali v prvi polovici leta 2008,“ je na svojem blogu zapisal Dean Hachamovitch, eden izmed vodilnih v razvoju novega Explorerja.

Novica je pomembna tudi zato, ker je doslej za Internet Explorer veljalo, da ima nekatere specifičnosti in sebi lastne funkcionalnosti, ki niso sledili javnim standardom za prikaz spletnih vsebin. Microsoft se je očitno sedaj uklonil kritikam.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prisoten@email.si
07. 01. 2008 21.52
PraviSvobodnjak res je. ne more jih doseči, ker je toliko boljsa. opera je zakon.
PraviSvobodnjak
27. 12. 2007 19.00
Ne. Opera ne dosega ne Firefoxa ne Explorerja.
rok.koncina@gmail.com
27. 12. 2007 00.34
Explorer se je v sedmi razlčici precej popravil, to je potrebno priznati, ampak še vedno ne dosega Opere ali pa Firefoxa. Jaz pa Windowsim zamerim nekaj drugega - Paint! Zakaj tega programa vsaj malo ne posodobijo, res ne vem. Sramota!
Travar
25. 12. 2007 08.57
Windows je za šibke...
prisoten@email.si
25. 12. 2007 01.03
explorer se tako ali tako lahko skrije pred opero.
bozicek_
24. 12. 2007 13.34
Internet explorer bi moral ze veliko prej vsebovati standarde ki jih opera in mozilla, saj je trn v peti iz vidika razvijalcev spletnih aplikacij.
Ezekiel 25:17
24. 12. 2007 09.23
To ne bi bilo napačno, če bi te vprašal že sedaj ;) če pa je ogromno stokrat boljših orodij za vse kar si naštel v primerjavi z win vgrajenimi programi, ki so navaden drek. outlook, Windows Explorer, IE, :yuck:
tadoo
23. 12. 2007 13.03
uuu ja, bojo mogl iz winsow odstrant media player zarad winampa, pol iexplorer zarad mozille, pol messenger zarad skypa, pol raziskovalca zarad filemanagerja, pa snemalnik zvokov zarad nevek kerga bullshit programa,... nakonc boš kupu w.visto, pa te bo ob instalaciji prašala, a ti namesti Linux, Dos al si vseen mogoče windowse želiš?