Znanost in tehnologija

Internet, ekonomija, kultura, vrednote ...

Seul, 21. 06. 2008 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija je pristopila k Seulski deklaraciji o prihodnosti internetne ekonomije, minister Turk pa izpostavlja vpliv interneta na oblikovanje kulture in vrednot.

Na ministrskem srečanju OECD o prihodnosti internetnega gospodarstva so ministri držav članic in nekaterih povabljenih držav pristopili k Seulski deklaraciji o prihodnosti internetnega gospodarstva. K njej je pristopila tudi Slovenija, katere delegacijo je vodil minister za razvoj Žiga Turk.

Ministrsko srečanje v Seulu je osvetlilo vlogo interneta kot nepogrešljivega člena ekonomske in socialne infrastrukture, na kateri temeljita gospodarska rast in razvoj v 21. stoletju, so še sporočili iz službe vlade za razvoj.
Ministrsko srečanje v Seulu je osvetlilo vlogo interneta kot nepogrešljivega člena ekonomske in socialne infrastrukture, na kateri temeljita gospodarska rast in razvoj v 21. stoletju, so še sporočili iz službe vlade za razvoj. FOTO: Reuters

Z deklaracijo se države pristopnice zavezujejo k aktivnemu pristopu pri razvoju interneta v smislu konvergence, zaupanja in ustvarjalnosti, so po srečanju Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) v Južni Koreji sporočili iz službe vlade za razvoj.

Internet je odličen primer, kako hiter je lahko razvoj tehnologij, če temelji na odprtih standardih in odprtih inovacijah. To je poučno tudi za druga področja. Žiga Turk

Slovenija po njihovih pojasnilih že aktivno izvaja evropsko politiko razvoja informacijske družbe, ki je zapisana v strategiji i2010 - Evropska informacijska družba za rast in zaposlovanje, prav tako pa izvaja zaveze, sprejete v okviru svetovnega vrha o informacijski družbi, ki je potekal v dveh fazah, v Ženevi leta 2003 in Tunisu leta 2005.

Sprejeta deklaracija sicer ni pravno obvezujoč instrument, vendar so države s pristopom dosegle politični dogovor na visoki ravni, ki daje ključne usmeritve za nadaljnji razvoj informacijske družbe.

Slovenija je kot država pristopnica letos prvič vabljena na ministrske sestanke OECD, kjer ministri držav članic in pristopnic obravnavajo aktualne tematike, povezane z razvojem svetovnega gospodarstva, in si prizadevajo za medsebojno izmenjavo mnenj in dobrih praks ter v obliki deklaracij in priporočil oblikujejo usmeritve za skladno in učinkovito izvajanje politik.

Minister Turk je sodeloval v razpravi o ustvarjalnosti, kjer se je osredotočil na vpliv, ki ga ima internet na oblikovanje kulture in vrednot. V zaključni razpravi pa je opozoril na pomen odprtih inovacij in s tem povezanim odprtim dostopom do znanja. Opozoril je na javno financirane raziskave, ki so povezane s podnebnimi spremembami, in na to, kako bi lahko nastajanje in širjenje novih okoljskih tehnologij pospešili, če bi bil dostop do tega znanja odprt.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.